https://kolorline.hu/Az iskolai, óvodai fakivágások kulisszatitkai az új főkertésztől

Az iskolai, óvodai fakivágások kulisszatitkai az új főkertésztől

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az egyik kazincbarcikai tanintézmény udvarából érkeztek fakivágásról szóló hírek. Sajnos nem véletlenül. Veszélyes ügy állt a háttérben. A megoldás gyors és drasztikus volt, de cserébe sok évtizedre előremutatóan hosszú távú, sőt új szintre emelő. Erről nyilatkozott a Kolorline-nak Molnár Péter, Kazincbarcika friss főkertésze.

Alig pár héttel a Csokonai úti székhelyóvoda udvarán történt köztudomású fakivágás után, hasonló intézkedést kívántak a Tompa Mihály Református Általános Iskola udvarának fái is. A háttértörténet szinte azonos. Baleset- és kárveszélyes állapotig jutottak az elöregedett fák, melyek már túljutva az elővigyázatosság dilemmáján, mindkét esetben megmutatták, hogy bizony nemcsak elméletben dőlhetnek ki. Az első fákat mindkét helyszínen a természet „vágta ki”. Ez adta a végső löketet a végletes reakcióhoz.

„Mindkét helyen történt károkozás. Szerencsére ez emberéletbe nem került, de ennyi erővel kerülhetett is volna — kezdte nyilatkozatát Molnár Péter főkertész. — Ezeken az udvarokon egy kivételével az összes fa ezüstjuhar, amelyet szakmailag „ellenséges fának” is értékelhetünk. A kazincbarcikai példányok is vagy túlnőttek vagy elszáradtak. Korlátolt élettartamú, puha fák, amelyek 50-60 éves korukban száradni, odvasodni kezdenek, tapló nőhet rájuk. Cserébe a keményfák akár több száz évig bírják. Az ezüstjuharok kevesebbre vannak kalibrálva. Annak idején azért telepíthették őket, mert gyorsabban nőnek, de gyorsabban is pusztulnak. A kivágás utáni fakivágást követő darabolásnál igazolva láttuk, hogy belsejük szivacsos, korhadt volt” — avatta be a Kolorline-t a főkertész.

Molnár Péter azt is elárulta, hogy amikor hozzányúlnak egy problémás facsoporthoz, akkor többet vágnak ki egyszerre, hogy ne kelljen ugyanazt a területet többször, pár hetente, havonta korlátozni. A következő fontos feladat a pótlás, mégpedig a maximumon.

„Aki elkötelezett a fák irányába, az úgy pótol, hogy lehetőleg mindennek megfeleljen — jelentette ki a főkertész. — Olyan új fákra van szükség, amelyek bírják a szárazságot, a városi levegőt, normálisan nőnek, őshonosak, és összhangban vannak a természettel. Az ezüsthársra gondolok. Kazincbarcikának már sok ikonikus komponense van. Lehetne a fája az ezüsthárs.”

Molnár Péter a szakmai háttérbe is beavatta a Kolorline-t.

„A klímaváltozást már a bőrünkön érezzük. Ma minden időjárási jelenség sokkal aktívabb, a hőmérséklet-ingadozásoktól nagyobb energiák vannak a levegőben, így a „vihar viharabb lesz”. Ez veszélyesebb a fákra, és erre készülni kell. A híradásokban naponta hallunk kidőlt fákról. Kárt okoznak, például villanyvezetékekre dőlnek, és áramkimaradást okoznak. Az utánpótlásnál már erre is figyelünk, viharálló, stabil fákkal pótlunk. Figyelembe vesszük, hogy jól bírják az új légkört. Sokszor akkor kapjuk fel legjobban a fejünket a problémára, amikor már történik valami. Az intézmények vezetői gyorsan reagáltak a felelősségük alá tartozó gyerekek érdekében is. Ez nem játék! Az óvodákban és az iskolákban a fatelepítéseknél ráadásul nekünk is több tényezőre kell figyelnünk. Fontos, hogy semmiképpen se allergén fákat ültessünk, pláne nem mérgező bogyókkal, főleg az óvodásoknál, akik még hajlamosak például az orrukba is dugdosni a bogyókat.”

A Kolorline csapata is sajnál minden kivágott fát, de alázatosan fejet hajt a gondos és gondolkodó szakmai szemszögek előtt. Másokat sem biztatnánk másra.

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 03. 08:25

Május 7-én (kedden) szúnyoggyérítés lesz Kazincbarcikán. A Barcika Park Nonprofit Kft. megbízásából nem ez az első lépés idén a szúnyoginvázió megfékezésére: a szezonban már háromszor történt földi-biológiai gyérítés.

Leáll a távfűtés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 02. 22:33

A jó idő érkeztével május 6-tól leáll a távfűtés Kazincbarcikán. A társasházak képviselői természetesen egyedi igényeket is benyújthatnak a szolgáltató felé, amennyiben eltérő időpontban szeretnék a fűtést leállíttatni.

Így látják az ovisok Kolorcityt – Óvodai kiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2024. máj 02. 07:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák szervezésében „70 éves a mi városunk!” címmel nyílt kiállítás április 25-én, a Don Bosco Sportközpontban. A megjelent családtagok és érdeklődők Kolorcity ovisainak szemével láthatták Kolorcityt, a kiállított „művek” pedig nagy sikert arattak.

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk