https://kolorline.hu/Kezelhetetlen nagyságrend — 300 millió forintra nőtt az állami intézmények távhőtartozása Kazincbarcikán

Kezelhetetlen nagyságrend — 300 millió forintra nőtt az állami intézmények távhőtartozása Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A drasztikusan megemelkedett távhőárak miatt Kazincbarcikán kezelhetetlenné válhat a helyzet. Az állami fenntartású intézmények (kórház, iskolák) távhőtartozása elérte a 300 millió forintot, és hogyha a távhőszolgáltató nem fizeti ki a hőtermelő felé a vásárolt hőt, akkor leállhat a fűtés és a melegvíz-szolgáltatás, vagyis az egész városban szünetelhet a távhőellátás.


Sokkoló árak

A kormány 2022. október 1-jétől jelentősen megemelte az intézmények és egyéb felhasználók távhőárait. A hődíj a 18-szorosára drágult, így tavaly októbertől decemberig brutális árakat kellett fizetniük az intézményi felhasználóknak számító iskoláknak, óvodáknak, kórháznak, valamint az egyéb felhasználóknak, jellemzően a vállalkozásoknak. Január 1-jétől az ár mérséklődött, és az október 1-jei árszinthez képest felére esett a távhődíj, de ez még így is a korábbi ár 7-8-szorosa. 

A tarifa

A távhődíj alakulása:
 
2022. október 1-je előtt intézmények esetében: nettó
3.093 Ft/GJ
2022. október 1-je előtt egyéb felhasználóknál: nettó 4.690 Ft/GJ

2023. január 1-jétől intézmények számára: nettó 27.861 Ft/GJ
2023. január 1-jétől egyéb felhasználók számára: nettó 28.052 Ft/GJ

Kritikus helyzet

A távhőszolgáltatást — kötelező önkormányzati feladatként — a Barcika Szolg Kft. látja el Kazincbarcikán, mint önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság. A megemelkedett távhőár komoly nehézséget jelent az önkormányzat és cégei számára. Egyfelől az önkormányzati intézményekben is ki kell fizetni a magas tarifát, másrészt a Barcika Szolg Kft. — önkormányzati cégként — kritikus helyzetbe kerülhet, ha a felhasználók (intézmények, vállalkozások) nem fizetik meg határidőben a távhőszolgáltatási díjat — hangsúlyozta a Kolorline kérdésére dr. Kovács László, a cég ügyvezetője.

„Az intézményi és az egyéb felhasználói befizetéseknél komoly problémáink vannak. A mostani árakkal a legnagyobb befizetői kört adó intézmények esetében az önkormányzati és az egyházi felhasználók pontosan, határidőre fizetnek, azonban az állami intézményeknél vannak fennakadások. A legnagyobb gondot a Kazincbarcikai Kórház és a Kazincbarcikai Tankerületi Központ fizetési késedelme okozza.”

A kintlévőség számokban

2023. március 3-ig bezárólag több, mint 300 millió forintos kintlévőség halmozódott fel a Barcika Szolg Kft-nél. Ebből csak a Kazincbarcikai Kórház tartozása több, mint 200 millió forint, mintegy 70 millió forint pedig a Kazincbarcikai Tankerületi Központé. Ez utóbbitól kisebb összeget szintén nem fizetett még meg a Katasztrófavédelem, így a be nem fizetett számlák összege meghaladja a 300 millió Ft-ot. 

„Ezt nehezen tudjuk kezelni, azt is mondhatnám, hogy ezt nem tudjuk kezelni — összegzett dr. Kovács László ügyvezető.”

Az a tény, hogy határidőre nem történik meg a távhőszolgáltatási díjak befizetése az állami intézmények részéről, veszélyezteti az egész város távhőszolgáltatását. A Barcika Szolg Kft.-nek határidőben kell rendeznie a hőtermelő felé a számláit, az ALTEO Therm Kft.-nek pedig — a gázszerződése alapján — a gázt beszállító vállalkozást. Vagyis ez egy olyan láncolat, ahol a nem fizetés komoly problémákat okozhat.


A korábbi évek tendenciái

A korábbi időszakban, amikor a távhőárak még konszolidáltak voltak, a tankerület időben rendezte a számláit, ám a kórház már akkor is jelentős díjtartozást halmozott fel. Azonban nem mindegy, hogy 30-40 milliós a tartozás, vagy ennek a többszöröse. A hangsúly a nagyságrend kezelhetőségén van. A Kolorline az ügyben megkereste a Kazincbarcikai Tankerületi Központot és a Kazincbarcikai Kórházat is. A tankerülettől mostanáig nem kaptunk választ írásban feltett kérdéseinkre, ám Tóth Gábor, a kórház főigazgatója készségesen nyilatkozott telefonon az üggyel kapcsolatban. 

— Az állam ki fog mindent fizetni — hangsúlyozta a kórház vezetője. 

„Lesz egy rezsivédelmi alap, és minden számla rendezve lesz, nem maradunk adósa senkinek.”

Arra a kérdésre, hogy mikor tudják rendezni a jelenleg fennálló mintegy 200 milliós tartozást, Tóth Gábor, a Kazincbarcikai Kórház főigazgatója azt nyilatkozta:

„Annyi minden épül ebben városban, a 200 millió forintos tartozásunk elbújhat a rengeteg fesztivál, játszótér, stadion és park között. Azt gondolom, hogy Kazincbarcika költségvetésében ez az összeg nem egy olyan óriási szám, hogy bedöntse a várost.”

Értés-megértés

Pedig a drasztikusan elszállt távhőárak komoly nehézségeket okoznak minden fél számára. Egyrészt problémát jelent az összeg nagyságrendje miatt a fogyasztóknak, másrészt pedig a szolgáltatónak, hiszen nem néhány 10 millió forintot kell a rendszerben maga előtt görgetnie, hanem 100 millió forintos nagyságrendű tartozásokat. 

„Hogyha a kórház most is azt a gyakorlatot fogja követni, mint az elmúlt években, akkor az egy nagyon aggasztó és szomorú helyzet, merthogy nem fogjuk kibírni azt, hogy egy évben egyszer fizessen. Sem a cégünk, sem az önkormányzat, sem a hőtermelő teherbíróképessége nem bírja ki azt, hogy egy kórház, amelynek a jelenlegi díjakkal számolva több százmillió forint az éves távhőszámlája, folytatva a korábbi gyakorlatot, akár egy évig nem fizet távhőszolgáltatási díjat  — közölte dr. Kovács László.”

A kórház a megemelkedett távhődíjak bevezetése óta csak az októberi számláját egyenlítette ki, a lejárt számlái közül pedig a novemberi, a decemberi, illetve a januári nincs kifizetve. Csak ez a 3 számla 200 millió forint összegű.

„Bízunk benne, hogy az összeg ki lesz egyenlítve, de nem mindegy, mikor. Egy teljes város ellátása kerülhet veszélybe, ha nem tudjuk a hőtermelő céget kifizetni, és leáll a rendszer. A probléma egyébként az országban több helyen fennállhat, hiszen a távhőszolgáltatók szakmai szövetsége épp a napokban kért be adatot minden tagvállalattól – így tőlünk is – az állami cégek, intézmények tartozásáról — fogalmazott dr. Kovács László ügyvezető.”

A távhőárak, bár jelentősen csökkentek a tavaly év végi árakhoz képest, de más településekhez hasonlóan Kazincbarcikán is komoly fennakadásokat okoz a kifizetetlen számlák nagyságrendje. Az önkormányzat igyekszik a saját fenntartású intézményei számláit időben rendezni, de a távhőszolgáltató cég kintlévőségei az országos és az állami tulajdonban lévő intézmények fizetési hajlandóságán is múlnak. Ez pedig túlmutat Kazincbarcika lehetőségein.

További híreink

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

Útlezárás a Csónakázó-tónál

Dátum: 2024. aug 07. 13:20

A Kolorfesztivál Csónakázó-tavi programjai miatt útlezárásra számítsanak a kiskertekbe közlekedők. A szervezők a kerttulajdonosok türelmét és megértését kérik.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

T. Danny

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk