https://kolorline.hu/Települési értéktárba választották Kazincbarcika játszótereit

Települési értéktárba választották Kazincbarcika játszótereit

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika játszóterei bekerültek a települési értéktárba. A város változatos tematikájú, széles eszközparkkal rendelkező játszóterei a gyerekek boldogításán túl a település identitását is erősítik.

Kazincbarcika játszóterei a szó legszorosabb értelmében értékes gyűjteménybe kerültek bele, amely olyan, a városhoz kötödő nagybecsű közkincseket tart együtt, mint Egressy Béni kazincbarcikai hagyatéka, Mezey István művészete, Kazincbarcika vasúttörténeti gyűjteménye vagy a Kolorcity-brand. A települési értéktár elemei egyformán lehetnek vonzóak és becsesek a helyi lakosok vagy a kívülállók számára. A listába kerülésről egy 2017-ben létrehozott értéktárbizottság dönt, melyben különböző szakterületeket képviselő igazi lokálpatrióták működnek közre. A listán a játszótérhálózat beválogatásával már 13 történelmi, kulturális, gasztronómiai vagy épített érték szerepel.

A települési értéktár rövid története

Pétervári György, a Városfejlesztési Bizottság elnöke, egyúttal az ötletgazda azért kezdeményezte az értéktár létrehozását, hogy a Kazincbarcika vagyis Kolorcity iránt érdeklődők egy helyen láthassák, mely értékeit tartja a város bemutatásra méltónak. A bizottsági elnök szerint ez nem is volt olyan egyszerű jelen esetben, hiszen míg a legtöbb régi város komoly építészeti múlttal rendelkezik, addig Kazincbarcika 1954-ben három kis faluból jött létre, nincs kastélya, történelmi épületei, így a jelenre kell építenie. A lista legrégebbi eleme, a Sajókazincon született Egressy Béninek, a Szózat megzenésítőjének személye, ezen felül olyan nem túl régre visszatekintő jelenségek szerepelnek az értéktárban mint például egy vasúttörténeti és emléktárgy-gyűjtemény, illetve a „Szobrok városa” cím, amely a kezdetektől meghatározta a várossá alakuló Kazincbarcika karakterét, ám mindmáig gazdagodik. Ezeket követőn a jelenkor értékei következnek, köztük legújabbként a játszóterek.



Kazincbarcika játszóterei kuriózumok, többfunkciósok és előremutatóak

Pétervári György úgy gondolja, hogy a helyi játszóterek a rekreációs és egyéb célra is használható közparkokkal együtt — amelyek az Eötvös tértől a Kertvárosig átszövik a várost — Barcika jövőjének alakításában is fontos szerepet játszanak. Kiemelte a Völgy parkban lévő Villámvölgy játszóteret és rekreációs központot, a Fő téri pihenőparkot, a Lini téren nemrég megnyílt KolorPlatzot, valamint a Csónakázó-tó és a Kertváros játszóterét.

„Nagyon jó koncepció, amit a városvezetés mintegy 10 éve kitalált, hogy ezeken a játszótereken szerepeljen a régi analóg és a mostani digitális funkció, illetve a tematikusság is — foglalta össze az elnök. – Ráadásul a kicsik mellett az idősek mozgására is lehetőséget kínálnak, és valóban megjelenik ott a 60-70 éves korosztály, használva a rekreációs eszközöket, a kiváló sétálási lehetőséget, éppen úgy, ahogyan a fiatalabbak a város több futópályáját. Ez egy folyamatos mozgásban lévő érték. Szerintem elérkezett vele a jövő, hiszen ez már az okos városokra jellemző. A Kolorcityn belül mindez egy önálló, nagyon meghatározó és karakteres projekt, amelyre büszkék lehetünk.”



Juhász-Nagy Balázs főépítész pedig azt hangsúlyozta, hogy a játszótereket a jövőben is folyamatos fejlesztés alatt kell tartani, előrevetítve, hogy idén is újításra készülnek.

„A kazincbarcikai játszótér-hálózat egy egyedi dolog – kezdte a főépítész. – Nincs szerintem az országban még egy olyan település, amely ilyen kiterjedt hálózattal rendelkezne a szabadidős tevékenységek eltöltésére a gyerekek számára. Ez mindenképpen egy olyan kuriózum, amit értéktárba kellett vennünk.”

Ha valaki szeretne utánanézni az értéktárnak, megteheti a ITT, Kolorline oldalán vagy ITT, Kazincbarcika városi honlapján. A bizottság nagy örömmel várja a javaslatokat olyan általános érvényű értékekről, amelyek a város identitását erősítik.



 

További híreink

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csézy templomi koncertje

Kazincbarcika, Szent Család-templom

Flash Táncstúdió: Tánc a városban

Kazincbarcika, Fő tér

Vidám nyáresti kerti muzsika

Kazincbarcika, Avilai Nagy Szent Teréz római katolikus templom kertje

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk