https://kolorline.hu/Hetvenhét+ — Szathmáry-Király Ádám fotóművész életmű-kiállítása Kazincbarcikán

Hetvenhét+ — Szathmáry-Király Ádám fotóművész életmű-kiállítása Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hetvenhét+ címmel élete 78 évét 78 illusztris képének kiállításával szimbolizálta Szathmáry-Király Ádám fotóművész a Don Bosco Sportközpont üveggalériájában. A november 27-ig megtekinthető tárlatot dr. Patrus Sándor, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke nyitotta meg. A megnyitón elgondolkodtató üzenet is elhangzott a jövő fotós nemzedéke számára.

Az eredetileg Hetvenhét című kiállítás története fordulatos. Szathmáry-Király Ádám eredendő ötlete alapján a szimmetrikus 77. születésnapjára készült 77 képet kiállítani az életművéből, de a COVID megállította. A kiállítótermek zárva voltak. Először 2023 májusában Ózdon, a digitális erőműben valósította meg tervét.

Nincs különbség analóg és digitális technika között

Nem tesz különbséget digitális és analóg technika között Szathmáry-Király Ádám. Régi művei sem pusztán fényképek voltak: megszolarizálta, kikeményítette, fekete-fehérré tette vagy összemontázsolta azokat. Ráhúzta a gondolatait az alapokra. Annak idején a laborban akár 3-5 éjszakát is eldolgozott, míg az ötletét meg tudta valósítani. Azért harapott rá a digitális technikára olyan hamar, mert a photoshopban mindez már sokkal könnyebb.


Az emberkifejezés, amely megráz, megmutat

„Mindig is nagyon szerettem a portrézást, már a fekete-fehér technológiával is — emlékezett vissza a fotóművész. — Sajnálom is, hogy nincs itt azokból a nagyon régi portrékból, amelyekkel felfutott a pályám, mert nagyon sok díjat nyertek. Itt már inkább a digitális képek vannak jelen. Mindig szerettem portréban, az emberkifejezésben meglátni azt, ami megráz, valamit mutat és amivel valamit vissza tudok adni.” 

Szathmáry-Király Ádám kiemelte egy idős csángó hölgy portréját, nagy fájdalommal az arcán, hogy már csak visszafelé tud gondolkodni. 

„Úgy érzem, ez benne van a képben — mutatott rá a fotóművész —, de alatta látható a boldogság, amikor az unokája segít a nyakába adni a láncot. Az emberi dolgokat mindig is szerettem megmutatni. Vannak olyan alaktalan képeim is, amelyekben mégis benne van az ember valamilyen módon.”


13 ember 13 féle fényképezésének szilárd hite 200 díjon is túl

Szathmáry-Király Ádám mindig örült a díjainak, mert visszaigazolták, hogy másoknak is tetszik, amit csinál. Portréival már 30 éve is díjakat aratott, külföldön, neves kiállításokon is. 200-nál több kitüntetését ma már számon tartani sem tudja. Inspirálóan hatnak rá az éves alkotótáborok, ahova minden fotográfus a saját munkásságával jön, amelyeket megbeszélhetnek, kölcsönösen segítve egymást, ki-ki a saját stílusában. Ő experimentális képeket készít, de van, aki csak portrézik vagy csak természetfotót készít, és olyan is, aki csak drónfotókat csinál. 

„Mindegyiknek van varázsa. Mindenki segíthet a másiknak. Érdekes, hogy egy témát 13 ember 13 féleképpen fotóz le” — emelte ki Szathmáry-Király Ádám.


A művész üzenete a jövőbe

„A fiataloknál a telefonos fotózás alátett a fényképezésnek — vallja a fotógráfus —, mindenki azt érzi, hogy bármit le tud fotózni, mindent meg tud csinálni. Ezzel viszont az igényesség esett ki. Egy telefonnal nem lehet olyan képet alkotni, mint egy jól felszerelt fényképezőgéppel, de ez is kiforrja majd magát.”

A jövő fotós nemzedékének ennek hátán azt üzeni Szathmáry-Király Ádám, hogy a mondanivalóhoz készítsék el a képet.


 

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.