https://kolorline.hu/Teljeskörűen elindult a távfűtés Kazincbarcikán

Teljeskörűen elindult a távfűtés Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az eddigi rendkívül meleg ősz ellenére idén is beköszöntött a fűtésszezon. Cikkünkben áttekintést adunk arról, hogy mitől is függ a rendszer indítása, és hogyan történik a szabályozás az indítás napjaiban.

Bár minden évben szeptember 15-én kezdődik a fűtési idény, ám még ezt követően is a szerződésekben megfogalmazott kritériumok határozzák meg a fűtés elindítását 8641 távhős lakásban Kazincbarcikán. A társasházak képviselői ettől az időponttól kezdve bármikor kérhetik az általuk kezelt épületekben a fűtésszolgáltatás bekapcsolását. Idén a társasházkezelők az épületek 99,9 százalékában kérték ezt az elmúlt két hétben.

Az általános távfűtés-indítási kritériumok

A távfűtés beindulásához vagy az előző napon 10 Celsius-fok alá csökkenő 24 órás átlaghőmérséklet szükséges vagy pedig három egymást követő napon 12 fok alá eső 24 órás átlaghőmérséklet.

„Október 6-án 14,1, október 7-én 15,9, október 8-án 15,4 Celsius-fokos hőmérsékletet jegyeztünk az óránkénti adatok 24 órás átlagából, és csak tegnap, október 9-én éjfélig mértünk végül 7,5 Celsius-fokos átlagot — ismertette Balla Zoltán, a Barcika Szolg Kft. energetikai igazgatója — ezért a fűtésszolgáltatást október 10-én indítottuk el abban a néhány épületben, amelyeket ténylegesen a hőmérséklet alapján kellett befűtenünk.”

A rendkívüli helyzetek egyik váratlan oka

Néhány nagyon ritka esetben a nagy hőközpont elindítása ellenére sem minden távhős épületben indul be ténylegesen a fűtés.

„Ez sokszor rajtunk kívül álló okokból történik — világított rá Balla Zoltán — nyaranta ugyanis gyakran dolgoznak tőlünk független szerelők az épületekben, és ha ők elzárják, de vissza nem nyitják az elzárószerelvényeket, mi hiába indítjuk el a hőközpontot. Erről azonban csak lakossági hibabejelentések alapján szerezhetünk tudomást.”

A 18-as határ a távfűtés világában is döntő adat

Egy fontos háttérmechanizmust is tisztázott a Barcika Szolg energetikai igazgatója, azt, hogy a korábban megrendelt fűtések kapcsán miért érezhették a lakók, hogy nappal nem üzemel a rendszer.

„Mostanáig különösen magas hőmérsékletű napjaink voltak. A hőközpontjaink pedig a külső hőmérséklet alapján vezérlik a radiátorokba jutó víz hőmérsékletét, és ha odakinn 18 foknál magasabbat mérnek az érzékelők, akkor a hőközpont egyáltalán nem fűti az épületeket. Másik ok lehet, hogy a felfűtés hatására a víz a zárt rendszerben, mint egy fazékban, buborékolni kezd. Ezeket a légbuborékokat ilyenkor ki kell választani, de vannak olyan épületek, amelyekben nem tud kivándorolni a rendszerből a levegő. Ekkor bejelentéseket kapunk az épületek, lakások légtelenítésére vonatkozóan” — tájékoztatta a Kolorline-t Balla Zoltán.

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Tudat(re)formáló óvodapedagógiai konferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 17. 09:01

A Covid-idők kényszerszünete után összesítésben harmadik alkalommal rendeztek városunkban óvodapedagógiai konferenciát a Kazincbarcika Összevont Óvodák. A rendezvényt tudattranszformáló, interaktív előadással koronázta meg Bagdi Bella pszichológus, a Boldogságóra szellemi anyja is.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk