https://kolorline.hu/Bányásznapot ünnepeltek Kazincbarcikán

Bányásznapot ünnepeltek Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Fő téri bányászszobornál tartott megemlékezést Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Borsodi Bányászok Területi Tagozata. Az ünnepségen elhangzott: fontos a bányászhagyományok ápolása, hiszen egykor ez volt az ipari felemelkedés zászlóshajója.

A Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekarának műsorával kezdődött az idei bányásznapi megemlékezés városunkban.

A bányásznapot 1951 óta szeptember első vasárnapján tartják hazánkban, az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozataira emlékezve. Kazincbarcika Város Önkormányzatának és a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának ünnepségén ezúttal is szép számmal vettek részt még ma is élő egykori bányászok, azok hozzátartozói és városi szervezetek képviselői.

„Ma is élnek még közöttünk jó néhányan, akik a borsodi vagy a környékbeli bányákban dolgoztak. A bányászok ma is erős közösséget alkotnak, összeköti őket a közös múlt, a közös emlék. Nekünk ma is, ennyi év után is, egész életük végéig szükségük van erre a közösségre, egymás segítésére, biztatására, bátorítására" — fogalmazott ünnepi beszédében Pásztor László, a Kazincbarcikai Bányász Szakszervezet elnöke.



Pásztor László arról is beszélt még: a bányásznap évről évre összehozza a közösség tagjait nosztalgiázni, emlékezni és beszélgetni. Ez fontos, hiszen egy összetartó közösségről van szó, ahol fontos a bányászemlékek megőrzése és a hagyományok ápolása. Klimon István alpolgármester azt hangsúlyozta: hazánkban ugyanúgy, mint más országokban, a bányászat volt az ipari fejlődés zászlóshajója. 

„Sorolhatnánk azokat az iparágakat, azokat a társadalom számára fontos elemeket, amelyek fejlődtek a bányászatnak köszönhetően. De elég csak Kazincbarcikára gondolni, elég csak a környező településekre: hogy hány helyen jöttek létre új és új települések azért, mert ott szénvagyon volt a mélyben. Ennek köszönhetően kicsi vagy nagyobb települések születtek, ahol megjelent az oktatás, megjelent minden, ami a társadalom fejlődéséhez szükséges” — erről is beszélt az ünneplőknek az alpolgármester.

A bányásznapi ünnepségen résztvevők az emlékezés virágait helyezték el a Fő téren található bányászszobornál, leróva kegyeletüket azon egykor élt bányászok előtt, akiknek köszönhetően a fejlődés bekövetkezett, illetve akik emberségükről tettek és tesznek tanúbizonyságot mind a mai napig összetartozásukkal, segítőkészségükkel és a bányászhagyományok ápolásával, életbetartásával.


 

További híreink

Tájékoztatás áramszünetről

Dátum: 2024. máj 15. 15:06

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a biztonságosabb villamosenergia-ellátás érdekében hálózatukon felújítási, karbantartási munkát végez, amely május 21-22-én napközben néhány utcában Kazincbarcikán áramszünettel jár.

Tapsorkán kísérte a zenei gálát a Kodályban!  

Dátum: 2024. máj 15. 14:25

Nagy sikerrel zárult a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola tanévzáró zeneművészeti gálája május 13-án. A többféle felállásban fellépő növendékek azt mutatták meg, mennyit fejlődtek az elmúlt tanév során.

Gyermeki vetélkedődöntő és kiállítás a Zöld Völgy hulladékudvarában 

Dátum: 2024. máj 14. 13:00

A Tiszta Forrás Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Természetfürkésző Játékot rendezett a Kazincbarcikai Tankerületi Központhoz tartozó iskolásoknak. A döntőbe jutott gyerekeket a ZV Zöld Völgy Nonprofit Kft. Sajókazai Hulladékkezelő Centrumába vitték a sorsforduló döntő következő fordulóját lejátszani, és egyúttal tanulmányi túrán részt venni.

Mutatós Kolorcity-logós hulladékgyűjtők lepték el a várost

Dátum: 2024. máj 14. 06:27

Kazincbarcika sok minden más mellett a hulladékgyűjtő edények városa is. Amennyire prózai ez az állítás, annyira fontos, hiszen ez a köztisztaság egyik legfőbb eszköze. Ennek az áldott állapotnak a fenntartása időről időre pótlással, cserével jár, de a bővítés sem idegen a várostól. Idén tavasszal nagyjából 60 új, Kolorcityhez illő dizájnszemetessel gazdagodott a város.

KolorTV élőben

Programajánló

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Közösségi nap a Herbolyai-tavon

Kazincbarcika, Herbolyai II-es tó

Portugál

Edelény, Hadobás Pál Művelődési Központ

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk