https://kolorline.hu/Milliónyi tűszúrás a lokálpatriotizmus jegyében – Egyre sikeresebb a barcikai Gobelin Öltögetők Köre

Milliónyi tűszúrás a lokálpatriotizmus jegyében – Egyre sikeresebb a barcikai Gobelin Öltögetők Köre

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének a napokban nyílt meg Tájak, borok, várak című országjáró kiállítása a tokaji Világörökségi Múzeumban, utána pedig Makláron debütálnak majd boros képeik. A helyi lakosok bármikor felkereshetik állandó kiállításukat a Mezeyben.

A kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körét senkinek nem kell bemutatni a városban. A baráti közösséget alkotó csapat hosszú évek óta gyönyörködteti alkotásaival a helyieket, Kolorcity kulturális intézményein túl azonban a világ számos részén megfordultak már.

Most épp a tokaji Világörökségi Múzeumban látható Tájak, borok, várak című országjáró kiállításuk, február 17-én pedig Makláron lesznek láthatóak boros képeik. Állandó kiállításuknak a barcikai Mezey István Művészeti Központ ad otthont.

Lokálpatrióta lelkesedéssel fűtött kezdetek

A 2010 óta működő kör tagjai először akkor hagytak örök nyomot a városlakók emlékezetében, amikor az önkormányzat civil pályázatának támogatásával két év leforgása alatt 23 db tűgobelin képpel rukkoltak elő Kazincbarcika nevezetességeiről, illetve azokról a városokról, ahol kiállítottak. 

Ezután pedig nem volt megállás. Szorgos ujjaikkal egyre-másra örökítették meg a magyar történelem és kultúra jelentősebb helyeit és mozzanatait. Alkotásaik között éppúgy találunk kastélyokat és lovagokat, mint csatajeleneteket. Nem csoda, hogy már 2017-ben különdíjban részesítette munkáikat a Szentendrei Skanzen, és olyan kiállítási helyekkel büszkélkedhetnek, mint például a Néprajzi Múzeum vagy a Magyarok Háza. 

 Pápai áldás 

A művészeti társaság a vallási témákat is előnyben részesíti. Így történhetett, hogy 2019 decemberében és 2020 januárjában részt vettek a 100 jászol elnevezésű kiállításon Rómában, ahová egyenesen a Vatikáni nagykövetség hívta meg őket. A rendezvényen Ferenc pápa egyenként fogott kezet a tagokkal, majd megáldotta kiállított munkáikat. 

A kör vezetője, Kissné Király Piroska szerint a kazincbarcikaiak elismerésére legalább ilyen büszkék, hiszen művészetükkel nem csupán a magyar kultúra és vallás ápolását célozták meg, hanem Kolorcity hírnevét is öregbíteni szeretnék. A tagoknak ugyanis különösen fontos, hogy eredményeiket tősgyökeres kazincbarcikai lakosokként érték el, és hogy első munkáik is a város nevezetességeihez kötődtek.

  


 

További híreink

A kazincbarcikai idősek vevők az élethosszig tartó tanulásra

Dátum: 2024. febr 27. 12:34

Megkezdődött az Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem tavaszi előadássorozata. Az első rendezvényre február 22-én került sor. A Mezey István Művészeti Központban több, mint száz idős ember gyűlt össze, hogy mindent megtudjon a globalizáció egészséges öregedésre gyakorolt hatásáról.

Lakossági tájékoztató áramszünetről

Dátum: 2024. febr 27. 07:05

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a biztonságosabb villamosenergia-ellátás érdekében hálózatukon felújítási, karbantartási munkát végez márciusban több alkalommal is. A munkavégzés időtartama alatt a villamosenergia-szolgáltatás szünetel.

Lakossági tájékoztató MoLaRi-rendszer hangos üzemű próbájáról

Dátum: 2024. febr 26. 12:56

Kazincbarcikán 2024. március 4-én (hétfőn) hangos szirénapróbára kerül sor. A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak nincs teendője.

Újabb helyi vállalkozók örvendhettek a KolorFUND eredményének

Dátum: 2024. febr 25. 19:00

Újabb cégek vehették át az önkormányzati támogatásról szóló jelképes táblát Kazincbarcikán. A tavalyi pályázaton 44 helyi vállalkozás összesen 62 millió Ft támogatási forráshoz jutott.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika

Kazincbarcika

Kézjegyek - az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Rajtam nem múlt — pódiumbeszélgetés és dedikálás Alföldi Róberttel

Ádám Jenő Tagiskola

Városi ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk