https://kolorline.hu/Jókai Mór a Jókai téren — szobrok Kazincbarcikán

Jókai Mór a Jókai téren — szobrok Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Gazdag történetű, sok helyi összefüggéssel bíró alkotással folytatjuk Kazincbarcika egész várost érintő szoborparkjának feltérképezését kortárs szoborszakértőnkkel, Somodi-Hornyák Szilárd „Távolodó” képzőművésszel és művésztanárral.

Miért éppen Jókai? Miért éppen Kazincbarcikán?

Jókai Mór Kazincbarcika lakói által jól ismert kőszobra délcegen húzza ki magát a róla elnevezett tér közepén, a festői hátteret adó zöld dombok előterében. A belvárosban cirkálók gyakran haladnak el előtte vagy kerülik meg őt. A legtöbben azt is tudják róla, hogy március 15-i koszorúzások stabil célszobra. Somodi-Hornyák Szilárd szerint csak erőteljes feltételezés, de mindenképpen számolni kell vele, hogy azért kaphatott Kazincbarcika Jókai-szobrot, mert az író az 1948-49-es szabadságharc után a szomszédos Tardona faluban bújt meg.

Antal Károly szobra 1966-ban érkezett városunkba. A terét nemrég újították fel. Somodi-Hornyák Szilárd kiemelte Jókai alakjának ideális elhelyezkedését is, mondván, hogy a Jókai térhez hasonló környezetet a szobrászok különösen szeretik. A szomszédos házak kétoldalt szaladnak, a szobor hátterében viszont hosszan folytatódik a tér, amely esetünkben szép hegy látványában végződik a látképen.

A kazincbarcikai Jókai-szobor alkotója, Antal Károly

A Jókai Mór-szobor atyja, Antal Károly, Kossuth- és Munkácsy-díjas budapesti szobrász volt, aki 1994-ben, 85 évesen hunyt el. Nevéhez párhuzamosan köthetőek kő- és bronzszobrok is. Bár élete legnagyobb sikerét a budai várban található Gellért és Julianus barátot ábrázoló bronzöntvény alkotás hozta meg neki, Somodi-Hornyák Szilárd úgy véli, több okból is gondolhatjuk, hogy a kőszobrászat talán közelebb hozzá. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán is kőrestaurálást tanított az 1950-es években. Antal Károly a realizmus és a neoklasszicizmus művészeti vonalán tevékenykedett. 

„Ezért is lehetett keresett művész a II. világháború után, mert elvont ábrázolás helyett érthetően, szájbarágósan formázta meg alakjait. Egyszerűen ott áll Jókai Mór, és látjuk, hogy ő az” — mesélte Somodi-Hornyák Szilárd. 


Jókai-szobor, Kazincbarcika


Antal Károly mint Kazincbarcika környékének szobrásza

A mi Jókaink megformálójának Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében több hasonló alkotása kereshető fel, például a miskolci Tiszai pályaudvar előtti teret Kandó Kálmán mérnök figyeli munkája nyomában. A közeli Múcsony nagyközség Alberttelepét pedig a könyvtárba siető munkáslány női alakjának mozgása teszi dinamikusabbá. Ezt a szobrot a mi Vasmancink névleges rokonaként Vas Marinak becézi a köznyelv.

Antal Károly gazdag örökségéből szerte Magyarországon rengeteg mű lelhető fel. A pécsi székesegyház kőszobrait is neki köszönhetjük, Könyves Kálmán alakját pedig a pesti Hősök terén szintén. Pályájának egyik legkiemelkedőbb darabja a Puskás Ferenc Stadion szoborparkjában a kirívóan látványos Birkózók című szoborcsoport.

Nemzetközi hírű mesterként a mai napig őriznek Antal Károlytól Rómában, Firenzében vagy New Yorkban is hagyatékot, ahogyan a budapesti Magyar Nemzeti Galériában is.

Antal Károly, a hősi obeliszkek szellemi atyja

A Jókai-szobornak nemcsak a háttértörténete, de a szomszéd térrel képzett története is érdekes. Amikor 1945 után megkezdődött az ország újjáépítése, Jókaink szobrásza találta ki és valósította meg a hősi obeliszkeknek azt a prototípusát, amelyet utána országszerte használtak, így például Kazincbarcikán is a Szabadság téren.

Kazincbarcika szobrászainak összefonódó krónikája

Antal Károly pályakezdőként annak az Ohmann Béla kőszobrásznak a műhelyében dolgozott néhány évig, akinek a Ságvári tér Szüret című kútszobrát köszönhetjük. 

„Kis ország és szűk szakma ez – részletezte az okot Távolódó. — A mai napig gyakran használják egymás műtermét a szobrászművészek, így történhetett, hogy egy alkotótérből két szobrásznak is van munkája városunkban, egymástól 150 méterre.”

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Tudat(re)formáló óvodapedagógiai konferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 17. 09:01

A Covid-idők kényszerszünete után összesítésben harmadik alkalommal rendeztek városunkban óvodapedagógiai konferenciát a Kazincbarcika Összevont Óvodák. A rendezvényt tudattranszformáló, interaktív előadással koronázta meg Bagdi Bella pszichológus, a Boldogságóra szellemi anyja is.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk