https://kolorline.hu/Hetvenhét+ — Szathmáry-Király Ádám fotóművész életmű-kiállítása Kazincbarcikán

Hetvenhét+ — Szathmáry-Király Ádám fotóművész életmű-kiállítása Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hetvenhét+ címmel élete 78 évét 78 illusztris képének kiállításával szimbolizálta Szathmáry-Király Ádám fotóművész a Don Bosco Sportközpont üveggalériájában. A november 27-ig megtekinthető tárlatot dr. Patrus Sándor, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke nyitotta meg. A megnyitón elgondolkodtató üzenet is elhangzott a jövő fotós nemzedéke számára.

Az eredetileg Hetvenhét című kiállítás története fordulatos. Szathmáry-Király Ádám eredendő ötlete alapján a szimmetrikus 77. születésnapjára készült 77 képet kiállítani az életművéből, de a COVID megállította. A kiállítótermek zárva voltak. Először 2023 májusában Ózdon, a digitális erőműben valósította meg tervét.

Nincs különbség analóg és digitális technika között

Nem tesz különbséget digitális és analóg technika között Szathmáry-Király Ádám. Régi művei sem pusztán fényképek voltak: megszolarizálta, kikeményítette, fekete-fehérré tette vagy összemontázsolta azokat. Ráhúzta a gondolatait az alapokra. Annak idején a laborban akár 3-5 éjszakát is eldolgozott, míg az ötletét meg tudta valósítani. Azért harapott rá a digitális technikára olyan hamar, mert a photoshopban mindez már sokkal könnyebb.


Az emberkifejezés, amely megráz, megmutat

„Mindig is nagyon szerettem a portrézást, már a fekete-fehér technológiával is — emlékezett vissza a fotóművész. — Sajnálom is, hogy nincs itt azokból a nagyon régi portrékból, amelyekkel felfutott a pályám, mert nagyon sok díjat nyertek. Itt már inkább a digitális képek vannak jelen. Mindig szerettem portréban, az emberkifejezésben meglátni azt, ami megráz, valamit mutat és amivel valamit vissza tudok adni.” 

Szathmáry-Király Ádám kiemelte egy idős csángó hölgy portréját, nagy fájdalommal az arcán, hogy már csak visszafelé tud gondolkodni. 

„Úgy érzem, ez benne van a képben — mutatott rá a fotóművész —, de alatta látható a boldogság, amikor az unokája segít a nyakába adni a láncot. Az emberi dolgokat mindig is szerettem megmutatni. Vannak olyan alaktalan képeim is, amelyekben mégis benne van az ember valamilyen módon.”


13 ember 13 féle fényképezésének szilárd hite 200 díjon is túl

Szathmáry-Király Ádám mindig örült a díjainak, mert visszaigazolták, hogy másoknak is tetszik, amit csinál. Portréival már 30 éve is díjakat aratott, külföldön, neves kiállításokon is. 200-nál több kitüntetését ma már számon tartani sem tudja. Inspirálóan hatnak rá az éves alkotótáborok, ahova minden fotográfus a saját munkásságával jön, amelyeket megbeszélhetnek, kölcsönösen segítve egymást, ki-ki a saját stílusában. Ő experimentális képeket készít, de van, aki csak portrézik vagy csak természetfotót készít, és olyan is, aki csak drónfotókat csinál. 

„Mindegyiknek van varázsa. Mindenki segíthet a másiknak. Érdekes, hogy egy témát 13 ember 13 féleképpen fotóz le” — emelte ki Szathmáry-Király Ádám.


A művész üzenete a jövőbe

„A fiataloknál a telefonos fotózás alátett a fényképezésnek — vallja a fotógráfus —, mindenki azt érzi, hogy bármit le tud fotózni, mindent meg tud csinálni. Ezzel viszont az igényesség esett ki. Egy telefonnal nem lehet olyan képet alkotni, mint egy jól felszerelt fényképezőgéppel, de ez is kiforrja majd magát.”

A jövő fotós nemzedékének ennek hátán azt üzeni Szathmáry-Király Ádám, hogy a mondanivalóhoz készítsék el a képet.


 

További híreink

A kazincbarcikai idősek vevők az élethosszig tartó tanulásra

Dátum: 2024. febr 27. 12:34

Megkezdődött az Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem tavaszi előadássorozata. Az első rendezvényre február 22-én került sor. A Mezey István Művészeti Központban több, mint száz idős ember gyűlt össze, hogy mindent megtudjon a globalizáció egészséges öregedésre gyakorolt hatásáról.

Lakossági tájékoztató áramszünetről

Dátum: 2024. febr 27. 07:05

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a biztonságosabb villamosenergia-ellátás érdekében hálózatukon felújítási, karbantartási munkát végez márciusban több alkalommal is. A munkavégzés időtartama alatt a villamosenergia-szolgáltatás szünetel.

Lakossági tájékoztató MoLaRi-rendszer hangos üzemű próbájáról

Dátum: 2024. febr 26. 12:56

Kazincbarcikán 2024. március 4-én (hétfőn) hangos szirénapróbára kerül sor. A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak nincs teendője.

Újabb helyi vállalkozók örvendhettek a KolorFUND eredményének

Dátum: 2024. febr 25. 19:00

Újabb cégek vehették át az önkormányzati támogatásról szóló jelképes táblát Kazincbarcikán. A tavalyi pályázaton 44 helyi vállalkozás összesen 62 millió Ft támogatási forráshoz jutott.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika

Kazincbarcika

Kézjegyek - az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Rajtam nem múlt — pódiumbeszélgetés és dedikálás Alföldi Róberttel

Ádám Jenő Tagiskola

Városi ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk