https://kolorline.hu/Beindult a ‘24-es diákmunkaszezon Kazincbarcikán: pénzkereset és munkatapasztalat

Beindult a ‘24-es diákmunkaszezon Kazincbarcikán: pénzkereset és munkatapasztalat

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Idén nyáron sem maradnak munkalehetőségek nélkül a dolgozókedvű diákok Kazincbarcikán. A 16 és 25 év közötti nappali tagozatos fiatalok a Polgármesteri Hivatalban, illetve az önkormányzat intézményeiben és cégeiben dolgozhatnak egy-egy hónapot, ahol napi négy órában foglalkoztatják őket. Az összesen 120 tanuló munkáját mentorok segítik.

A polgármesterrel közös csoportképpel robbant be a diákmelós évad júliusra, illetve augusztusra 60-60 fiatal számára Kazincbarcikán. Szitka Péter polgármester szinte irigykedve tette mérlegre a jelennel a saját diákmunkás éveit, amikor még közel ennyi lehetőségből sem lehetett választani. A városvezető biztató szavakat hagyott hátra a mai szárnypróbálgatóknak. 

„Igyekezzetek azzal foglalkozni, hogy megismerjétek, hova kerültetek — hangsúlyozta a tapasztalt polgármester. — Nyilván nem jó reggelente korán kelni és talán az sem esik mindig jól, amit épp tenni kell, de a végén hasznos az apanázs.”




Változatos munkaterületekbe kapcsolódnak be kazincbarcikai diákok

A diákok számos területhez csatlakozhatnak aktív szerepben, kezdve a Városházával. A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltatónál az idősekkel kapcsolatos teendők, étel kihordása és kerítésfestés is része a munkának. A Barcika Parknál az utcabútorok rendbetétele és a szökőkutak takarítása is a fiatalok feladata. A Kazincbarcikai Összevont Óvodákban a gyermekfelügyelet és programokon való részvétel várható. A júliusra jelentkezett 60 diák már dolgozni is kezdett. Augusztustól az álláshelyek listája bővül az Egressy Béni Városi Könyvtáréval, így akkor még többféle pozícióban próbálhatják ki magukat az „ifjú munkások”.

Miskolci Egyetemen jogásznak tanuló Kovács Bianka idén nyáron például a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatalban segít. Úgy véli, hogy ez a munka jó lehetőség arra, hogy betekintsen a hivatal mindennapi működésébe, ezzel is csak felkészülve célzott pályájára. Másik ágon a 16 éves Kaczur Levente az általa választott óvodában a dajkák és az óvónők segítésén túl a homokozó felásására és a gyerekekkel való foglalkozásra is készül. 




Hogy zajlik a kazincbarcikai diákmunka a gyakorlatban 2024-ben?

A munkaidő változó: a legtöbb helyen délelőtt dolgoznak a fiatalok, de a Barcika Art és a Barcika Park foglalkoztatottjai munkaidőkeretben dolgoznak, így akár délután is végezhetik a feladataikat. A napi munkaidő általában négy óra, és havi két szabadságot is figyelembe vesznek. A bruttó 133.400, így nettó 108.721 forintos fizetés sok diák számára jó lehetőség. Bóta Edittől, az önkormányzat HR-tanácsadójától megtudtuk, hogy a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya az önkormányzati diákmunka programnak csak egy részét támogatja. A fennmaradó öt napot Kazincbarcika Önkormányzata finanszírozza.

A szakember beszélt arról is, hogy a korábbi tapasztalatok és visszajelzések alapján az önkormányzat, illetve a cégei, intézményei által kínált nyári munkavégzés egyre népszerűbb, értékes tapasztalatokat nyújt, és a diákok jól is érzik magukat ezeken a munkahelyeken.

„Mindig megkérdezzük a diákokat egy kérdőívben, hogy hogyan érezték magukat — mondta Bóta Edit. — Vannak a válaszok között nekünk nagyon hasznos kritikai észrevételek is, amelyeket már a következő év munkatervezésébe igyekszünk beépíteni. Legfontosabb, hogy mindenki odakerüljön, ahol jól érzi magát, hiszen ez a program egy kicsit pályaorientációt is jelent. Ennek érdekében idén még több energiát tettünk az igényfelmérésbe, mind a munkaadók, mind a diákok részéről."




Diákmunka, mint karrier-ugródeszka

Szitka Péter polgármester szerint az önkormányzati diákmunka a pénzkereseten túl értékes tapasztalatokat nyújt a fiataloknak, illetve megmutatja, hogy mit jelent a munkavégezés a gyakorlatban egy polgármesteri hivatalban, intézményeknél, cégeknél. A városvezető Kazincbarcika jövője szempontjából is előremutatónak látja, ha az itt élő fiatalok időben megismerik a város működését.

„Tizenhat éves kortól lehet jelentkezni. Ez az a kor, amikor egy fiatal már nemcsak a telefont nyomkodja, hanem elkezd olyan dolgokkal is foglalkozni, amelyek később meghatározhatják az életét — vélekedett a Szitka Péter. — A program sikeressége például, hogy mind a 120 önkormányzat által meghirdetett diákpozíció betelt, és ez azt mutatja, hogy a jövő generációja készen áll a kihívásokra és a fejlődésre.”

 

További híreink

Az idősek napja legyen csak fiatalos!

Dátum: 2024. okt 05. 13:00

Az ifjú lélek ünnepeként tartotta meg Kazincbarcika Város Önkormányzata október 1-jén a Don Bosco Sportközpontban az idősek világnapi programját. Az összetett rendezvény fő műsorszáma a városvezetői ajándékozást és a köszöntőt követően Csonka András zenés randevúja volt.

Fékező lakáspiac Kazincbarcikán is — sokan kínálnak, kevesebben vesznek

Dátum: 2024. okt 05. 11:33

Árrobbanást és keresletélénkülést vártak az ingatlanpiac szereplői az év első felében. Térségünkben azonban ez nem következett be, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye lakás- és házárai nem drágultak jelentősen. A Kolorline által megkérdezett szakember szerint a piacon egyelőre kevés a vevő és nagy a kínálat. Ez tapasztalható Kazincbarcika ingatlanáraiban is. Ez a vevőknek jó hír, az eladóknak egyelőre kevésbé.

KolorFund — önkormányzati támogatás vállalkozásoknak

Dátum: 2024. okt 04. 08:45

Eldőlt, hogy mely vállalkozások kaphatnak támogatást idén Kazincbarcika Város Önkormányzatától. A leköszönt képviselő-testületi utolsó ülésén fogadta el az erről szóló javaslatot, mintegy félszáz mikro- és kisvállalkozást segítve ezzel.

Tompa-emléknap és elsős avató a Tompa Mihály Általános Iskolában

Dátum: 2024. okt 02. 20:00

Kettős ünnepnapot tartott szeptember 26-án az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolája. Már megkezdett hagyományt folytattak azzal, hogy a névadó Tompa Mihály emléknapját összekötik az első osztályosaik avató ünnepségével. A összetett ceremónia a szülőknek, diákoknak és a tanároknak is lélekemelő volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Lélektől lélekig - Földesi Ildikó kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Barcika Trail terepfutó verseny

Don Bosco Barcika Tanoda – 3700 Kazincbarcika, Illyés Gyula út 1.

Stroke prevenciós délelőtt

Miskolc, Városháza aula

Szüreti vigalom Bükk & Bor - hagyományok és borgasztronómia

Kazincbarcika

Tökös játszóház

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk