https://kolorline.hu/Idén még színesebb virágpark vár a városra — ez a főkertész elképzelése

Idén még színesebb virágpark vár a városra — ez a főkertész elképzelése

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Molnár Péter főkertész felkavarja a kazincbarcikai virágzás színeit. „Mintás perzsaszőnyegeket” tervez virágokból a körforgalmakba, máshova pedig csinos évelő növényeket telepít. Leghamarabb a téli jázminok borulnak februári virágba, míg az éves virágkor októberig is kitarthat majd.

Csavaros ésszel a váratlan csavarokkal szemben

Molnár Péter szerint a kívülállóknak talán meglepően hangzik februárban, de az ezévi városi virágokat már meg is rendelték. A csavaros eszű előregondolkodás megelőzi az olyan kellemetlen fordulatokat, mint a szembesülés a májusi virágrendelés idején, hogy hiánycikkek az irtózatosan keresett virágfajták. Kazincbarcika főkertésze inkább azt az utat járja, hogy jó előre, már januárban egyeztet a kertészetekkel, hogy eleve azt termeljék, amit ő kér. Így fesztelenül találhat ki több tervet is a virágfajtákkal és a színekkel a minél szebb eredmény érdekében.

Így születnek az ágyások a tervezőasztalon

Mint megtudtuk, a folyamat itt is fejben kezdődik. Molnár Péter elképzeli, hogy is lenne legjobb az összkép, majd rajzolgatja a szép mintákat, kísérletezik velük. Ezután kimegy a terepre, megméri a területet, végül az eredményt az egy négyzetméterre jutó virágszámmal felszorozza, és elkezdi a tervét megvalósítani.

A meghosszabbított virágzás: 3 hónap helyett lehetőleg 6 hónap legyen

Bár május a virágültetés fő időszaka, az évnek az a része, amikor az általános gyakorlatnak megfelelően elültetik a legtöbb virágot, de minden növény virágzási ideje más és más. Ennek nyomában a szakember igyekszik meghosszabbítani a virágzási időt, nem csak májustól augusztusig. A főkertész három hónap helyett hat hónapra tervez. A hagymások már március elején kihajtanak, míg a tavaly ültetett tulipánok hamarosan, jó nagy felületen nyílnak majd a Rákóczi téren. Cserébe lesznek olyan cserjék is, amelyek majd októberben virágoznak.Gyökeres átalakulás helyett lépésről lépésre változik a város

Molnár Péter nem gyökeres átalakításra törekszik, csak kisebb lépésekre a városi virágvilág újragondolásánál. A mahóniákat például téli jázminokra cseréli, melyek alábuknak a támfalról, és már februártól virágoznak. Apró lépésnek tartja ezt, de hiszi, hogy mégis új irányba mozdítja vele az összhatást.
 

„Minél nagyobb színkavalkádban gondolkodom. Az egyedi geometriájú körforgalmak olyan virágkompozíció után kiáltanak, mint egy perzsaszőnyeg mintája. A kiültetés végén az egyedek egy mintás perzsaszőnyeggé állnak össze. Ez lehetne a körforgalmak mottója” — foglalta össze városunk kertépítője.


Más területeken viszont az egynyári helyett az évelő virágok veszik át a főszerepet, amelyek a mezei rét vizuális élményével kecsegtetnek. Molnár Péter általánosan öt év élettartammal számol velük. Természetesen, ha lesz előbb kipusztuló egyed, azt pótolni fogják. A főkertész abban hisz, hogy a jövő útja az egynyári virágok felváltása az évelőkkel, ráadásul vallja, hogy a kettő szépségben vetekszik egymással. Évelő virágokra számíthatunk például a Völgyparkban, az Egressy út több pontján és a Lini István téren. Ezeken a helyszíneken várható többek között margaréta, szarkaláb, kokárdavirág, menyecskeszem, melyek nagyon szép, színes ágyásokat tesznek majd ki. Mindezek mellett muskátlipirosba is öltözik a város.Molnár Péter főkertész főleg belső sugallattól hajtva alkot
 

„Leginkább a saját fejem után megyek — ismerte el a virágmester. —  Sokan vallják magukat valamilyen stílus követőjének. Én leginkább a természethez közeli angolkerteket kedvelem, mert a rét irányába mutatnak, de ez inkább belső meggyőződés részemről, mintsem követés.” 


Összesen 20.000-nél is több virágra számíthatnak az év legszínesebb felében Kolorcity lakói és látogatói. A káprázatos színkeverés mellett két elütő szín kombinálásával is kísérletezik majd a főkertész és csapata, például az ezüst és a bíbor színekkel: „Ez még nekem is új lesz, kíváncsi vagyok, hogyan mutat majd” — lelkesedett Molnár Péter. 

A fejlesztés mellett a fenntarthatóság is cél

A virágosítási területeket csak bizonyos határokon belül lehet növelni, hiszen a Barcika Park Kft. kapacitása is véges. A jóval kisebb városi területen a cég már most is ugyanannyi kertésszel büszkélkedhet, mint egy többszörösen nagyobb város. A virággal beültetett területek bár nőnek, jelentős további kiterjesztésük olyan munkaerőtöbblettel járna, amit nem lehet felvállalni.

A kulisszák mögött a locsolási kapacitás is szűk keresztmetszet. A kertészkedés folyamataiból, mint a tápsózás vagy a levéltrágyázás, szakemberünk külön kiemelte az öntözést. „Ám ha az ember szépet akar, a növények minden óhaját teljesíteni kell — hangsúlyozta Kazincbarcika főkertésze. — Ezt csak komolyan lehet művelni, a szépséget gondozni kell.” 

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Tudat(re)formáló óvodapedagógiai konferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 17. 09:01

A Covid-idők kényszerszünete után összesítésben harmadik alkalommal rendeztek városunkban óvodapedagógiai konferenciát a Kazincbarcika Összevont Óvodák. A rendezvényt tudattranszformáló, interaktív előadással koronázta meg Bagdi Bella pszichológus, a Boldogságóra szellemi anyja is.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk