https://kolorline.hu/Vadgázolás — változtak a szabályok, veszély az utakon

Vadgázolás — változtak a szabályok, veszély az utakon

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hamarosan elkezdődik a szarvasbőgés, ennek fényében különösen fontos az a jogszabályi változás, amely július elsejétől lépett érvénybe a vadgázolással, a vadak közutakon történő megjelenésével kapcsolatban.

Az új szabályozás alapján csak akkor terheli felelősség a vadásztársaságot, ha bizonyítható, hogy a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll összefüggésben, példáxul, ha etetés vagy kergetés miatt tévedt ki az útra. A változtatások célja az volt, hogy ösztönözzék a gépjárművezetőket a körültekintőbb közlekedésre. 

A szarvasbőgés az időjárási és földrajzi viszonyoktól függően először az ország délnyugati részein kezdődik, később azonban Borsod vármegyében is hallatják a bikák a hangjukat. Különösen számolni kell a vadállatok megjelenésére azokon az útszakaszokon, amelyeket veszélyt jelző táblával jelölnek meg. Ezeket ugyanis a közútkezelő a vadásztársaságokkal, a vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyezi el, ahol a vadak megjelenésének az átlagosnál is nagyobb a valószínűsége. 

Egy esetleges vadgázolás esetén mindenképpen rendőri intézkedést kell kérni, akik gondoskodnak a vadásztársaság értesítéséről — hívta fel a figyelmet dr. Rácz Tamás, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. Hozzátette: a vadelütéssel végződő közúti balesetek számának csökkentésére több lehetőség is létezik. 

„Felújított utak mentén láthatóak a klasszikus fehér és piros fényvisszaverő szélességjelzők mellett a kék színűek, amelyek a vad riasztását szolgálják. Emellett a gépjárművezetők beszerezhetnek a kereskedelmi forgalomban kapható vadriasztó eszközöket, amelyek a gépjárműre felhelyezve, egy bizonyos frekvencián hangot kiadva űzik el a vadat a közút mellől” — fogalmazott az osztályvezető.
Miután az autóvezetés és a vadgazdálkodás egyaránt veszélyes üzemnek minősül, egy vaddal történt ütközést követően azt kell vizsgálni, hogy valakinek a tevékenysége során felmerült-e felróhatóság vagy rendellenesség, hibázott-e valaki. Ha nem lehet egyértelműen bebizonyítani, hogy valamelyik fél hibázott, akkor mindenkinek a saját kárát kell viselnie főszabály szerint — erről tájékoztatta a KolorLine-t Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője

„Attól azért senki ne rettegjen, hogyha elüt egy vadat, akkor majd kopogtatnak az ajtaján, és több százezer forintot követelnek tőle. De a júliustól érvényes jogszabály azt a teljesen logikus gyakorlatot követi le, hogy nincs lehetőségünk arra, hogy befolyásoljuk a vad mozgását a szabad területen” - hívta fel a figyelmet a szakember.

Földvári Attila hangsúlyozta: súlyos büntetésre számíthat, aki haza akarja vinni az elgázolt vadat, ugyanis ez lopásnak minősül. Egy őz értéke megközelítheti a 300 ezer forintot, míg egy szarvasé, főleg, ha szép agancsa van, akár milliós összegre is rúghat. Ezért ezen tételekkel lesz arányos a vad ellopásáért kiszabandó büntetés is. 

További híreink

Ebzárlat és legeltetési tilalom


Dátum: 2023. szept 29. 12:02

Kazincbarcika közigazgatási területére október 2. és október 23. közötti időszakra legeltetési tilalom és ebzárlat lép életbe.

KolorFund — a szerződések megköttettek

Dátum: 2023. szept 28. 15:34

Pontosan 10 évvel ezelőtt támogatta először Kazincbarcika Város Önkormányzata a helyi vállalkozásokat országosan egyedülálló módon. A KolorFund keretében idén is pályázhattak a kazincbarcikai székhelyű vagy telephelyű vállalkozások, és mintegy félszázan vettek rajta részt. A KolorFund Bíráló Bizottság minden beérkezett anyagot támogatásra méltónak értékelt, amely megfelelt a pályázati feltételnek. Összesen 44 vállalkozás jutott mintegy 62 millió Ft-os fejlesztési forráshoz az önkormányzat támogatásával.

Városmarketing Gyémánt Díjas Kazincbarcika

Dátum: 2023. szept 27. 19:08

Újabb Városmarketing Gyémánt Díjat kapott Kazincbarcika. A Magyar Marketing Szövetség független szakmai zsűrije számára az év végén megjelent Úti cél: Kolorcity című könyv, valamint a bemutatójához kapcsolódó marketingkommunikációs megoldások és tartalom jelentett elismerést. Az erről szóló oklevelet ünnepélyes keretek között adták át Budapesten.

Megvan az új időpontja az Azahriah-koncertnek!

Dátum: 2023. szept 27. 08:18

Az elmúlt héten vihart jelzett előre az Országos Meteorológiai Szolgálat a BorsodChem Kolorfutás napjára, így a szervezők — a résztvevők biztonságára való tekintettel — elhalasztották a mindenki által várt Azahriah-koncertet. Na, de megvan az új időpont, és ugye Nektek sem Mind1, mit csináltok pénteken este Barcikán?

KolorTV élőben

Programajánló

Idősek világnapja 2023

Don Bosco Sportközpont

Alakreform-edzés Rubint Rékával

Kazinczy Ferenc Tornacsarnok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk