https://kolorline.hu/Közös lépésekre van szükség – Klímaalkalmazkodás Kazincbarcikán is

Közös lépésekre van szükség – Klímaalkalmazkodás Kazincbarcikán is

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az önkormányzatok szerepe a klímaalkalmazkodásban. Ez volt a címe annak az interaktív workshopnak, amelyet a Mezey István Művészeti Központban rendeztek meg. Számos területen együttműködhetnek az önkormányzatok, a cégek és a szakemberek. Például a növények öntözése is megoldható úgy, hogy az környezettudatos legyen. Kazincbarcika városa ebben a BorsodChemmel közösen mutat fel követendő, jó gyakorlatokat.

„Amikor a LIFE-CLIMCOOP projekt először kirajzolódott Kazincbarcika Város Önkormányzata, a Wanhua-BorsodChem és a Miskolci Egyetem között, akkor mindannyiunkat az vezérelt, hogy egy egyedülálló klímastratégiát alkossunk” – idézte fel Klimon István. Kazincbarcika alpolgármestere arról is szólt, hogy a társadalmi közös szerepvállalásra is jó példákat mutat a BorsodChem és a város együttműködése, ugyanis a cégóriás technológiája során felhasznált, majd megtisztított víz is alkalmas a növények öntözésére. 

„Így jött az az ötlet, hogy az önkormányzat locsolásra nem a drága vezetékes ivóvizet használja, hanem a BorsdoChem által megtisztított vizet, ami nyugodtan kijuttatható a környezetbe. Ez ugyan emberi fogyasztásra nem alkalmas, de locsolóvíznek kiváló” — mondta Klimon István alpolgármester.



A szakemberek, a cégek és a civilek képviselői, valamint az önkormányzatok a klímaváltozás elleni küzdelem valós kihívásairól is hallhattak előadást.

„A klíma melegszik, és ezzel együtt eltolódnak azok a görbék, amelyek a szélsőséges időjárási események valószínűségét is előrevetítik — mondta Dr. Varga György, a HungaroMet Nonprofit Zrt. megbízott szakértője. — Néhány Celsius-fokos változás azt is jelenti, hogy szignifikánsan megnőnek a szélsőséges időjárási jelenségek: tengerszint-emelkedés, gleccserolvadás, migráció, erdőtüzek, mind olyan témakörök, amelyek minket is közvetlenül fognak érinteni”.

A program célja olyan együttműködések kialakítása, amelyek az alkalmazkodást segítik. Ehhez a tapasztalatok megosztására, például módszertani útmutatásokra is szükség van.

„Szeretnénk segíteni az együttműködések létrejöttét, ugyanúgy, ahogy ez helyben, Kazincbarcika és a BorsodChem között megtörtént — emelte ki Sütő-Vásárhelyi Csenge, a HungaroMet Nonprofit Zrt. klímapolitikai vezető szakértője. — Nagyon szeretnénk, ha több magyar város és vállalat között kialakulnának olyan együttműködések és tudásmegosztás, ami abban segít, hogy a projekt szándéka minél nagyobb hatókörben elterjedhessen Magyarországon.”

A projekt az Európai Unió LIFE-programja, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. és az Energiaügyi Minisztérium támogatásával valósul meg. Fotópályázatot is hirdettek a klímaváltozás hatásairól és az alkalmazkodásról. Az elkészült alkotások a Mezey István Művészeti Központban láthatóak mostantól.



 

További híreink

Környezetvédelem és fenntarthatóság – játékosan és színesen

Dátum: 2024. ápr 29. 15:02

A Föld napján interaktív kiállítással lepték meg az iskolás és óvodás korosztályt a Mezey István Művészeti Központban. A tárlat a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet színesen és nagyon sok hasznos információval.

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.