https://kolorline.hu/Mindent a fakivágásokról

Mindent a fakivágásokról

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A kazincbarcikaiakat kiemelten foglalkoztatja városunk fáinak sorsa. Bár településünk rendkívül sok zöldfelülettel rendelkezik országos szinten is, de a koros fák, amelyek életútjuk végére értek, sokszor okoznak problémát, ráadásul balesetveszélyesek. Hogy mi a hivatalos útja a fák kivágásának, és milyen szabályok vonatkoznak az újraültetésükre, ezt járjuk körbe cikkünkben.

A fák állapota

Kazincbarcikán folyamatos és rendszeres a fák állapotának vizsgálata. Ezek során derül fény azok esetleges veszélyességére, illetve az élettartamuk eléréséhez kapcsolódó cseréjükre.

Városunkban az első fákat az 50-es, 60-as években ültették, így mára nagymennyiségű elöregedett állomány található. A szakemberek ezért folyamatos megújítás mellett végzik a zöld környezet megőrzését és a fás szárú növények kezelését, gondozását.


A fakivágások jogszabályi háttere

Amennyiben szükséges a fák kivágása, hatósági eljárás kapcsolódik hozzá, amelyhez a döntéshozó szervek engedélye szükséges.

❋ Veszélyes közterületi fák esetében a jegyző.

❋ Közterületi nem veszélyes, de kivágandó fák, illetve önkormányzati tulajdonú ingatlanon bármely fa kivágásakor a Városfejlesztési Bizottság.

❋ Fejlesztési területeken pedig a polgármester.

De a fakivágások jogszabályi hátteréhez hozzátartozik, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata a magasabb rendű jogszabályokat minden esetben betartja, ilyen pl.

a fás szárú növények védelméről szóló rendelet.


Bejelentések

Kazincbarcika Város Önkormányzata egyre gyakrabban kap lakossági bejelentéseket a közterületi fák veszélyessé válásról, vagy fiatalító vágás/metszés elvégzéséről. Ezt az engedélyezést követően a BARCIKA PARK Nonprofit Kft. munkatársai vagy alvállalkozói végzik el ütemezetten, a városban elvégzendő feladataikkal összhangba hozva.

Fásítás önszorgalomból

A jó szándék és a tenni akarás — a minél nagyobb zöldfelület eléréséért — dicsérendő, de egyeztetést igényel a szakma részéről. Alkalmasint a lakosság önhatalmúlag is telepít fákat a közterületekre, de egyáltalán nem biztos, hogy az adott fajta a környezetbe illik, de az is előfordul, hogy mérete, tulajdonsága vagy kora miatt ki kell vágni. Az ilyen esetek elkerülése érdekében Kazincbarcika Város Önkormányzata azt kéri a segítő szándékú lakosoktól, hogy az ültetendő fával kapcsolatban minden esetben egyeztessenek a Városüzemeltetési Osztállyal és/vagy a főépítésszel, hiszen az ültetés érinthet közműveket, fejlesztéseket vagy városgondozási feladatokat.


Közös érdekünk zöld városunk léte

A szép fás szárú növényekkel is ellátott zöldövezetek minőségi megújítása Kazincbarcikán elemi érdek, és fontos célja a városnak, ezért mindenki együttműködése szükséges hozzá.

Új programként indult el a „Fogadj örökbe egy fát!” kampány, amelybe Kazincbarcika Város Önkormányzata várja a csatlakozni szándékozó, a városért kézzel foghatóan és felelősen is tenni akaró lakosokat. A program az ültetett fák megóvására és gondozására fogadja a jelentkezőket, hogy még élhetőbbé, zöldebbé és szebbé váljon városunk az itt élők közös összefogásával.


 

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.