https://kolorline.hu/IBC-tartályokra pályázhatnak a kazincbarcikaiak

IBC-tartályokra pályázhatnak a kazincbarcikaiak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata a LIFE19 CCA/HU/001320 – LIFE-CLIMCOOP VÁROSOK ÉS HELYI VÁLLALATOK EGYÜTTMŰKÖDÉSE A KLÍMAADAPTÁCIÓÉRT című projekt keretein belül nyilvános pályázatot hirdet kazincbarcikai lakhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező magánszemélyek számára, IBC-tartályok újrahasznosítására esővíz gyűjtése és öntözéshez való használata céljából.

A lakosság újrahasznosított IBC-tartályokra pályázhat, melynek benyújtási határideje 2023. április 14.

A beérkezett anyagokat a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal és a BorsodChem Zrt. közösen bírálja el, a benyújtási sorrend és a rendelkezésre álló IBC-tartály darabszámának figyelembevételével. 

A pályázatok elbírálásának határideje 2023. április 21. Az eredményről a pályázók elektronikus értesítést kapnak.

A pályázat részletei, annak leírása és a kitöltendő adatlap
itt érhető el. 

Csapadékvíz, a fenntartható jövő
 

A Life projekt egyik legfontosabb alapelve a fenntartható jövő. A városvezetés Kazincbarcikán — ugyanúgy mint Európában, illetve más országokban — azzal a problémával szembesült, hogy az időjárás-változásnak köszönhetően egyre több az aszályos időszak. Ezért Kazincbarcika Város Önkormányzata a Miskolci Egyetemmel, mint konzorciumvezetővel, illetve további együttműködő partnerekkel és a BorsodChem Zrt.-vel sikeres pályázatot nyújtott be a Life projektre. Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere szerint ennek legfontosabb része a BorsodChem Zrt.-n belül az, hogy a technológiai vizet, vagyis a szürkevizet újrahasznosítják, az újrahasznosított vizet pedig nemcsak a vállalat, de Kazincbarcika Város Önkormányzata is felhasználná, öntözés céljából.

„Ezt továbbgondolva szeretnénk a lakosságot arra ösztönözni hogy a helyben keletkező csapadékvizet tartsák helyben. Napjainkban a családi házban élők közül egyre többen vezetik ki a tetőről lehulló csapadékot a portájukon kívülre, az utcai csapadékvíz-elvezető rendszerbe. Ez nemcsak szabálytalan, de káros is, hiszen a vizek hamarabb elhagyják az ingatlant, nem szikkadnak el, nem tartják nedvesen a földet, a talajvíz szintje sokkal gyorsabban csökken, illetve nem tud visszapótlódni, valamint a kertben található növények is sokkal több locsolást igényelnek. Ellenben, ha helyben tartanák a lakosok ezeket a vizeket, akkor nem száradna olyan gyorsan ki a talaj — ismertette a csapadékvíz felhasználásának fontosságát Klimon István alpolgármester.”

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. korábban úgy döntött, hogy fölajánlja a technológiájukban már nem használt, illetve sosem használt IBC-tartályokat öntözési célra a lakosság számára pályázat keretein belül. Most egy újabb forduló következik: a lakosság ismét igényt nyújthat be tartályokra.

A csapadékvíz előnye
 

A csapadékvíz sokkal értékesebb a hálózati víznél, hiszen lágyvíz. Nincs klórtartalma, tehát öntözésre jobban használható, és a növények szempontjából is ez a legmegfelelőbb vízforrás.

További híreink

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

Útlezárás a Csónakázó-tónál

Dátum: 2024. aug 07. 13:20

A Kolorfesztivál Csónakázó-tavi programjai miatt útlezárásra számítsanak a kiskertekbe közlekedők. A szervezők a kerttulajdonosok türelmét és megértését kérik.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

T. Danny

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk