https://kolorline.hu/Új és hasznos „szövetség” köttetett Kazincbarcika gyermekeinek biztonságáért

Új és hasznos „szövetség” köttetett Kazincbarcika gyermekeinek biztonságáért

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Ötéves együttműködés vette kezdetét a közelmúltban a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye és a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központja között. Az intézményeknél zajló szakmai tapasztalat- és információcsere Kazincbarcika és körzete gyermekeinek fokozottabb biztonságát segíti elő.

Kazincbarcika városában ezidáig is fokozott figyelem összpontosult a gyermekek és a fiatalok fizikai és mentálhigiénés fejlődésének segítésére. Most azonban két fontos intézmény együttműködésének köszönhetően a helyi szakemberek még nagyobb rálátással fordulhatnak majd a segítségre szoruló családok felé.

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központja és a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézménye között született, 5 évre szóló megállapodásnak köszönhetően a két intézmény között negyedévente olyan szakmai találkozókra kerül majd sor, ahol a működésükkel kapcsolatos tapasztalatokat osztják meg egymással. A szakemberek közötti párbeszéd a színvonalasabb munka érdekében zajlik, és az elméleti problémák, valamint megoldások mellett gyakorlati megbeszélésekre, esettanulmányokra is kiterjed.

Mikor, kihez forduljunk?

Jó tudni, hogy a KSZSZK Család- és Gyerekjóléti Központjának esetmenedzserei a hatósági intézkedések alatt álló gyermekek ügyeit koordinálják. Másik ágazatuk a család- és gyermekjóléti szolgálat, ahol családsegítők fogadják az odafordulókat – őket bármikor, bárki keresheti, amennyiben tanácsra van szüksége a gyerekneveléssel vagy a család működésével kapcsolatban. 

A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat tevékenységéhez tartoznak még az olyan speciális szolgáltatások – például jogi tanácsadás, pszichológus, családterápia –, amelyek ingyenesen igénybe vehetőek. Szintén a szolgálat kötelékében dolgoznak azok az óvodai és iskolai szociális segítők, akik munkájuk során a körzet szinte valamennyi gyermekével találkoznak az óvodákban és az iskolákban, ezért jelentős prevenciós tevékenységgel segítik a gyermekek fejlődését.  

Ezzel szemben a B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézményének munkatársai főként pedagógusok, bár ennél az intézménynél is igénybe vehető például pályaorientációs, pszichológiai vagy akár gyógypedagógiai tanácsadás. A pedagógiai szolgálatnál azonban főként a normál fejlődésben valamilyen eltérést mutató gyerekekkel foglalkoznak. 

Az együttműködés gyümölcse

Komárominé Nagy Mária, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központjának intézményegység-vezetője szerint a partnerségi megállapodás nemcsak az általuk nyújtott ellátások minőségét, de a segítségre szoruló gyermek szakemberhez jutásának gyorsaságát is előrelendíti. Ezen túl pedig kiváló hidat képez a két intézmény tevékenységének különbözőségei között.

„A mi kollégáink is azonnali segítséget kérhetnek a Pedagógiai Szakszolgálat munkatársaitól, ha mondjuk közvetlen tanácsadásra van szükség, mi pedig a veszélyeztetett helyzetben lévő gyerekek kapcsán tudunk sokkal rövidebb határidővel intézkedni – fejtette ki Komárominé Nagy Mária. – A gyorsaságon túl azonban az együttműködés legfőbb célja és haszna az a szakmai tapasztalatcsere, amelyet a negyedéves személyes találkozók segítenek majd elő.”

A nyílt napon bárki megjelenhet

A B.-A.-Z. Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézményének igazgatóhelyettese, egyúttal a programsorozat koordinátora, Esztergályos-Smolnicki Beáta szintén örömmel üdvözölte az intézmények közötti megállapodás előnyeit. Mint mondta, februárban már le is zajlott az első szakmai tanácskozás, melynek keretében a családsegítői tevékenység bemutatásán túl a főbb diagnosztikai fogalmak és az ezekhez tartozó leggyakoribb tünetek ismertetésére helyezték a hangsúlyt.

„A következő ilyen alkalomra áprilisban kerül sor, akkor a korai fejlesztés és gondozás lesz az előadások tárgya, amelyekre egyébként jellemző az interaktivitás, tehát inkább közös beszélgetésnek nevezhetők – mesélte Esztergályos-Smolnicki Beáta. – Április 15. és 19. között pedig sor kerül az általunk megrendezett nyílt szakszolgálati hétre, amelyre szintén meghívtuk a Család és Gyermekjóléti Központ, valamint a környező szolgálatok dolgozóit, de a lakosság részéről is szeretettel várunk mindenkit, aki jobban szeretné érteni, mivel is foglalkozunk valójában.”

További híreink

Közelít a Tour de Hongrie — jöhetnek a szurkolók, állítsunk rekordot!

Dátum: 2024. máj 01. 13:00

Május 9-én és 10-én Kolorcity szolgáltatja a híreket a Tour de Hongrie-hoz. Hogy ne csak minden a versenyzőkről szóljon, Kazincbarcika városa két programmal is csatlakozik a sporteseményhez. Az első napon csak szurkolnunk kell, a másodikon pedig a cél az, hogy megdöntsük az egyidőben történő városi kerékpározás rekordját!

Szavazott már a diákpolgármester-jelöltekre? Ismerje meg őket!

Dátum: 2024. máj 01. 07:00

A végzős diákok köszöntésén, a KiRepülőshow-n, amely arra hivatott, hogy elbúcsúzzon a város utolsóéveseitől, egy régi-új hagyományt elevenített fel Szitka Péter polgármester. Ennek kapcsán elhangzottak a diákpolgármester-jelöltek nevei is.

„Miénk a város!” – Helytörténeti vetélkedő a kazincbarcikai iskolásoknak

Dátum: 2024. ápr 30. 18:00

Az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub a 70 éves Kolorcity tiszteletére rendezte a lakóhelyismereti és várostörténeti versenyt, amelynek utolsó fordulóján 12 csapat mérte össze tudását a Mezeyben.

Tanulás, barátság és néha szerelem – Lezajlott a Szenior Szabadegyetem újabb előadása

Dátum: 2024. ápr 30. 13:00

Újabb állomásához érkezett az Észak-Magyarországi Szenior Szabadegyetem tavaszi előadássorozata április 25-én. Az élethosszig tartó tanulást megcélzó érdeklődők ezúttal az elöregedő társadalom demográfiai kihívásairól hallgattak előadást.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika május

Kazincbarcika

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk