https://kolorline.hu/Sütő Ágnes, a Kazincbarcikával egyidős Pro Urbe díjas tanár, sportszervező és író

Sütő Ágnes, a Kazincbarcikával egyidős Pro Urbe díjas tanár, sportszervező és író

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az augusztus 20-i képviselő-testületi ülésen Sütő Ágnes multitalentum lett a két Pro Urbe (“A Városért”) díjazott egyike. Nyugalmazott tanár és sportszervező, jelenleg jógaoktató, masszőr, életvezetési konzultáns. Nyugdíjas éveiben jelent meg könyve, a “Legyél tanuló az Élet iskolájában!” is.

„Nagy megtiszteltetés, hogy a város 10 év nyugdíj után is gondol rám és értékel” – vallotta Sütő Ágnes, aki aktív korúakat lepipáló intenzitással éli nyugdíjas éveit. „Ez a kitüntetés biztat, hogy tevékenységem sokaknak hasznos, így míg élek, folytatom.” 

Ágnes büszke egészséges életmódkövet három összefüggő síkon: testin, lelkin és szellemin.

„Ha a lelkünk rendben van, a testünk is. Ezt az örömteli ráeszmélést adnám tovább. 40-45 évesen lettem tudatos. Addig ösztönösen a gyerekkori minták, családi és társadalmi elvárások hatottak rám. Tudatossággal kezdtem figyelni, hogyan is élem a mindennapjaimat, aztán a vonzás törvényével jöttek az új fordulatok. Arrafelé haladunk, mint a gondolataink — most nyugdíjasként is eszerint élek.”

„Amíg élnek, mozogjanak az emberek!”

Sütő Ágnes 6 és 19 éves kora között intenzíven ritmikus gimnasztikázott. Ez meghatározta az életét.

„A ritmikus gimnasztika nyomában testnevelő tanár lettem, amely 27 évig határozta meg az életem. Akkoriban csak az órákon sportoltam a gyerekekkel. Később sportszervezőként aktivizálódtam újra: futás, pilates és jóga közben éreztem meg ismét a mozgás jótékony hatását. A sport mindenre jó, például stresszoldásra. Az „egyedül futás" a gondolataimmal pedig relaxáció, meditáció számomra. A jógacsoportjaimnak is tanítom, hogy míg élnek, mozogjanak, mert ez meghatározza az életüket.”

Minden sport közül a jóga vált a legkiemelkedőbbé Sütő Ágnes mindennapjaiban.

„A spiritualitásom vitt el a jógához 25 éve, ami testre, lélekre és szellemre együtt hat, és időskorban sem megterhelő. Nagy örömömre az utóbbi 25 évben sokat élénkült a szabadidősport, így mindenkinek tudom javasolni, hogy próbálja megtalálni a saját mozgásformáját. A rendszeres mozgástól ugyanis jóval egészségesebb lesz az időskor.”

Azok az egészséges nyugdíjas évek

Sütő Ágnes friss ötlete megvalósítására készül. Az „egészséges nyugdíjas évek” című új program még csak fejben született meg, hogy segítse azokat, akik nyugdíj előtt állnak.

„Szeretném, hogy a leendő nyugdíjasok tudatosan készüljenek a változásra, és nyugdíjasként az első napot elégedetten, bátor kíváncsisággal éljék át. Készüljenek egészséggel, tevékenyen, anyagi előregondolkodással, és vegyék számba, hogy a családon túl milyen közösséghez tartoznának szívesen. Mindez kell az egészséges, boldog, derűs évekhez.”

Tanítani az iskolán túl…

Sütő Ágnesnek sportszervezőként tágult ki a világ a zárt iskolafalakon túl. A legfontosabb tanításnak a tudatosságot, a felelősséget és a sokmindent megalapozó önszeretetet tartja. Hiszi: ez utóbbi nélkül több a fájdalom és a félelem, valamint hogy a folyamatos fejlődés kulcsa az életünket végigható tanulás. Ehhez hűen Szupernagyi tanfolyamot is tartott már, hogy az idősebbek haladjanak a korral, és jól viszonyuljanak az unokákhoz.

Sütő Ágnes hisz az egyre jobb emberekben

Ágnes bár ma még nem tartja alapvetőnek az önismeretet, de bízik annak elterjedésében, és abban, hogy attól még több „jó ember” lesz.

„Szeretem az embereket és bízom bennük. Nekik is el kell fogadniuk egymást, hiszen a jóság mindenkiben ott van. A kezdő pedagógusoknak azt üzenem, hogy szeressék a gyerekeket, és fogadják el őket önmagukként. Napjainkban a tanároknak sem könnyű, miután rendszerbe kell helyezniük olyan gyerekeket is, akik nem illeszkednek bele. Külön tisztelet azoknak, akik az oktatáson túl nevelnek is, mert azt csak szeretettel és megértéssel lehet tenni.”

Kazincbarcika és Sütő Ágnes a kezdettől kortársak 

Sütő Ágnes egyidős Kazincbarcikával. Ide született és a város ugyanúgy része, mint ő a városnak.

„Nagyon szeretek itt lakni. Lett volna lehetőségem elmenni, de maradtam, együtt nőttünk fel. Sokat köszönhetek ennek az egyre fejlődő kisvárosnak, és itt olyan kapcsolatok alakulhatnak ki, amelyek nagyvárosban kevésbé. Örülök, hogy Kazincbarcikán lettem nyugdíjas. Van még egy célom: szeretném, ha a várossal közösen ünnepelhetném a 100. születésnapomat!”



 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Alma Együttes

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Barokk templomi szonáták, és görögkatolikus liturgikus énekek

Kazincbarcika, Szent János Görögkatolikus Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk