https://kolorline.hu/Állj, szelektálj! — mozgalmas szemléletformáló program iskolásoknak

Állj, szelektálj! — mozgalmas szemléletformáló program iskolásoknak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Állj, szelektálj! címmel indított környezettudatosságra nevelő programot a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Önkormányzati Hulladékkezelési Társulás térségünk gyermekei számára. Céljuk minél többüket elérni egy mentorprogram és egy telephely-látogatás keretében, elültetve bennük a fenntarthatóság, illetve a környezet- és bolygóvédelem egyéni felelősségtudatát.

Többek között a Kazinczy Ferenc Tagiskola 2. és 5. osztályos diákjai vehettek részt a Zöld Völgy Nonprofit Kft. Sajókazai Hulladékkezelő Centrumába szervezett telephely-látogatáson, az “Állj, szelektálj!” szemléletformáló projekt részeként. A program egy környezettudatosságra nevelő film megtekintésével kezdődött számukra. 

Az Állj, szelektálj! program a térség általános és középiskolásait szólítja meg. Egy-egy telephely-látogatási napon 80-100, összesen pedig mintegy 2000 diák ismerheti meg testközelből szemlélve a szelektív válogatást, valamint az újrahasznosítás és a komposztálás lényegét, elengedhetetlenségét.

Szitka Péter a több mint 140 települést érintő Sajó-Bódva Völgye és Környéke Önkormányzati Hulladékkezelési Társulás elnökeként azt mondta, hogy hosszú évek óta az a filozófiájuk, hogy a jövő generációját kell megtanítani a helyes hulladékgazdálkodásra:

„Ha saját hulladékkezelő centrumunk egy kvázi oktatóközponttá válik, az büszkeséggel tölt el minket. Fontos, hogy a pedagógusokat is felkészítsük oktatással-képzéssel, ami a teljes szelektív hulladékgyűjtés filozófiáját és a materiális lényegét elmagyarázza.” 


A társulás által létrehozott saját tananyagokban maguk a pedagógusok adhatják át az iskolai oktatás keretei közé helyezve a hulladékgazdálkodás alapvető információit a diákoknak. Ez a program összesen 9000 gyereket érint. A telephelyek látogatásához pedig a társulás biztosítja a buszos utazást, hogy minél több iskola juthasson el a Sajókazai Hulladékkezelő Centrumba. Ott a hagyományos elemeken, mint például a kifejezetten erre a célra forgatott filmeken kívül szerepet kap az interaktivitás is: a társulás megbízásából készült tabletes alkalmazás, amelyen a gyerekek szórakozva tanulhatnak. 

Azt is megtudtuk, hogy a társulás természetesen nemcsak a gyermekeket próbálja megszólítani a program keretében, hanem az érettebb generációkat is. Nekik szólnak az online felületek speciális tartalmai vagy a kihelyezett óriásplakátok, hirdetőtáblák. A nagyobb rendezvényeken pedig aktív részvétellel igyekeznek felhívni a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés és -kezelés nélkülözhetetlenségére.


 

További híreink

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

Pályázat IBC-tartályokra Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 17. 19:09

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a BorsodChem Zrt. — a Life-projekt keretében, a Klíma Alap részeként — ismét pályázatot hirdet IBC-tartályok kiosztására a kazincbarcikaiak részére.

Elmaradnak a május 17-i játszóeszköz-átadók

Dátum: 2024. máj 17. 14:17

Az időjárásra való tekintettel elmaradnak a május 17-i (pénteki) játszóeszköz-avatók. A programok későbbi időpontban lesznek megtartva.

Barcika Csillagai — díjátadó sportgála 92 elismeréssel

Dátum: 2024. máj 17. 06:06

Gálára hívta Kazincbarcika kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportolóit Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az Irinyi Tornacsarnokban megtartott rendezvényen több mint 90-en vehettek át polgármesteri elismerő okleveleket, és átadták az évente egyszer kiosztható, egy egész életpálya munkáját díjazó Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat is.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk