https://kolorline.hu/Felmérik a fákat Kazincbarcikán

Felmérik a fákat Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Korábban sok városlakó kutatta, mi az oka néhány fa rejtélyes módon történt megjelölésének. Kiderült: a Life-projekt keretében megkezdődött a város zöldfelületeinek felmérése.

Fakataszter készül Kazincbarcikán, hogy lajstromba lehessen venni, hány fa található a városban, és azok hol helyezkednek el. Első körben légi úton történő felmérés zajlott. Ennek során a szakemberek beazonosították, hogy adott területen milyen fajtájú fák élnek. A légi vizsgálat azonban nem 100%-os, ezért szükségessé vált a földi azonosítás. Klimon István alpolgármester kérdésünkre elmondta: az így számba vett fákat narancssárga festékkel jelölték meg.

„Ezeket a fákat nem kivágásra jelölték meg, hanem kizárólag azonosítás céljából” — hangsúlyozta az alpolgármester.

Kazincbarcikán a fák kivágása csakis az állomány megújítása céljából történik, illetve olyan esetekben, ha az adott fa balesetveszélyes vagy beteg. Sok fa a várossal egyidős, egy részük vágásérett korba került, éppen ezért szükséges a tervezett megújítás facsemeték ültetésével vagy fiatalító metszéssel. Csak az elmúlt 5 évben mintegy 1000 fa elültetésére került sor. Klimon István közölte: abban bíznak, hogy ezek jelentős részéből nagy lombkoronát növesztő fa lesz, és megmaradnak úgy, ahogyan az elődök által ültetettek.

A parkfák kivágásának lehetséges okai

A biológiai gyengülés jelei a puhafákon általában már 50-60 éves koruk körül tapasztalható, a keményfák jóval tovább maradnak épek. A korábbi évtizedekben a városi kertészetek parkfaként elsősorban a puhafákat preferálták, azok gyorsabb növekedése és viszonylagos igénytelensége miatt.

De befolyásolja a fa életciklusát a túl sűrű ültetés, az emeletes házak melletti telepítés vagy a közmű építés-javítás.

A kivágás élettani okainak jelei

⇒ Csúcsszáradás — a fa koronájának felső részén száraz gallyak vannak. Ez a fa nedvkeringésének elégtelenségét jelzi, amelynek több oka lehet, de legtöbb esetben a fa vigorjának (életerő) csökkenéséhez kapcsolható.

⇒ Levelek korai száradása, lehullása — ez több ok miatt is előállhat. Vadgesztenye esetében például a gesztenye aknázómoly károsítja olyan módon a leveleket, hogy belső szöveteit szétrágja és a levél elhal. Később a levélzet újrahajt, de ez a folyamat nagyon megviseli a fa életerejét.
Egyéb kórokozók, gombabetegségek miatt is lehet levélhullás (lisztharmat, peronoszpóra), de ez előállhat fiziológiai okok miatt is, mint szárazság, rossz talajviszonyok. Ezt a folyamatot a fa többször képes kompenzálni, de egyre csökkenő mértékben és a vége itt is a kiszáradás lesz.

⇒ Korhadó, belül nedves odúk

⇒ Harkályvésések

⇒ Taplógombák — ezek a korhadó fákat beszövő gombamicéliumok termőtestei. Jelenlétük a fa korhadására utal.

⇒ Fagyöngyfertőzöttség — a fehér fagyöngy félparazita, a fa ásványi sóit és nedvességét szívja. Nagyobb mértékben előfordulva szintén a fa gyengüléséhez, elhalásához vezet.

⇒ Kéregleválás, kéregrepedés — a fa egészének szárazodása okozza.

⇒ A körbeaszfaltozott, kövezett fák egy bizonyos nagyság elérése után is száradni kezdenek, mivel gyökereik kevés nedvességhez jutnak.

Mindezeken felül elégséges okot szolgáltat a fakivágásra a fa instabilitása, amikor a fa egésze valamilyen irányba húz, súlypontja nem a törzsön, hanem azon kívül van. Ez az állapot különösen szélvihar vagy ónos eső esetén veszélyes.

A kivágást meg kell fontolni gyümölcseivel szemetelő és darazsakat vonzó fáknál, illetve a nyár esetében a repítőszőrös termések terjesztése miatt.

Ökológiai szempontból kívánatos az invazív faegyedek eltávolítása, amelyek gyorsan szaporodnak gyökérsarjaikkal vagy terméseikkel (akác, amerikai kőris).

További híreink

Tour de Hongrie — ismét megmutatta magát Kazincbarcika

Dátum: 2024. máj 09. 17:21

A Tour de Hongrie kerékpáros verseny második szakaszának befutója Kazincbarcika volt. A napot a brit Mark Cavendish nyerte, magára öltve a sárga trikót.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 08. 22:33

Közlekedési információkkal és autóbusz-menetrend frissítéssel! Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Haltelepítés és horgászati tilalom tavainkon

Dátum: 2024. máj 08. 17:17

Haltelepítés lesz május 9-én, csütörtökön tavainkon. Ezért péntek reggelig horgászati tilalom lesz érvényben a Csónakázó-tavon és a Herbolyai-tavakon.

Helyére került a Tour de Hongrie szobor az Attila úti körforgalomban

Dátum: 2024. máj 08. 06:29

A Tour de Hongrie kerékpárverseny kazincbarcikai fordulója előtt csak pár nappal elfoglalta második legnagyobb körforgalmunkat Szőke Gábor Miklós szobrászművész új, biciklist megformáló káprázatos műve. A nemzetközileg jegyzett alkotó felelős a városunk jelképeit jelentő unikornisért és oroszlánért, valamint a sárkányért is. Az új látványosság Kolorcity egyik jelentős „kapujába” került, és továbbgazdagítja a helyi rendkívüli vizuálisélmény-tárlatot.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avatók Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk