https://kolorline.hu/Szobrok Kazincbarcikán –  Diana, „aki” vasmanciként is lenyűgöző

Szobrok Kazincbarcikán –  Diana, „aki” vasmanciként is lenyűgöző

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kolorcity utcáin szebbnél szebb köztéri alkotásokkal találkozhatunk. Sorozatunkban ezek történetével ismerkedhet meg az olvasó. Elsőként a vadászat istennője került sorra.

Büszkén húzhatják ki magukat a városlakók, ha köztéri alkotások kerülnek szóba, hiszen Kolorcity országos szinten is élen jár mind az utcai műremekek számát, mind művészi értéküket illetően. A települést járva számtalan olyan szoborra bukkanhatunk, amelyek nemcsak esztétikailag nyújtanak élményt, de történetük is érdekes.

Somodi Hornyák Szilárd Távolodó, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium pedagógusa – aki egyúttal maga is képzőművész – minden ilyen érdekes történetet ismer, és mivel tudását szívesen megosztja, az Építők útján található Diana őzzel című alkotásról kérdeztük. A szobor 1962 óta áll a kórház melletti park bejáratánál. Alkotóját, Huszár Imrét eredetileg asztalosnak, kőfaragónak és gipszöntőnek taníttatták a szülei, a tehetséges fiú azonban meglelte művészi vénáját, így 1920-1926 között már az iparművészeti iskola padjait koptatta.
 

„A Diana őzzel című szoborban Huszár Imrének tulajdonképpen a főművét tisztelhetjük – mesélte Somodi Hornyák Szilárd Távolódó. — A művész budapesti évei után Párizsba utazott, és ott bizony nem kisebb ember lett a mestere, mint Émile Antoine Bourdelle, akit Rodin tanítványaként is ismerünk. Közvetve mondhatjuk tehát, hogy a rodini tudást, amely mesterről mesterre szállt, maga Huszár is birtokolta. Ennek a tehetségnek az egyik bizonyítéka a vadászat istennőjét ábrázoló szobor.”A Huszár kompozícióban őzzel ábrázolt istennő a vadászat és az állatok mellett a népek védnökének, a nők, a szülés és a gyermeknevelés patrónájának számított a rómaiak hite szerint. Hogy a kazincbarcikaiak körében hogyan terjedt el a nemes istennőre vonatkozó, s kissé prózai Vasmanci megjelölés, azt nem tudjuk. Az azonban Somodi-Hornyák Szilárd szerint biztos, hogy amikor annak idején a Mezey István Művészeti Központ helyén működő általános iskolából futni küldték testnevelés órán a gyerekeket, a kiszabott távot illetően megszokottnak bizonyult a „vasmancis kör” megjelölés.

Bármilyen névvel illetjük is, ha legközelebb a Diana szobornál járunk, emlékezzünk meg egy pillanatra arról, hogy ezzel az alkotással Huszár Imre zsenialitása mellett a francia impresszionizmus hangulata is begyűrűzött a „város falai” közé… 

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán 


Dátum: 2024. máj 25. 18:05

Kazincbarcikán 2024. május 28-án (kedden) szúnyoggyérítésre kerül sor. A földi-kémiai védekezést napnyugta után végzik a szakemberek. A tartaléknapok május 29-30-ra vannak ütemezve.

Ovizsaru, avagy KRESZ játékosan — közlekedésbiztonság a legkisebbeknek

Dátum: 2024. máj 25. 09:00

A biztonságos közlekedés elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni. Ennek érdekében a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság két munkatársa saját szellemi termékeként a középső- és nagycsoportos óvodásoknak tartott újra játékos interaktív tréninget. A program célja kettős, sikere pedig már most kimutatható.

A legvégéhez közelít a Derkovits tér környékének megújítása

Dátum: 2024. máj 24. 20:20

A “Belterületi utak megújítása” projekt keretében a forgalmilag jelentős Derkovits Gyula tér és környezete is teljesen új aszfaltburkolatot kapott a terület lakosságának és sofőrjeinek örömére. A munkálatok során egy közműhibát is sikerült diagnosztizálni és ideális időben javítani. Már alig van hátra a feladatokból a komplett befejezésig.

GYORSHÍR - nem maradnak el a KolorPlatz-avató mai programjai

Dátum: 2024. máj 24. 14:24

Bár érkezik egy nagy eső, de elhagyja térségünket, így a KolorPlatz-avató mai programjai várhatóan nem maradnak el, maximum csúszásra lehet benne számítani.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avató

Kazincbarcika

Nonstop sport 70+3 órán keresztül

Kazincbarcika

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Nyári Kertmozi a Mezey udvarán

Mezey István Művészeti Központ udvara

Kolorkölyök napközis táborok Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk