https://kolorline.hu/Nincs kutyahelyzet Kazincbarcikán — a Borsod Állatvédő Alapítványhoz kerülnek a kóbor ebek

Nincs kutyahelyzet Kazincbarcikán — a Borsod Állatvédő Alapítványhoz kerülnek a kóbor ebek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Ma már nem okoznak problémát a kóbor ebek Kazincbarcikán. Kóbor kutyák ugyan időnként megjelennek bizonyos városrészekben, azonban a Barcika Park Nonprofit Kft. és a rendészet, illetve a Borsod Állatvédő Alapítvány szakemberei igyekeznek minél gyorsabban befogni az otthontalanná vált állatokat.

Naponta legalább háromszor megsétáltja Fanni nevű kutyáját Nagy Józsefné Valika. Azt mondja, mostanában már nem sok kóbor ebbel találkoznak. Ő maga felelős állattartó, a póráz pedig mindig elmaradhatatlan kelléke közös sétáiknak.
 

„Kóbor állatokat nem nagyon szoktunk látni, nagyon ritkán találkozunk ilyen helyzettel, és ha elő is fordul, legfeljebb éjszaka” — erről már Koppándiné Orehovszki Lili beszélt, aki Rocky nevű tacskóját sétáltatta épp a parkban. 

„Kazincbarcikán már nem okoz jelentős problémát a kóbor állatok kérdése” — hangsúlyozta Klimon István alpolgármester, aki telefonján is mutatott olyan képet, amely Herbolyán készült. 


A fotón látható kóbor ebek ma már az állatmentők vendégszeretetét élvezik. 
 

„A herbolyai városrész egyes területein az állattartás — mondjuk úgy — bizonyos esetekben hagy némi kívánnivalót maga után. Nagyon sokan szeretik az állataikat és gondoskodnak is róluk, nagyon sokan be is tartják a szabályokat, de párszor még mindig előfordul, hogy az állattartással járó kötelezettségeket nem tudják maradéktalanul teljesíteni. Ilyenkor fordul elő, hogy az állatok kikerülnek az otthonaikból, adott esetben falkába verődnek, és így már okozhatnak problémát. Szerencsére ezeknek a helyzeteknek a száma csekély, ritkán fordul elő atrocitás” – fogalmazott az alpolgármester.  „Amióta az önkormányzatnak sikerült partnerre találnia a Borsod Állatvédő Alapítványban, azóta a kóbor ebek problémája szinte megszűnt Kazincbarcikán. Természetesen ez egy bátor kijelentés, hiszen mindig lehet látni egy-egy kujtorgó ebet az utcán, ami sokszor a felelőtlen állattartás következménye — emelte ki Klimon István. — Sokszor a tüzelési időszak áll egy-egy ilyen eset hátterében, de előfordulhat az is, hogy idősebb gazdája van a kutyának, és ő már nem minden esetben tudja az ebet bent tartani” — tette hozzá.


Nem ide születtek

Néhány hete Kazincbarcika határában találtak autóból kitett kölyökkutyákat, ilyenkor általában a rendészek, illetve a Barcika Park dolgozói intézkednek elsőként. A városhatár kötelez, így a kölykök megmentéséről is az önkormányzatnak kell gondoskodnia. A fiatal ebek is Rudabányára kerültek, ahol a Borsod Állatvédő Alapítvány telepén megközelítőleg 100 négylábúról gondoskodnak.
 

„Kazincbarcikáról évente hozzávetőleg 200-250 kutyát hozunk be. A tavalyi évben volt olyan hónapunk, amikor 40 kutyát láttunk el – összegezte a Borsod Állatvédő Alapítvány rudabányai telephelyének vezetője, Kemény Beáta. — Ezeket nemcsak konkrétan én szedem össze a településről, hanem közreműködnek a közterületesek, ha ők be tudják fogni ezeket a kutyákat, de a Barcika Parknál is van 3 darab kennel, ott szokták elhelyezni a kutyusokat, és én másnap, legfeljebb 2-3 nap múlva, ahogyan van helyünk, elszállítom ide a kutyusokat”.


A két éve alakult Borsod Állatvédő Alapítvány létrejöttében is jelentős szerepet vállat Kazincbarcika Város Önkormányzata. A telephelyen több mint 50 kennel áll az ebek rendelkezésére.
 

„Legutóbb például 12 új kennelt kaptunk adományként Kazincbarcika önkormányzatától, ezzel is segítve közös munkánkat. Nagyon jó a kapcsolatunk a Barcika Park munkatársaival és a rendészekkel is” — nyilatkozta Kemény Beáta.  


 

További híreink

A kazincbarcikai idősek vevők az élethosszig tartó tanulásra

Dátum: 2024. febr 27. 12:34

Megkezdődött az Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem tavaszi előadássorozata. Az első rendezvényre február 22-én került sor. A Mezey István Művészeti Központban több, mint száz idős ember gyűlt össze, hogy mindent megtudjon a globalizáció egészséges öregedésre gyakorolt hatásáról.

Lakossági tájékoztató áramszünetről

Dátum: 2024. febr 27. 07:05

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a biztonságosabb villamosenergia-ellátás érdekében hálózatukon felújítási, karbantartási munkát végez márciusban több alkalommal is. A munkavégzés időtartama alatt a villamosenergia-szolgáltatás szünetel.

Lakossági tájékoztató MoLaRi-rendszer hangos üzemű próbájáról

Dátum: 2024. febr 26. 12:56

Kazincbarcikán 2024. március 4-én (hétfőn) hangos szirénapróbára kerül sor. A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak nincs teendője.

Újabb helyi vállalkozók örvendhettek a KolorFUND eredményének

Dátum: 2024. febr 25. 19:00

Újabb cégek vehették át az önkormányzati támogatásról szóló jelképes táblát Kazincbarcikán. A tavalyi pályázaton 44 helyi vállalkozás összesen 62 millió Ft támogatási forráshoz jutott.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika

Kazincbarcika

Kézjegyek - az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Rajtam nem múlt — pódiumbeszélgetés és dedikálás Alföldi Róberttel

Ádám Jenő Tagiskola

Városi ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk