https://kolorline.hu/Teljeskörűen elindult a távfűtés Kazincbarcikán

Teljeskörűen elindult a távfűtés Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az eddigi rendkívül meleg ősz ellenére idén is beköszöntött a fűtésszezon. Cikkünkben áttekintést adunk arról, hogy mitől is függ a rendszer indítása, és hogyan történik a szabályozás az indítás napjaiban.

Bár minden évben szeptember 15-én kezdődik a fűtési idény, ám még ezt követően is a szerződésekben megfogalmazott kritériumok határozzák meg a fűtés elindítását 8641 távhős lakásban Kazincbarcikán. A társasházak képviselői ettől az időponttól kezdve bármikor kérhetik az általuk kezelt épületekben a fűtésszolgáltatás bekapcsolását. Idén a társasházkezelők az épületek 99,9 százalékában kérték ezt az elmúlt két hétben.

Az általános távfűtés-indítási kritériumok

A távfűtés beindulásához vagy az előző napon 10 Celsius-fok alá csökkenő 24 órás átlaghőmérséklet szükséges vagy pedig három egymást követő napon 12 fok alá eső 24 órás átlaghőmérséklet.

„Október 6-án 14,1, október 7-én 15,9, október 8-án 15,4 Celsius-fokos hőmérsékletet jegyeztünk az óránkénti adatok 24 órás átlagából, és csak tegnap, október 9-én éjfélig mértünk végül 7,5 Celsius-fokos átlagot — ismertette Balla Zoltán, a Barcika Szolg Kft. energetikai igazgatója — ezért a fűtésszolgáltatást október 10-én indítottuk el abban a néhány épületben, amelyeket ténylegesen a hőmérséklet alapján kellett befűtenünk.”

A rendkívüli helyzetek egyik váratlan oka

Néhány nagyon ritka esetben a nagy hőközpont elindítása ellenére sem minden távhős épületben indul be ténylegesen a fűtés.

„Ez sokszor rajtunk kívül álló okokból történik — világított rá Balla Zoltán — nyaranta ugyanis gyakran dolgoznak tőlünk független szerelők az épületekben, és ha ők elzárják, de vissza nem nyitják az elzárószerelvényeket, mi hiába indítjuk el a hőközpontot. Erről azonban csak lakossági hibabejelentések alapján szerezhetünk tudomást.”

A 18-as határ a távfűtés világában is döntő adat

Egy fontos háttérmechanizmust is tisztázott a Barcika Szolg energetikai igazgatója, azt, hogy a korábban megrendelt fűtések kapcsán miért érezhették a lakók, hogy nappal nem üzemel a rendszer.

„Mostanáig különösen magas hőmérsékletű napjaink voltak. A hőközpontjaink pedig a külső hőmérséklet alapján vezérlik a radiátorokba jutó víz hőmérsékletét, és ha odakinn 18 foknál magasabbat mérnek az érzékelők, akkor a hőközpont egyáltalán nem fűti az épületeket. Másik ok lehet, hogy a felfűtés hatására a víz a zárt rendszerben, mint egy fazékban, buborékolni kezd. Ezeket a légbuborékokat ilyenkor ki kell választani, de vannak olyan épületek, amelyekben nem tud kivándorolni a rendszerből a levegő. Ekkor bejelentéseket kapunk az épületek, lakások légtelenítésére vonatkozóan” — tájékoztatta a Kolorline-t Balla Zoltán.

További híreink

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk