https://kolorline.hu/Lehullott a lepel a fakataszter jelentéséről a Kolorakadémia előadásán

Lehullott a lepel a fakataszter jelentéséről a Kolorakadémia előadásán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A résztvevők megtudhatták, hogy a Holocén Természetvédelmi Egyesület munkatársai a város valamennyi részén elvégezték a fák és cserjék leltárát, a végeredmény pedig döbbenetes számokat produkált.

A Kolorakadémia legújabb előadásán a város részére készített fakataszterről és annak jelentőségéről esett szó. A résztvevők megtudhatták, hogy a Holocén Természetvédelmi Egyesület munkatársai a város valamennyi részén elvégezték a fák és cserjék fajtáinak, méreteinek, egészségügyi állapotuknak a leltárát, a végeredmény pedig döbbenetes számokat produkált: kb. 10 000 növényt és 170 fajtát azonosítottak. 

A város épülésekor jelentős növénytelepítés is történt, ám ezek koruknál fogva egyszerre kezdenek olyan állapotba kerülni, hogy bizony már óvni kell azokat, némelyiket kivágni, helyettük pedig újat ültetni – magyarázta Kiss József természetvédelmi szakmérnök, a Holocén Természetvédelmi Egyesület ügyvezető elnöke. 

„Vannak olyan fák, amelyek ki vannak száradva, ezért most bekerültek a kataszterbe, hogy felmérjük, milyen az állapotuk, és ajánlást fogalmaztunk meg a további teendőkre. Egyúttal azt is látjuk, hogy mely fajták érzik jól magukat ebben a környezetben és mely fajták nem.” 

Mint kiderült, mindez hatékonyan segíti a város zöldterületeinek fejlesztését, ami fontos része a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásnak. A városban ültetett fák ugyanis számtalan területen jó szolgálatot tesznek: nemcsak árnyékot biztosítanak a meleg, nyári napokon, de javítják a levegő minőségét, szabályozzák a hőmérsékletet, és oxigént termelnek – nem is beszélve a látványukból adódó esztétikai élményről. 

Az előadás témája természetesen nem volt véletlen, hiszen a Kolorakadémia rendezvénysorozat Kazincbarcika Város Önkormányzatának megbízásából, a LIFE-CLIMCOOP projekt keretében zajlik, amelynek fő célja a városok és helyi vállalatok támogatása a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban. Deák Mónika projektmenedzser elmondása szerint a programok során az iskolásokra is kiemelt figyelmet fordítottak, így két rendezvény kifejezetten a gyerekeknek szólt — a sorozat részét képező hat előadásból. 

A projekt, amelynek koordinátora a Miskolci Egyetem, 2024 augusztusában zárul majd, ám a városvezetés ezután sem tervezi befejezni a Holocén Természetvédelmi Egyesülettel való együttműködést. A zöld gondolkodás továbbra is Kazincbarcika egyik ismertetője marad, hogy mind a mostani, mind az elkövetkezendő generációk boldogan és egészségesen tudjanak a városban élni…

 

További híreink

Már 2024 januárjában elindulhat az Egressy Művelődési Központ felújítása

Dátum: 2023. nov 30. 19:00

Hamarosan több ütemben és lépésben megkezdődik Kazincbarcika egyik legfontosabb kulturális intézményének, az Egressy Béni Művelődési Központnak az energetikai korszerűsítése. A fejlesztés további célja az épület külső megjelenésének megújulása és új tartalommal felruházása is. A beruházás illeszkedik Kazincbarcika dinamikus és fenntartható fejlődéséhez.

December 3-tól újra fényárban úszik Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 30. 13:00

Hosszú napok óta serényen folynak a munkálatok a Barcika Parknál, hogy a karácsonyi időszakban egy év kényszerkimaradás után újra pompás díszkivilágítás gyönyörködtesse a városlakókat. Természetesen a visszatérő „fényes fogadtatáson” kívül más ütős programok is várják azokat, akik december 3-án ellátogatnak a Fő térre.

Eggyel több szelet kenyér, eggyel kevesebb pofon – Komárominé Nagy Mária, a gyermekek segítője

Dátum: 2023. nov 29. 19:00

Városunk önkormányzatától a szociális munka napján, 2023. november 12-én Kazincbarcika Város Szociális Ellátásáért kitüntető díjat kapott Komárominé Nagy Mária, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ intézményegység-vezetője 1990 óta ügyködik elszántan a szociális szférában. Évtizedeken keresztül számos gondviselő feladatkör felelős ellátásával érdemelte ki elismerését.

Újabb Arany Rózsa díjjal büszkélkedhet Kazincbarcika

Dátum: 2023. nov 29. 10:30

Arany Rózsa díjat nyert Kazincbarcika a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben; a város Váccal, Siklóssal, Pápával, Egerrel, Balatongyörökkel és Bajával együtt vehette át az elismerő címet az idén. A környezetszépítő verseny legmagasabb díját régiónként egy település kaphatja meg, az, amelyik évek óta kiemelkedő teljesítményt nyújt a virágosításban, külön figyelemmel a fenntarthatóságra. Klimon István alpolgármester megköszönte a Barcika Park kertészeinek áldozatos munkáját, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a város tiszta, zöld és virágos legyen.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika decemberi órarend

Irinyi János Tornacsarnok, Kazinczy Ferenc Tornacsarnok, Kazincbarcikai Fedett Uszoda

Adventtől újévig Kazincbarcikán 2023

Kazincbarcika, változó helyszínek

Gyertyagyújtás és karácsonyi gasztroterasz Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Gyermekkönyvtári napok Kazincbarcikán

Egressy Béni Városi Könyvtár

Mesés kalandozás a Mikulás-kisvonatával

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk