https://kolorline.hu/A békevágy is teret kapott az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör kiállításán

A békevágy is teret kapott az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör kiállításán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az immár 65 éves kör alkotói a tőlük megszokott színvonalat nyújtották, miközben képesnek mutatkoztak a megújulásra, s többféle stílusban és témában is elkápráztatták a megjelenteket.

Érdeklődő sokaság gyűlt össze az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör kiállításának megnyitóján a Mezey István Művészeti Központban. A megtekinthető alkotások ezúttal nem csupán a kör elmúlt évének munkáját foglalták össze – olyan művek is kiállításra kerültek, amelyek a pandémia időszakában születtek.

Ahogyan Ursutzné Blága Krisztina kulturális menedzser, a Gyermekek Háza-Kézműves Ház vezetője elmondta, nem meglepő a nagyszámú közönség jelenléte, hiszen a képzőművészeti kör kiállításait igen kedvelik a városlakók.  Sőt, gyakran a környékbeli általános iskolákból is eljönnek a tanulók rajzórákról, hogy inspirálódjanak. 

„Sokszor továbbtanulási céllal lépnek be hozzánk a diákok, gyakran itt készülnek fel az egyetemi vagy a főiskolai felvételire – mesélte Bacsó István, a képzőművészeti kör vezetője. — Most is van két tagunk, aki bekerült a képzőművészeti egyetemre. Gyakran pedig egymásnak is ajánlják a kört, barátoknak, barátnőknek. Azt mondják: „gyere nyugodtan, érezd jól magad, nagyon jó dolgok történnek itt veled, megismerheted önmagad és a többieket is”. És nálunk tényleg olyan közösség alakul ki, aminek a tagjai erősítik egymást.”

A szépen berendezett kiállítás láthatóan nagy hatást gyakorolt a megjelentekre, sokan már a nyitóbeszéd előtt elmélyült szemlélődésbe kezdtek, s a képek keltette érzelmek jól láthatóan tükröződtek az arcokon. Fojtánné Miszkuly Szilvia, a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola pedagógusa köszöntőjére azonban félkörbe gyűlt a közönség. A beszéd végén pedig nagy tapssal köszöntötték az alkotókat, akik közül sokan személyesen is megjelentek: például Poczok Gábor, aki Parasznyáról érkezett. 

„Gyerekkorom óta rajzolok, ez az életem – mesélte lelkesen. – Kedvelem a falusi életről, idősekről szóló témákat, amikhez gyakran a YouTube-on talált dokumentumfilmekből kapok ihletet. Olyankor megállítom a videót egy képnél, aztán lerajzolom. Néha elég egy kicsi részlet. A Békevágy című képemnél például csak két összekulcsolt kéz látszik, amibe belerajzoltam egy olvasót, és ahogy színeztem, kialakult még egy forma: mintha egy madár is ott lenne. A béke és az öregség fogalma kapcsolódik össze ebben a képben.”

A béke hangulata pedig mintha a kiállítótermet is bejárta volna. Lassan mindenki elcsendesült, a szavak helyét átvette az alkotások néma üzenete. A 65 éve működő Izsó Miklós Képzőművészeti Kör idén is úgy nyújtotta a tőle megszokott színvonalat, hogy közben képes volt megújulni.

 

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.