https://kolorline.hu/Közös lépésekre van szükség – Klímaalkalmazkodás Kazincbarcikán is

Közös lépésekre van szükség – Klímaalkalmazkodás Kazincbarcikán is

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az önkormányzatok szerepe a klímaalkalmazkodásban. Ez volt a címe annak az interaktív workshopnak, amelyet a Mezey István Művészeti Központban rendeztek meg. Számos területen együttműködhetnek az önkormányzatok, a cégek és a szakemberek. Például a növények öntözése is megoldható úgy, hogy az környezettudatos legyen. Kazincbarcika városa ebben a BorsodChemmel közösen mutat fel követendő, jó gyakorlatokat.

„Amikor a LIFE-CLIMCOOP projekt először kirajzolódott Kazincbarcika Város Önkormányzata, a Wanhua-BorsodChem és a Miskolci Egyetem között, akkor mindannyiunkat az vezérelt, hogy egy egyedülálló klímastratégiát alkossunk” – idézte fel Klimon István. Kazincbarcika alpolgármestere arról is szólt, hogy a társadalmi közös szerepvállalásra is jó példákat mutat a BorsodChem és a város együttműködése, ugyanis a cégóriás technológiája során felhasznált, majd megtisztított víz is alkalmas a növények öntözésére. 

„Így jött az az ötlet, hogy az önkormányzat locsolásra nem a drága vezetékes ivóvizet használja, hanem a BorsdoChem által megtisztított vizet, ami nyugodtan kijuttatható a környezetbe. Ez ugyan emberi fogyasztásra nem alkalmas, de locsolóvíznek kiváló” — mondta Klimon István alpolgármester.



A szakemberek, a cégek és a civilek képviselői, valamint az önkormányzatok a klímaváltozás elleni küzdelem valós kihívásairól is hallhattak előadást.

„A klíma melegszik, és ezzel együtt eltolódnak azok a görbék, amelyek a szélsőséges időjárási események valószínűségét is előrevetítik — mondta Dr. Varga György, a HungaroMet Nonprofit Zrt. megbízott szakértője. — Néhány Celsius-fokos változás azt is jelenti, hogy szignifikánsan megnőnek a szélsőséges időjárási jelenségek: tengerszint-emelkedés, gleccserolvadás, migráció, erdőtüzek, mind olyan témakörök, amelyek minket is közvetlenül fognak érinteni”.

A program célja olyan együttműködések kialakítása, amelyek az alkalmazkodást segítik. Ehhez a tapasztalatok megosztására, például módszertani útmutatásokra is szükség van.

„Szeretnénk segíteni az együttműködések létrejöttét, ugyanúgy, ahogy ez helyben, Kazincbarcika és a BorsodChem között megtörtént — emelte ki Sütő-Vásárhelyi Csenge, a HungaroMet Nonprofit Zrt. klímapolitikai vezető szakértője. — Nagyon szeretnénk, ha több magyar város és vállalat között kialakulnának olyan együttműködések és tudásmegosztás, ami abban segít, hogy a projekt szándéka minél nagyobb hatókörben elterjedhessen Magyarországon.”

A projekt az Európai Unió LIFE-programja, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. és az Energiaügyi Minisztérium támogatásával valósul meg. Fotópályázatot is hirdettek a klímaváltozás hatásairól és az alkalmazkodásról. Az elkészült alkotások a Mezey István Művészeti Központban láthatóak mostantól.



 

További híreink

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk