https://kolorline.hu/Szúnyoggyérítés az Európai Unió légi stopja után

Szúnyoggyérítés az Európai Unió légi stopja után

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcikán idén is két irányból zajlik szúnyoggyérítés. Egyrészt a korábbi állami döntés után a Katasztrófavédelem végzi ezt a központi szúnyoggyérítési program keretében, másrészt az önkormányzat a lehető legnagyobb intenzitással saját költségvetése terhére végeztet irtást. Az elviselhetetlenné vált szúnyoginvázió a teljes Sajó mentét, valamint az ország álló- és folyóvizei melletti településeket érinti. A helyzet kezelésére a megoldás a földi mellett a légi szúnyogirtás lenne, ám ezt csak az állami feladatot teljesítő Katasztrófavédelemmel szerződött cég végezheti. És sajnos térségünkben nem teszi. Annak ellenére sem, hogy az önkormányzat rendszeresen kérelmezi ezt, és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ még májusban megadta az engedélyt Magyarország teljes területére a légi szúnyogirtáshoz. 

Kazincbarcikán idén május óta 11 alkalommal zajlott földi-biológiai szúnyoglárva-irtás és szintén 11 alkalommal földi-kémiai szúnyoggyérítés a város önkormányzatának saját költségvetése terhére. Ezzel szemben az állami gyérítési program keretében mostanáig négyszer érkezett a Katasztrófavédelemmel szerződésben lévő vállalkozó autója, hogy biológiai és kémiai szúnyoggyérítést végezzen. A szúnyoginvázió annyira elhatalmasodott nemcsak Kazincbarcikán, hanem a Sajó menti településeken is, hogy elviselhetetlenné vált a helyzet. A megoldás egyszerű: a földi gyérítés mellett elengedhetetlenné vált a légi irtás, ám ezt kizárólag a Katasztrófavédelemmel szerződött vállalkozó végezheti. És bár a szükséges engedélyt megkapta az állam által kijelölt hatóság, mégsem rendelte el a légi bevetést. Pedig már csak ez jelenthetne megoldást a végletekig eszkalálódott helyzetre. Az ok: a rengeteg csapadék, amely sokszor rövid idő alatt, nagy mennyiségben hullott le, olyan pangóvizek létrejöttét eredményezte, amelyek kedveztek a szúnyoglárvák kikeléséhez, így rendkívüli mértékben szaporodtak el a vérszívók.

A szúnyoggyérítés 1x1-je

A földi-kémiai szúnyoggyérítés során vegyszert permeteznek a szakemberek platós gépjárműre rögzített berendezések segítségével. Az eljárás történhet melegködképzéssel, ekkor az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a technológia elsősorban a növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, ám miután a létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé használatos. A másik lehetőség az ULV-eljárás, ami szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsődlegesen ezt az eljárást alkalmazzák. 

Légi szúnyoggyérítés

Bár az országos szúnyoggyérítést a Katasztrófavédelem feladatai közé sorolta évekkel ezelőtt az állam, és a légi szúnyogirtást az Európai Unió 2020-tól betiltotta, ám mégis van lehetőség légi bevetésre. Ezt azonban kizárólag egyedi döntés alapján engedélyezi a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, vagyis erről nem a Katasztrófavédelem dönt. Információink szerint az NNGYK májusi határozatában megadta az engedélyt, hogy a várható szúnyoginvázió csökkentésére a légi irtás is elérhetővé váljon hazánkban, ám az elviselhetetlen helyzet enyhítésére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a folyamatos monitorozás ellenére sem ítélte úgy, hogy a földi gyérítésen túl légi irtást is be kellene vetni Kazincbarcikán és térségünkben.

Sajó menti szúnyoghelyzet

Az idén minden eddiginél nagyobb a szúnyoginvázió a teljes Sajó mentén, így Kazincbarcikán is. A város önkormányzata olyan extra földi szúnyoggyérítéseket rendelt meg a nyár elején kétheti, az utóbbi alkalmakkor pedig már tíznapos vagy heti rendszerességgel, amelyeket nem az országos hatáskörben eljáró Katasztrófavédelem ütemezett be. A városvezetés prioritásként kezeli a szúnyoggyérítésben való plusz irtás beiktatását, mert hetek óta látszik: az állami szintű központi beavatkozások rendkívül kevésnek bizonyulnak.

A Katasztrófavédelem által koordinált országos gyérítés mellett Kazincbarcikán a Bogármérnökség Kft. végez az önkormányzat megbízásából, a város saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést. Csak ebben a szezonban már tizenegy alkalommal történt földi úton biológiai és kémiai kezelés. Ez azt jelenti, hogy mind a vérszívók, mind az utánpótlásuk számának csökkentésére végeztek kezeléseket Kazincbarcikán.

Extrém szúnyoginvázió tört ránk

Leel-Őssy Gábor, a Bogármérnökség Kft. agrárszakértője úgy látja: az elmúlt hónapokban a szúnyogok számára extrémen kedvező időjárás alakult ki, amely a védekezés hatékonyságát rendkívül negatívan befolyásolta.

A szakember szerint amennyiben megfelelő körülmények alakulnak ki, vagyis melegszik a víz és sekély annak mélysége, akkor a lárvák akár pár óra alatt kifejlődnek. Ha pedig a lárvakelés megtörténik, akkor nehéz az ellenük való biológiai védekezés, és már csak kémiai úton lehet beavatkozni a számuk csökkentésébe.

Tocsogók, fatörzs mélye, használt autógumi, vödör — ezekben is képes sekély mélységű víz kialakulni, amelyhez ha hirtelen lehulló, sok csapadék és hőség társul, akkor néhány óra vagy 1-2 nap alatt akár több száz ezer szúnyog képes kifejlődni. 

Kazincbarcika Város Önkormányzata előrelátó volt, amikor az irtással megbízott céggel közösen felmérte a lehetséges területeket, ahol a szúnyogok kifejlődhetnek. Mint megtudtuk: ezek nem is jelentenek problémát, ám a felderítetlen tenyészőhelyek igen. És sajnos ezek biológiai irtása embert próbálóan nehéz. 

Leel-Őssy Gábor extrém példát is ismer: korábban volt olyan település, ahol a már felderített tenyészőhelyek rendben voltak, mégis rengeteg szúnyog volt. Később kiderült, hogy a temetőben található virágvázák voltak tele milliós nagyságrendű szúnyoglárvával.

Konklúzió

A szakember szerint a jelenlegi helyzetet Kazincbarcikán úgy lehetne kezelni, ha a földi-kémiai és -biológiai irtás mellett a Katasztrófavédelem által megbízott vállalkozó légi irtást is végezne. Csak így lehetne valós eredményt elérni a hatásosság szempontjából, hiszen ezzel a kombinált megoldással mindenhova juthatna irtószer: azokra a területekre is, amelyeket autóról, földi szórással nem érnek el. 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Alma Együttes

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Barokk templomi szonáták, és görögkatolikus liturgikus énekek

Kazincbarcika, Szent János Görögkatolikus Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk