https://kolorline.hu/A legzöldebb Kolorfesztivál — környezettudatos gondolkodás

A legzöldebb Kolorfesztivál — környezettudatos gondolkodás

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az újrahasznosításnak és a szelektív hulladékgyűjtésnek köszönhetően idén kevesebb szemét gyűlt össze a Kolorfesztiválon. Míg tavaly körülbelül 2 és fél tonna kommunális hulladék keletkezett a rendezvényen, idén mindössze másfél tonna hulladék termelődött, ebből egy tonna volt kommunális hulladék. A résztvevők sikeresen bebizonyították, hogyan lehet élvezni a kulturális és szórakoztató programokat anélkül, hogy károsítanánk a természetet.

Az eddigi legzöldebb környezettudatossággal jelentkezett a 10. Kolorfesztivál. Idén először debütált az újratölthető repohár és először vált elérhetővé a szelektív hulladékgyűjtés a rendezvény közönsége és vendéglátói számára. A 240 és 1100 literes gyűjtőedények és információs táblák mellett szemléletformáló játékokkal, kézműves foglalkozásokkal igyekeztek felhívni a figyelmet a szervezők a környezet védelmére. Az eredmény önmagáért beszél — így értékelt Mida Gábor, a ZV Zöld Völgy Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője. 

„Mindösszesen körülbelül 1500 kilogramm hulladék keletkezett a teljes rendezvény időtartama alatt. Ebből nagyságrendileg egy tonna volt a kommunális hulladék, és 500 kg a szelektíven válogatott hulladék. Viszont fontos figyelembe venni, hogy a szelektív hulladék egy nagyon könnyű dolog, tehát egy könnyű frakcióról van szó, így aztán ez az 500 kg térfogatban jóval meghaladja az 1 000 kilogrammnyi kommunális hulladékot, vagyis mindenféleképpen nagyon jó eredmény” — fogalmazott a szakember.


Dr. Makkai Orsolya alpolgármester szerint a a 21. században már nemcsak lehetősége, hanem egyfajta kötelezettsége is egy városvezetésnek, egy intézményvezetésnek, hogy környezettudatosan éljen, fenntartható módon gondolkodjon, de mindezt csak lépésről lépésre lehet igazán jól megvalósítani. A városvezetés ezért döntött úgy, hogy fokozatosan építi be programjaiba a zöld tudatot, amelyhez partnerként csatlakozott a Zöld Völgy Nonprofit Kft., a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás, a Miskolci Egyetem és a Felelős Gasztrohős Alapítvány — hangsúlyozta az alpolgármester. 

„Számos szakmai program, közös konzultációk, rendezvények vannak, amikben együttműködünk, és a fesztiválon is próbáltuk ezt erősíteni. Kazincbarcika a társulás bázistelepülése, irányító települése, a társulás elnöke Szitka Péter polgármester, és ő kezdeményezi mindig, hogy ezeket a rendezvényeket Kazincbarcikán és a térségben is meg tudjuk erősíteni, és megvalósulhassanak a rendezvényeknek azon részei, amelyek egyfajta tudatosságot, környezettudatosságot, szemléletformálást tudnak hozni” — mondta Dr. Makkai Orsolya.

Az alpolgármester hozzátette: szeretnénk majd kikérni a lakosság, valamint a rendezvények látogatóinak a véleményét azzal kapcsolatban, hogy milyen új szolgáltatásokat szeretnének látni a jövőben, illetve hogyan zöldítenék tovább a város programjait.



 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Gitármuzsika 12 húron

Kazincbarcika, Felső-Barcikai Református Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Alma Együttes

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Barokk templomi szonáták, és görögkatolikus liturgikus énekek

Kazincbarcika, Szent János Görögkatolikus Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk