https://kolorline.hu/Lehullott a lepel a fakataszter jelentéséről a Kolorakadémia előadásán

Lehullott a lepel a fakataszter jelentéséről a Kolorakadémia előadásán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A résztvevők megtudhatták, hogy a Holocén Természetvédelmi Egyesület munkatársai a város valamennyi részén elvégezték a fák és cserjék leltárát, a végeredmény pedig döbbenetes számokat produkált.

A Kolorakadémia legújabb előadásán a város részére készített fakataszterről és annak jelentőségéről esett szó. A résztvevők megtudhatták, hogy a Holocén Természetvédelmi Egyesület munkatársai a város valamennyi részén elvégezték a fák és cserjék fajtáinak, méreteinek, egészségügyi állapotuknak a leltárát, a végeredmény pedig döbbenetes számokat produkált: kb. 10 000 növényt és 170 fajtát azonosítottak. 

A város épülésekor jelentős növénytelepítés is történt, ám ezek koruknál fogva egyszerre kezdenek olyan állapotba kerülni, hogy bizony már óvni kell azokat, némelyiket kivágni, helyettük pedig újat ültetni – magyarázta Kiss József természetvédelmi szakmérnök, a Holocén Természetvédelmi Egyesület ügyvezető elnöke. 

„Vannak olyan fák, amelyek ki vannak száradva, ezért most bekerültek a kataszterbe, hogy felmérjük, milyen az állapotuk, és ajánlást fogalmaztunk meg a további teendőkre. Egyúttal azt is látjuk, hogy mely fajták érzik jól magukat ebben a környezetben és mely fajták nem.” 

Mint kiderült, mindez hatékonyan segíti a város zöldterületeinek fejlesztését, ami fontos része a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásnak. A városban ültetett fák ugyanis számtalan területen jó szolgálatot tesznek: nemcsak árnyékot biztosítanak a meleg, nyári napokon, de javítják a levegő minőségét, szabályozzák a hőmérsékletet, és oxigént termelnek – nem is beszélve a látványukból adódó esztétikai élményről. 

Az előadás témája természetesen nem volt véletlen, hiszen a Kolorakadémia rendezvénysorozat Kazincbarcika Város Önkormányzatának megbízásából, a LIFE-CLIMCOOP projekt keretében zajlik, amelynek fő célja a városok és helyi vállalatok támogatása a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban. Deák Mónika projektmenedzser elmondása szerint a programok során az iskolásokra is kiemelt figyelmet fordítottak, így két rendezvény kifejezetten a gyerekeknek szólt — a sorozat részét képező hat előadásból. 

A projekt, amelynek koordinátora a Miskolci Egyetem, 2024 augusztusában zárul majd, ám a városvezetés ezután sem tervezi befejezni a Holocén Természetvédelmi Egyesülettel való együttműködést. A zöld gondolkodás továbbra is Kazincbarcika egyik ismertetője marad, hogy mind a mostani, mind az elkövetkezendő generációk boldogan és egészségesen tudjanak a városban élni…

 

További híreink

Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Dátum: 2024. máj 05. 19:01

Nagy nap lesz május 6. Kazincbarcika életében. Elkészült és a helyére kerül a város új alkotása, a Tour de Hongrie ihlette bicikliversenyző szobor. Szőke Gábor Miklós újabb alkotása a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap helyet.

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

Elballagtak a kazincbarcikai vén diákok

Dátum: 2024. máj 04. 17:56

Kazincbarcika négy középiskolájából: a Szaléziből, az Irinyiből, a Deákból és a Surányiból május 3-án, pénteken elballagtak a végzősök. Idén 320 diák búcsúzik szeretett iskolájától, társaitól és tanáraitól Kolorcityben. A Don Bosco Szakképzőben később tartják a diákok búcsúztatását.

Fergeteges retró majális Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 04. 14:21

Pihenéssel és szórakozással ünnepelte Kazincbarcika május 1-jét. A program a retró jegyében zajlott: volt mazsorettfelvonulás, veteránautó-bemutató, a Fő téren felállított színpadon fellépett többek között Zoltán Erika, Csonka András, az LGT sztárjai pedig Falusi Mariannal adtak közös koncertet.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk