https://kolorline.hu/Lehullott a lepel a fakataszter jelentéséről a Kolorakadémia előadásán

Lehullott a lepel a fakataszter jelentéséről a Kolorakadémia előadásán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A résztvevők megtudhatták, hogy a Holocén Természetvédelmi Egyesület munkatársai a város valamennyi részén elvégezték a fák és cserjék leltárát, a végeredmény pedig döbbenetes számokat produkált.

A Kolorakadémia legújabb előadásán a város részére készített fakataszterről és annak jelentőségéről esett szó. A résztvevők megtudhatták, hogy a Holocén Természetvédelmi Egyesület munkatársai a város valamennyi részén elvégezték a fák és cserjék fajtáinak, méreteinek, egészségügyi állapotuknak a leltárát, a végeredmény pedig döbbenetes számokat produkált: kb. 10 000 növényt és 170 fajtát azonosítottak. 

A város épülésekor jelentős növénytelepítés is történt, ám ezek koruknál fogva egyszerre kezdenek olyan állapotba kerülni, hogy bizony már óvni kell azokat, némelyiket kivágni, helyettük pedig újat ültetni – magyarázta Kiss József természetvédelmi szakmérnök, a Holocén Természetvédelmi Egyesület ügyvezető elnöke. 

„Vannak olyan fák, amelyek ki vannak száradva, ezért most bekerültek a kataszterbe, hogy felmérjük, milyen az állapotuk, és ajánlást fogalmaztunk meg a további teendőkre. Egyúttal azt is látjuk, hogy mely fajták érzik jól magukat ebben a környezetben és mely fajták nem.” 

Mint kiderült, mindez hatékonyan segíti a város zöldterületeinek fejlesztését, ami fontos része a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásnak. A városban ültetett fák ugyanis számtalan területen jó szolgálatot tesznek: nemcsak árnyékot biztosítanak a meleg, nyári napokon, de javítják a levegő minőségét, szabályozzák a hőmérsékletet, és oxigént termelnek – nem is beszélve a látványukból adódó esztétikai élményről. 

Az előadás témája természetesen nem volt véletlen, hiszen a Kolorakadémia rendezvénysorozat Kazincbarcika Város Önkormányzatának megbízásából, a LIFE-CLIMCOOP projekt keretében zajlik, amelynek fő célja a városok és helyi vállalatok támogatása a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban. Deák Mónika projektmenedzser elmondása szerint a programok során az iskolásokra is kiemelt figyelmet fordítottak, így két rendezvény kifejezetten a gyerekeknek szólt — a sorozat részét képező hat előadásból. 

A projekt, amelynek koordinátora a Miskolci Egyetem, 2024 augusztusában zárul majd, ám a városvezetés ezután sem tervezi befejezni a Holocén Természetvédelmi Egyesülettel való együttműködést. A zöld gondolkodás továbbra is Kazincbarcika egyik ismertetője marad, hogy mind a mostani, mind az elkövetkezendő generációk boldogan és egészségesen tudjanak a városban élni…

 

További híreink

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy csatlós település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

Szúnyoggyérítés a város megbízásából

Dátum: 2024. júl 22. 10:12

A Bogármérnökség Kft. végez szúnyoggyérítést Kazincbarcikán július 22-én, hétfőn. A földi-kémiai beavatkozás mellett földi-biológiai irtásra is sor kerül.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk