https://kolorline.hu/Leselkedő nyári veszélyek — vigyázzunk gyermekeinkre

Leselkedő nyári veszélyek — vigyázzunk gyermekeinkre

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Ahogy beköszöntött a nyári szünet, a gyerekek egyre több időt töltenek szüleik nélkül akár játszótéren vagy csak egyszerűen a város utcáin. Sőt, Kazincbarcika környéke vízpartokkal is jól el van látva, így megfelelő felkészítés nélkül egy délutáni szabadidős program akár veszélyes is lehet. Figyeljünk gyermekeinkre — hívja fel a figyelmet a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság.

A szabadvizek számos veszélyt rejtenek magukban. Fürdőzni csak ott lehet, ahol jogszabály nem tiltja, illetve ami fürdőzésre ki van jelölve. Ugyanígy éjszaka is csak ott, ahol a part ki van világítva. Fontos szabály, hogy 6 éven aluli és 12 év alatti, úszni nem tudó gyermek csak felnőtt kíséretében tartózkodhat ilyen vízen. A tragédiák egyszerűen megelőzhetőek: a szülők felügyelet mellett inkább a kijelölt fürdőhelyeket részesítsék előnyben.

Jó tanácsok a fürdőzőknek:

» Gumimatracon ne aludjunk el «
» Felhevült testtel ne ugorjunk bele a vízbe «
» A nem jó úszó ne menjen mély vízbe «
» Lehetőleg többen menjünk úszni, hogyha kell, legyen segítség «
» Úszógumi használata javasolt azoknak, akik nem túl jól úszók «
» Az úszógumi megfelelő méretű legyen «
» A szabadvizek alja egyenetlen, egy-egy vízbeugrás tragikus lehet «
» Veszélyes a szabadvizek, folyók szélén található ágakról való beugrás «

 



Nemcsak a vízpartok jelenthetnek veszélyt, hanem a közlekedés is. A gyerekek hajlamosak elfelejtkezni a játék hevében a körülményekről, és egy, az útra kiguruló labda vagy egy kerékpáros versenyzés tragédiával is végződhet. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője azt javasolja, hogy a gyerekek csak fejvédősisakkal, könyök- és térdvédővel kerékpározzanak az utcán. Sokuk persze jól fel van készítve a közlekedésre, hiszen tanév közben az iskolarendőr-program keretében oktatásban részesül minden diák, ám nem biztos, hogy a gyakorlatban jól tudják alkalmazni a tanultakat — hangsúlyozta dr. Rácz Tamás.

„Ha a kerékpárút kereszteződésen vezet át, minden esetben meg kell győződni, hogy a kerékpáros megkapja az elsőbbséget az autóstól. Ha pedig úttesten kell áthaladni, akkor a kerékpárosnak csak akkor van elsőbbsége a gyalogátkelőhelyen, ha a biciklit gyalog tolja át a zebrán” — ismertette a szabályokat az osztályvezető.

Máig kérdés még a rollerekre vonatkozó szabályozás. Ennek a járműnek a lábbal hajtható változatát érdemes szintén védőeszközzel (sisakkal, valamint könyök- és térvédővel) használni. Az egyre népszerűbb elektromos változatai esetében (amelyek 25 km/óra alatti maximum sebességgel haladnak) nem szükséges vezetői engedély, a jelzett sebességhatár felettieknél viszont igen. Sőt, ez utóbbiaknál kötelező a védősisak használata is.


 

További híreink

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

Útlezárás a Csónakázó-tónál

Dátum: 2024. aug 07. 13:20

A Kolorfesztivál Csónakázó-tavi programjai miatt útlezárásra számítsanak a kiskertekbe közlekedők. A szervezők a kerttulajdonosok türelmét és megértését kérik.

KolorTV élőben

Programajánló

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Alma Együttes

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Barokk templomi szonáták, és görögkatolikus liturgikus énekek

Kazincbarcika, Szent János Görögkatolikus Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk