https://kolorline.hu/Milliónyi tűszúrás a lokálpatriotizmus jegyében – Egyre sikeresebb a barcikai Gobelin Öltögetők Köre

Milliónyi tűszúrás a lokálpatriotizmus jegyében – Egyre sikeresebb a barcikai Gobelin Öltögetők Köre

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének a napokban nyílt meg Tájak, borok, várak című országjáró kiállítása a tokaji Világörökségi Múzeumban, utána pedig Makláron debütálnak majd boros képeik. A helyi lakosok bármikor felkereshetik állandó kiállításukat a Mezeyben.

A kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körét senkinek nem kell bemutatni a városban. A baráti közösséget alkotó csapat hosszú évek óta gyönyörködteti alkotásaival a helyieket, Kolorcity kulturális intézményein túl azonban a világ számos részén megfordultak már.

Most épp a tokaji Világörökségi Múzeumban látható Tájak, borok, várak című országjáró kiállításuk, február 17-én pedig Makláron lesznek láthatóak boros képeik. Állandó kiállításuknak a barcikai Mezey István Művészeti Központ ad otthont.

Lokálpatrióta lelkesedéssel fűtött kezdetek

A 2010 óta működő kör tagjai először akkor hagytak örök nyomot a városlakók emlékezetében, amikor az önkormányzat civil pályázatának támogatásával két év leforgása alatt 23 db tűgobelin képpel rukkoltak elő Kazincbarcika nevezetességeiről, illetve azokról a városokról, ahol kiállítottak. 

Ezután pedig nem volt megállás. Szorgos ujjaikkal egyre-másra örökítették meg a magyar történelem és kultúra jelentősebb helyeit és mozzanatait. Alkotásaik között éppúgy találunk kastélyokat és lovagokat, mint csatajeleneteket. Nem csoda, hogy már 2017-ben különdíjban részesítette munkáikat a Szentendrei Skanzen, és olyan kiállítási helyekkel büszkélkedhetnek, mint például a Néprajzi Múzeum vagy a Magyarok Háza. 

 



Pápai áldás 

A művészeti társaság a vallási témákat is előnyben részesíti. Így történhetett, hogy 2019 decemberében és 2020 januárjában részt vettek a 100 jászol elnevezésű kiállításon Rómában, ahová egyenesen a Vatikáni nagykövetség hívta meg őket. A rendezvényen Ferenc pápa egyenként fogott kezet a tagokkal, majd megáldotta kiállított munkáikat. 

A kör vezetője, Kissné Király Piroska szerint a kazincbarcikaiak elismerésére legalább ilyen büszkék, hiszen művészetükkel nem csupán a magyar kultúra és vallás ápolását célozták meg, hanem Kolorcity hírnevét is öregbíteni szeretnék. A tagoknak ugyanis különösen fontos, hogy eredményeiket tősgyökeres kazincbarcikai lakosokként érték el, és hogy első munkáik is a város nevezetességeihez kötődtek.

 



 


 

További híreink

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk