https://kolorline.hu/Somogyi József: Anyaság — Szobrok Kazincbarcikán

Somogyi József: Anyaság — Szobrok Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Somogyi József sokszorosan díjazott szobrászművész Anyaságként ismert alkotása ma a Völgy parkban szinte szárnyat bont kimerevített dinamizmusával. A fordulatos történetű bronzszobor nem itt kezdte kazincbarcikai pályafutását. Cikkünkben felelevenítjük históriáját!

Az Anyaság atyja, Somogyi József

A többek között Kossuth-, Munkácsy- és Magyarország Érdemes Művésze díjas Somogyi József az I. világháború idején született, pályafutása a II. világháború után szárnyalt. Érájának legtehetségesebb szobrászának tartották. Ismertebb tanítómesterei voltak Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrász- és Aba-Novák Vilmos festőművész. Somogyi József pályája teljében a Képzőművészeti Főiskola tanára, majd a ’70-es ’80-as években főigazgatója lett.

Somodi-Hornyák Szilárd „Távolodó” kazincbarcikai művész és művésztanár, szobros cikksorozatunk szellemi mentora érzelemdúsként és expresszivitással telítettként éltette az Anyaság alkotójának munkáit. Ilyennek látja kazincbarcikai művét is, amelyet ismernek még „Anya gyermekével” vagy „Boldog béke” néven is. 

A szobor fordulatos, Völgy parkba vezető története

Eredetileg 1963-ban állították fel a szobrot az akkori Építők úti óvoda kertjében. Szilárdtól azt is megtudtuk, hogy a művész szíve szerint nem oda szánta volna. A Szabadság térre álmodta, a nyitott tájba hosszan szaladó szabad térrel a háta mögött. Azonban ezen vágya soha nem teljesült, a méltóbb helyre jutás is csak egy későbbi, kedvezőtlen fordulatnak köszönhetően valósulhatott meg.

Nagyjából 15 éve az Anyaság szobrot eredeti óvodaudvari helyén ledöntötték. Úgy tudni, hogy el akarták lopni, de a tettesek vélhetően nem tudták átvinni a kerítésen, így ott hagyták ledöntve. Végül a fekve pihenés után a városvezetés vitette el és javíttatta meg Karcagon. Győrffy Sándor Kossuth-díjas művész állította helyre, aki nem mellesleg Somogyi József tanítványa volt.

Kazincbarcika második legértékesebbnek tartott szobra végül 2017-ben – közvetetten ledöntésének köszönhetően – került jobb helyre, a Völgy parkba.

Az Anyaság művészi impressziói és asszociációi

„Ez a szobor nem statikus. A mozdulata, ahogyan a hátrabillenő anya a feltartott lábának combján egyensúlyoz a gyermekével, olyan mintha táncolnának” – foglalta össze meglátásait Somodi-Hornyák Szilárd.

Kazincbarcikát aposztrofálják a szobrok városaként is. Hírportálunk korábban már bemutatta a Diana őzzel címet viselő alkotást, valamint a Jókai-szobrot és a Mesélő szobrot is.

… a sort természetesen folytatjuk!


Anyaság szobor Kazincbarcika


Ulu

További híreink

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.