https://kolorline.hu/Horgászati újítások Kazincbarcikán: a haltelepítéstől a környezetfejlesztésig

Horgászati újítások Kazincbarcikán: a haltelepítéstől a környezetfejlesztésig

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kellemes meglepetéssel nyitotta meg a horgászok számára a 2024-es szezont a Barcika Park Nonprofit Kft.: a népszerű Csónakázó-tóba amurok kerültek. A gyarapítás a környezeti elemek bővítésével és szépítésével is folytatódik, a Csó-tó mellett a Herbolyai-tavaknál is.

Már megvásárolhatóak a Barcika Park Kft. tavaira az éves és a napijegyek. A horgászok számára örömhír, hogy március 4-én a cég négy mázsa amurt telepített a Csónakázó-tóba. 

A 2024-es mázsás amurtelepítés

Láda Róbert, a Barcika Park hivatalos halőre is boldog, hogy hosszú évek után végre sikerült engedélyt kapniuk a kormányhivataltól az amurok tóba eresztésére. Régóta hiányolták itt ezt a halfajtát a horgászok, akik közül többen részt vettek a telepítésnél is. Majancsik Elemér, a Kazincbarcikai Városi Horgász Egyesület tagja úgy véli: az amurokkal még változatosabb lett a halállomány.

„Az amur azért is előnyös a tóban, mert tisztítja a vizet  — árulta el a horgász. — Mi, ha nem is teljes létszámban, de önszorgalomból folyamatosan karban tartjuk itt a vizet, tisztítjuk a kifolyókat, mintha a miénk volna a tó. Olyan ez a társaság, mint egy nagy család.”

Még vonzóbb lesz a horgászat Kazincbarcikán

Láda Róbert halőr szerint sokféleképpen lehet a horgászatot a nagyobb mennyiségű halon túl is vonzóbbá tenni. Fontos, hogy a vízpartok minél kulturáltabbak legyenek esőbeállókkal, filagóriákkal, ahol a horgászok családtagjai is jól tudják magukat érezni, esetleg sütni-főzni.

„Barcikán népszerű a horgászat – mesélte Láda Róbert. – Egész évben (eltekintve a november-decemberi időszaktól) nincs olyan nap, hogy ne legyen horgász a vízparton. Telepítések után a számuk jóval több, akkor nem ritka a napi 60-70 horgász sem.”

A Barcika Park Nonprofit Kft. stégrekonstrukcióba és csónakkikötő-fejlesztésbe kezdett a városi tavakon. A stéget a mozgáskorlátozott vendégek is tudják majd használni, a kikötőnek pedig a vízvizsgálat idején lesz szerepe. Ezek a fejlesztések várhatóan 3-4 hét múlva készülnek el — árulta el Rosza Márton, a cég projektvezetője.

A Herbolyai-tavaknál az esőbeállókat felújítják, a környékbeli padokat újrafestik, és szükség esetén javítják, de új szemetesek, valamint információs táblák is kerülnek a vízpartra. A munkálatok a kedvező tavaszi idő beálltával kezdődnek majd.



A horgászok lehetőségei és kötelezettségei

Láda Róbert halőr összefoglalta a KolorLine számára, hogy milyen jogai és kötelezettségei vannak a tavakat használó horgászoknak.

„A halőr védi a halállományt, a horgásznak pedig minden körülmények között együtt kell működnie a halőrrel. Sok összetűzés adódik abból, hogy a horgászengedély csak személyazonosító okmánnyal együtt érvényes. Ha valakinél személyi igazolvány nincs, megfelel a jogosítvány is. Sokan sajnos nem tartják be ezt a szabályt, és ez problémákat okoz. Minden esetben, amikor a horgász nem adja át a halőrnek a személyazonosító okmányait, a halőr rendőrt hív. Ebből pedig általában feljelentés születik.”

Láda Róbert a kifogható halmennyiséget korlátozó helyi szabályra is felhívta a figyelmet, miszerint egy horgász naponta 2 halat foghat. Ezután horgászhat tovább, de a további kifogott halakat köteles visszaengedni. A haltartóból az eltett halakat nagyobbra vagy másikra már nem cserélheti ki.

A Barcika Park Kft. halőrei idén még gyorsabban ott teremhetnek, ahol baj van a vizeken. Klimon István alpolgármester közbenjárására ugyanis a két hivatásos halőr két elektromos robogót kapott használatra.

Aki a barcikai tavakon horgászik, annak vizsgákat kell tennie. Meg kell ismernie a halfajtákat, a méreteket, illetve azt, hogy miből mennyit lehet fogni naponta és hetente. A részletes horgászrend ITT érhető el.

A 2024-es barcikai horgász jövőkép

A kazincbarcikai horgászok számára jó eséllyel még nem értek véget az éves pozitív fordulatok az év elejei fejleményekkel. A Barcika Park Nonprofit Kft. a tavakba a jövőben pontyokat és csukákat is vár, illetve idén több Herbolyai Közösségi Napra is készül.

További híreink

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.