https://kolorline.hu/Ovizsaru, avagy KRESZ játékosan — közlekedésbiztonság a legkisebbeknek

Ovizsaru, avagy KRESZ játékosan — közlekedésbiztonság a legkisebbeknek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A biztonságos közlekedés elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni. Ennek érdekében a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság két munkatársa saját szellemi termékeként a középső- és nagycsoportos óvodásoknak tartott újra játékos interaktív tréninget. A program célja kettős, sikere pedig már most kimutatható.

Jaskó Judit, a Kazincbarcika Rendőrkapitányság bűn- és balesetmegelőzési főeladója, illetve Ujházi Zsuzsanna, a Közlekedési Osztály balesetvizsgálója rendhagyó módon egyesítette rendőrerőit egy duplán ható gyermekprogramban. Az Ovizsaru vagy más néven KRESZ játékosan elnevezésű kezdeményezés a témára már fogékony óvodás korosztályt célozza, az ő szintjükön és nyelvükön. 

Május 22-én egyedülálló kombinációban, kétórás játékos bűn- és balesetmegelőzési programon vettek részt a kazincbarcikai Nefelejcs Tagóvoda csemetéi, méghozzá kettős céllal. 

Az Ovizsaru páros célja

„Törekvésünk a gyerekek áldozattá válásának megelőzése, illetve a biztonságérzetük növelése, elérve, hogy szükség esetén merjenek rendőrtől segítséget kérni — ismertette Jaskó Judit. — Specifikusan megyünk a korosztályukhoz, a szintjükre szabva a programot. Mindkét területen a legalapvetőbb helyzetekkel ismertetjük meg őket, akár otthon is előforduló vagy gyalogos, biciklis, rolleres veszélyforrásokkal.”

Jaskó Judit és Ujházi Zsuzsanna néhány éve már közösen valósítanak meg speciális bűn- és balesetmegelőzési programokat. Ők ketten tudatosan összevonják a két témát, és ezzel szélesebb spektrumot, még több információt nyújtanak. Ez különleges és hatékony.A Kazincbarcika Rendőrkapitányság 22 településéből összesen 7 óvoda tartozik az Ovizsaru programhoz, amely a KEVE (Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra) általános iskolásoknak szóló országos programsorozat megalapozása lehet. Ujházi Zsuzsanna úgy véli, az óvodások nyelvén írt program ritkaság a témában. 

„Egyszerre fontos, hogy megértsék és meg is maradjon bennük — hangsúlyozta a Közlekedési Osztály balesetvizsgálója. — A munkám során szembetűnt, hogyha nem kezdjük meg egy bizonyos korig a közlekedésbiztonságra nevelést, már nehezebben tudjuk érdekeltté tenni a gyerekeket. Ez szülte meg az ötletet, hogy már óvodás szinten el kell kezdeni az oktatást.”

Szerencsére az ötletgazdák az illetőségi területükön szívesen együttműködő óvodákkal és igazgatókkal találkoztak.

10 év gyermekbaleset-mentesen

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság 10 éve működteti az iskolarendőr programját is. Ebben az évtizedben a megnövekedett forgalom és az új közlekedési eszközök (rollerek, elektromos biciklik) ellenére a területükön nem történt gyermekbaleset. A szervezők azt tapasztalják, hogy az oktatás működik, és nagyon fogékonyak a gyerekek. Sikerült őket megbarátkoztatni a rendőrökkel, hogy ne félelmet, hanem bizalmat keltsenek bennük. Úgy tapasztalják, hogy azzal, hogy egy tanévben egy intézménybe kétszer-háromszor is eljutnak, jóval barátságosabbá válnak a gyerekek számára.
Hogyan zajlik egy Ovizsaru nap?

Az újabb keletű „KRESZ játékosan” című napot a BVA Bűnmegelőzési Vagyonvédelmi Alapítványon keresztül folyósított céltámogatások finanszírozzák, általában kisebb, 20-25 fős csoportok számára. A programon 4, vagyis 3+1 interaktív, tanítójellegű állomáson vezetik át az ovisokat. Az első három kört egy tornateremben vagy csoportszobában tartják. 

Az egyik feladat rendszerint egy tesztlap óvodás szinten, a másik egy KRESZ-táblákkal teli rakható játszószőnyeg, melyen matchboxokkal, a szabályokat betartva kell közlekedni. A gyerekek igénylik az új játékokat, ezért a szervezők folyamatosan bővítik az eszköztárat, 3. állomásként például memóriakártyákkal, logikai játékokkal. Ezek után jön a csúcspont, az udvaron felállított ügyességi pálya, amit már rollerrel, biciklivel, kismotorral lehet teljesíteni.

Az Ovizsaru program eddigi sikere

A két rendőrnő három óvodában már összesen háromszor fordult meg, így fel tudják mérni, hogy előzőleg mennyire sikerült letenni az alapokat.. 

„Ha pici korban ismertetjük meg őket a közlekedési szabályokkal, az nem is tanulás, hanem játszva emlékezés” — foglalta össze Ujházi Zsuzsanna.

A különböző állomások teljesítésével a gyerekek pecséteket kapnak, amelyről a szülők odahaza láthatják, hogy a program szellemi anyjai mennyi tudást képesek két-három órába sűríteni.

A legkisebbek nem üres kézzel távoznak az Ovizsaru alkalomról: láthatósági kiegészítőket, karkötőket, smájlikat kapnak ajándékba azzal a szellemi útravalóval, hogy tegyék őket a lábukra vagy a hátizsákjukra. 

További híreink

Durva hőség közelít

Dátum: 2024. jún 18. 14:30

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján. A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

Díjeső a Borsod Sport Klub évzáró ünnepségén

Dátum: 2024. jún 18. 14:00

A Borsod Sport Klub (BSK) a Don Bosco Sportközpontban tartotta az évzáró ünnepségét június 12-én. Itt értékelték az elmúlt időszakot, sportolóik kiemelkedő teljesítményeit, és átadták a díjakat, dicséreteket.

A KVSE atlétái Székesfehérváron szerepeltek

Dátum: 2024. jún 18. 08:00

A KVSE atlétika szakosztálya részt vett a Kölyökből Atléta Program Országos Fesztiválján. A fiatal versenyzők az eredmények tükrében büszkén térhettek haza.

Előretekintő és -gondolkodó klímakonferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. jún 17. 20:20

A klímaváltozás okozta kihívásokra kerestek és kínáltak válaszokat és megoldásokat a LIFE-CLIMCOOP projekt legutóbbi interaktív rendezvényén. A Mezey István Művészeti Központban tartott eseményen téma volt a helyi környezeti kockázatok kezelése, a vízgazdálkodás, sőt a vízgyűjtőszintű közösségépítés.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorkölyök napközis táborok Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Z!enemi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Kowalsky meg a Vega

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk