https://kolorline.hu/Közös lépésekre van szükség – Klímaalkalmazkodás Kazincbarcikán is

Közös lépésekre van szükség – Klímaalkalmazkodás Kazincbarcikán is

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az önkormányzatok szerepe a klímaalkalmazkodásban. Ez volt a címe annak az interaktív workshopnak, amelyet a Mezey István Művészeti Központban rendeztek meg. Számos területen együttműködhetnek az önkormányzatok, a cégek és a szakemberek. Például a növények öntözése is megoldható úgy, hogy az környezettudatos legyen. Kazincbarcika városa ebben a BorsodChemmel közösen mutat fel követendő, jó gyakorlatokat.

„Amikor a LIFE-CLIMCOOP projekt először kirajzolódott Kazincbarcika Város Önkormányzata, a Wanhua-BorsodChem és a Miskolci Egyetem között, akkor mindannyiunkat az vezérelt, hogy egy egyedülálló klímastratégiát alkossunk” – idézte fel Klimon István. Kazincbarcika alpolgármestere arról is szólt, hogy a társadalmi közös szerepvállalásra is jó példákat mutat a BorsodChem és a város együttműködése, ugyanis a cégóriás technológiája során felhasznált, majd megtisztított víz is alkalmas a növények öntözésére. 

„Így jött az az ötlet, hogy az önkormányzat locsolásra nem a drága vezetékes ivóvizet használja, hanem a BorsdoChem által megtisztított vizet, ami nyugodtan kijuttatható a környezetbe. Ez ugyan emberi fogyasztásra nem alkalmas, de locsolóvíznek kiváló” — mondta Klimon István alpolgármester.A szakemberek, a cégek és a civilek képviselői, valamint az önkormányzatok a klímaváltozás elleni küzdelem valós kihívásairól is hallhattak előadást.

„A klíma melegszik, és ezzel együtt eltolódnak azok a görbék, amelyek a szélsőséges időjárási események valószínűségét is előrevetítik — mondta Dr. Varga György, a HungaroMet Nonprofit Zrt. megbízott szakértője. — Néhány Celsius-fokos változás azt is jelenti, hogy szignifikánsan megnőnek a szélsőséges időjárási jelenségek: tengerszint-emelkedés, gleccserolvadás, migráció, erdőtüzek, mind olyan témakörök, amelyek minket is közvetlenül fognak érinteni”.

A program célja olyan együttműködések kialakítása, amelyek az alkalmazkodást segítik. Ehhez a tapasztalatok megosztására, például módszertani útmutatásokra is szükség van.

„Szeretnénk segíteni az együttműködések létrejöttét, ugyanúgy, ahogy ez helyben, Kazincbarcika és a BorsodChem között megtörtént — emelte ki Sütő-Vásárhelyi Csenge, a HungaroMet Nonprofit Zrt. klímapolitikai vezető szakértője. — Nagyon szeretnénk, ha több magyar város és vállalat között kialakulnának olyan együttműködések és tudásmegosztás, ami abban segít, hogy a projekt szándéka minél nagyobb hatókörben elterjedhessen Magyarországon.”

A projekt az Európai Unió LIFE-programja, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. és az Energiaügyi Minisztérium támogatásával valósul meg. Fotópályázatot is hirdettek a klímaváltozás hatásairól és az alkalmazkodásról. Az elkészült alkotások a Mezey István Művészeti Központban láthatóak mostantól. 

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Tudat(re)formáló óvodapedagógiai konferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 17. 09:01

A Covid-idők kényszerszünete után összesítésben harmadik alkalommal rendeztek városunkban óvodapedagógiai konferenciát a Kazincbarcika Összevont Óvodák. A rendezvényt tudattranszformáló, interaktív előadással koronázta meg Bagdi Bella pszichológus, a Boldogságóra szellemi anyja is.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk