https://kolorline.hu/Kertünk felkészítése a szélsőséges időjárásra — a kertben alkalmazható alkalmazkodási válaszlépések

Kertünk felkészítése a szélsőséges időjárásra — a kertben alkalmazható alkalmazkodási válaszlépések

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kertünk fokozottan ki van téve az éghajlati elemeknek, a globális szintű klímaváltozás okozta extrém időjárás súlyosan károsíthatja a növényeket, kerti eszközöket és melléképületeket, ezzel akár jelentős anyagi károkat és terméskiesést okozva. Az ilyen jellegű károk egy része megelőzhető, ha tudatosan felkészítjük kertünket és – ha kert hiányában is kertészkednénk, akkor – erkélyünket az extrém időjárási események okozta kihívásokra. Ehhez fontos átgondolnunk, hogy a kertünknek vagy erkélyünknek milyen adottságai vannak, és a várható jövőbeli éghajlati változásokat figyelembe véve, tudatosan célszerű megtervezni a változtatásokat, beavatkozásokat.


Kertünkre az alábbi éghajlati elemek lehetnek hatással:

A csapadék szélsőséges hiánya vagy többlete komoly károkat okozhat a kertekben. A nagy csapadékok ugyanakkor lehetőséget is teremtenek arra, hogy jelentős mennyiségű öntözővízhez jussunk, amit később a szárazabb időszakokban felhasználhatunk. Így célszerű okosan megtervezett vízmegtartó megoldásokkal a többletet raktározni a hiányos időszakokra. Az esővíz hasznosításához fontos:

  • A csatornák rendszeres tisztítása és karbantartása, célszerű lombfogó alkalmazása, valamint indokolt esetben szükség lehet a csatornák lejtésirányának módosítására, hogy minél több esővizet tudjunk befogni az előkészített tartályokba vagy ciszternákba. Ezzel a lakóépületet is védjük az esetleges károktól, például a falak átnedvesedésétől és az alapozás kimosódásától. Az esővíz gyűjtése a kerti melléképületek tetőjéről is lehetséges.
  • Az esővíz tartályokba gyűjtése esetén — ha nagyobb kertünk van — kialakíthatunk esőkertet is, egy erre a célra megfelelő mélyedésben. Az esőkertek célja a csapadék kezelése, összegyűjtése, szűrése, elnyelése, helyben tartása és hasznosítása, segítségükkel csökkenthető a villámárvíz és az esőkárok kockázata.
  • Célszerű vízáteresztő burkolatok alkalmazása vagy a járda/kocsifeljáró melletti mélyebb részre egy drain cső fektetése, ami segít elvezetni, és a kert többi részében szétosztani a csapadékvizet.
  • Fontos a talaj szervesanyag-tartalmának növelése, elsősorban szerves trágya vagy komposzt segítségével, hiszen a magasabb szervesanyag-tartalmú talaj több vizet tud megkötni. Komposztálással megelőzhető a talajok szervesanyag-tartalmának kimerülése, és az ezzel összefüggő terméscsökkenés, valamint csökkenthető a háztartási hulladék mennyisége is, úgyhogy ez a megoldás több szempontból is előnyös.


  • Az árkok esetében olyan beavatkozásokat célszerű tervezni, amelyek nem lassítják a lefolyás sebességét, de növelik a párolgás és a beszivárgás mértékét. Ilyen megoldás lehet például fák ültetése az árokparton, vagy olyan betonelem alkalmazása, amely áteresztő nyílással rendelkezik, és engedi a víz egy részét elszivárogni a talajba. A közterületi árkok az önkormányzattal egyeztetve alakíthatók át és használhatók vízvisszatartásra.
  • Ha a csapadék jég formájában hullik, ellene védekezhetünk jéghálók alkalmazásával.

A nyári hosszan tartó aszály, a tartósan magas hőmérséklet és az erős UV-sugárzás, illetve az időnként betörő extrém hideg is jelentős kárt okozhat kertünkben.

  • Az erős napsugárzás elleni védekezésben kiemelt szerepe van az árnyékolásnak. Ez történhet például fák ültetésével. Az ültetendő fafajok kiválasztásánál érdemes előre átgondolni a fafaj adottságait, és hogy ezek mennyire felelnek meg kertünk adottságainak. Ajánlott figyelembe venni a gyökérzet, lombkorona kiterjedését és alakját az ültetés helyének megválasztásakor, hogy ne kelljen kivágni a fát pár éven belül. Továbbá szükséges figyelembe venni az adott fafaj vízigényét, kártevőkkel szembeni ellenállóképességét, illetve, hogy a keletkező zöldhulladékot hogyan tudjuk majd hasznosítani. Célszerű ellenálló, kisebb vízigényű fajokat választani, amik jobban viselik az éghajlatváltozás okozta kihívásokat.
  • Árnyékolás céljából kialakíthatunk lugasokat is. Ha ezek az épület falához közel vannak, akkor az épületet is árnyékolják. A lombhullató fajokból kialakított lugasok előnye, hogy míg nyáron hűtenek és árnyékolnak, télen már nem, így beengedik a fényt és az épület jobban fel tud melegedni. A lugasok továbbá búvóhelyet biztosíthatnak a madaraknak, amelyek segítik a kártevők elleni védekezést.
  • Ha másféle árnyékolás nem megoldható, akkor a kertben, veteményesben napvitorlákat is lehet alkalmazni, hogy megvédjük a növényeket az erős napsugárzástól.
  • Ha a kertünkben kisebb melléképületek is találhatók, ezek esetében érdemes megfontolni zöldtető kialakítását.
  • Aszályos időszakokban a nagyobb vízigényű növények esetében elkerülhetetlen a locsolás, de fontos, hogy ezt minél hatékonyabb módszerekkel tegyük pl.: csepegtetős rendszerek, esti locsolás, hiszen a vízhiányos időszakokban takarékoskodnunk kell a vízzel, az esővíz gyűjtése és későbbi felhasználása ezért is kiemelkedően fontos.


  • Kis mértékben a vetés időpontját is módosíthatjuk, kihasználva a kedvezőbb talajnedvességet.
  • A kora tavaszi fagyok és hidegbetörések ellen védekezhetünk üvegházak, fóliasátrak vagy walipini alkalmazásával a kiskerti zöldségtermesztésben. Ezeknek további előnye, hogy nemcsak a hideg ellen védenek, hanem az erős UV-sugárzás, szél és a jégesők ellen is. A walipini (földbe süllyesztett üvegház, lényegében a hagyományos üvegház és pince keveréke) a fóliasátrakhoz és üvegházakhoz képest még ellenállóbb az erős széllel szemben, és a hőtartása is kiegyenlítettebb.


Kép forrása: Agraroldal.hu


  • A gyümölcsfák ültetésénél, a fafaj kiválasztásánál fontos szempont lehet a virágzás ideje, már 2-3 hét különbség is fontos lehet a tavaszi fagyokkal szembeni védekezésnél.

Az erős szelek szintén kárt okozhatnak a kertekben is.

  • Az erős szél ellen védekezhetünk védősáv használatával a kerten belül is. Ez történhet fák ültetésével, ekkor a fák helyét a széliránynak és a védendő objektum helyének figyelembevételével célszerű megválasztani. Ültethetünk sövényt vagy kialakíthatunk lugast is a szélcsatornára merőlegesen.
  • A fóliasátor, üvegház, és különösen a walipini is nyújtanak valamennyi védelmet a széllel szemben.

Néhány fontos szempont balkonkert esetén:

Fontos átgondolnunk erkélyünk adottságait, tehát pl.: hogy milyen fekvésű, mennyi napfény jut oda, mennyire szélvédett, mekkora a teherbírása stb., és ezt a növényfajok kiválasztásánál is vegyük figyelembe. Amennyire az erkély mérete megengedi, érdemes minél nagyobb tömegű földet biztosítani a növények számára. A nagyobb mennyiségű föld több vizet tud tartalékolni, így akár hosszabb időre is magukra hagyhatjuk a növényeket, ami a nyári utazások idején fontos szempont. Ha sokat vagyunk távol, érdemes önellátó, öntözővel felszerelt balkonládát beszereznünk, ami folyamatosan megfelelő nedvességgel látja el a talajt. A lugasos árnyékolás még a kisebb méretű erkélyek esetében is viszonylag könnyen megoldható, de alkalmazhatunk redőnyöket és napvitorlákat is árnyékolás céljából. Azzal fontos tisztában lennünk, hogy a balkonkertek a hagyományos kertekhez képest arányaiban több és gyakoribb öntözést és gondozást igényelnek, hiszen a csapadékvíz ide általában már nem jut el, és a természetes, ökológiai folyamatok is csak korlátozottan érvényesülnek.

Készült: 2023.08.15.
Készítették: Energiastratégia Intézet Nonprofit Kft. munkatársai

Források:

streetkitchen.hu
www.agraroldal.hu
www.esokert.hu
www.kertvarazsmagazin.hu

Képek forrása: https://pixabay.com/

A projekt az Európai Unió LIFE programjának
támogatásával valósul meg.

 

További híreink

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk