https://kolorline.hu/Teljeskörűen elindult a távfűtés Kazincbarcikán

Teljeskörűen elindult a távfűtés Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az eddigi rendkívül meleg ősz ellenére idén is beköszöntött a fűtésszezon. Cikkünkben áttekintést adunk arról, hogy mitől is függ a rendszer indítása, és hogyan történik a szabályozás az indítás napjaiban.

Bár minden évben szeptember 15-én kezdődik a fűtési idény, ám még ezt követően is a szerződésekben megfogalmazott kritériumok határozzák meg a fűtés elindítását 8641 távhős lakásban Kazincbarcikán. A társasházak képviselői ettől az időponttól kezdve bármikor kérhetik az általuk kezelt épületekben a fűtésszolgáltatás bekapcsolását. Idén a társasházkezelők az épületek 99,9 százalékában kérték ezt az elmúlt két hétben.

Az általános távfűtés-indítási kritériumok

A távfűtés beindulásához vagy az előző napon 10 Celsius-fok alá csökkenő 24 órás átlaghőmérséklet szükséges vagy pedig három egymást követő napon 12 fok alá eső 24 órás átlaghőmérséklet.

„Október 6-án 14,1, október 7-én 15,9, október 8-án 15,4 Celsius-fokos hőmérsékletet jegyeztünk az óránkénti adatok 24 órás átlagából, és csak tegnap, október 9-én éjfélig mértünk végül 7,5 Celsius-fokos átlagot — ismertette Balla Zoltán, a Barcika Szolg Kft. energetikai igazgatója — ezért a fűtésszolgáltatást október 10-én indítottuk el abban a néhány épületben, amelyeket ténylegesen a hőmérséklet alapján kellett befűtenünk.”

A rendkívüli helyzetek egyik váratlan oka

Néhány nagyon ritka esetben a nagy hőközpont elindítása ellenére sem minden távhős épületben indul be ténylegesen a fűtés.

„Ez sokszor rajtunk kívül álló okokból történik — világított rá Balla Zoltán — nyaranta ugyanis gyakran dolgoznak tőlünk független szerelők az épületekben, és ha ők elzárják, de vissza nem nyitják az elzárószerelvényeket, mi hiába indítjuk el a hőközpontot. Erről azonban csak lakossági hibabejelentések alapján szerezhetünk tudomást.”

A 18-as határ a távfűtés világában is döntő adat

Egy fontos háttérmechanizmust is tisztázott a Barcika Szolg energetikai igazgatója, azt, hogy a korábban megrendelt fűtések kapcsán miért érezhették a lakók, hogy nappal nem üzemel a rendszer.

„Mostanáig különösen magas hőmérsékletű napjaink voltak. A hőközpontjaink pedig a külső hőmérséklet alapján vezérlik a radiátorokba jutó víz hőmérsékletét, és ha odakinn 18 foknál magasabbat mérnek az érzékelők, akkor a hőközpont egyáltalán nem fűti az épületeket. Másik ok lehet, hogy a felfűtés hatására a víz a zárt rendszerben, mint egy fazékban, buborékolni kezd. Ezeket a légbuborékokat ilyenkor ki kell választani, de vannak olyan épületek, amelyekben nem tud kivándorolni a rendszerből a levegő. Ekkor bejelentéseket kapunk az épületek, lakások légtelenítésére vonatkozóan” — tájékoztatta a Kolorline-t Balla Zoltán.

További híreink

Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Dátum: 2024. máj 05. 19:01

Nagy nap lesz május 6. Kazincbarcika életében. Elkészült és a helyére kerül a város új alkotása, a Tour de Hongrie ihlette bicikliversenyző szobor. Szőke Gábor Miklós újabb alkotása a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap helyet.

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

Elballagtak a kazincbarcikai vén diákok

Dátum: 2024. máj 04. 17:56

Kazincbarcika négy középiskolájából: a Szaléziből, az Irinyiből, a Deákból és a Surányiból május 3-án, pénteken elballagtak a végzősök. Idén 320 diák búcsúzik szeretett iskolájától, társaitól és tanáraitól Kolorcityben. A Don Bosco Szakképzőben később tartják a diákok búcsúztatását.

Fergeteges retró majális Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 04. 14:21

Pihenéssel és szórakozással ünnepelte Kazincbarcika május 1-jét. A program a retró jegyében zajlott: volt mazsorettfelvonulás, veteránautó-bemutató, a Fő téren felállított színpadon fellépett többek között Zoltán Erika, Csonka András, az LGT sztárjai pedig Falusi Mariannal adtak közös koncertet.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk