https://kolorline.hu/Beindult a ‘24-es diákmunkaszezon Kazincbarcikán: pénzkereset és munkatapasztalat

Beindult a ‘24-es diákmunkaszezon Kazincbarcikán: pénzkereset és munkatapasztalat

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Idén nyáron sem maradnak munkalehetőségek nélkül a dolgozókedvű diákok Kazincbarcikán. A 16 és 25 év közötti nappali tagozatos fiatalok a Polgármesteri Hivatalban, illetve az önkormányzat intézményeiben és cégeiben dolgozhatnak egy-egy hónapot, ahol napi négy órában foglalkoztatják őket. Az összesen 120 tanuló munkáját mentorok segítik.

A polgármesterrel közös csoportképpel robbant be a diákmelós évad júliusra, illetve augusztusra 60-60 fiatal számára Kazincbarcikán. Szitka Péter polgármester szinte irigykedve tette mérlegre a jelennel a saját diákmunkás éveit, amikor még közel ennyi lehetőségből sem lehetett választani. A városvezető biztató szavakat hagyott hátra a mai szárnypróbálgatóknak. 

„Igyekezzetek azzal foglalkozni, hogy megismerjétek, hova kerültetek — hangsúlyozta a tapasztalt polgármester. — Nyilván nem jó reggelente korán kelni és talán az sem esik mindig jól, amit épp tenni kell, de a végén hasznos az apanázs.”
Változatos munkaterületekbe kapcsolódnak be kazincbarcikai diákok

A diákok számos területhez csatlakozhatnak aktív szerepben, kezdve a Városházával. A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltatónál az idősekkel kapcsolatos teendők, étel kihordása és kerítésfestés is része a munkának. A Barcika Parknál az utcabútorok rendbetétele és a szökőkutak takarítása is a fiatalok feladata. A Kazincbarcikai Összevont Óvodákban a gyermekfelügyelet és programokon való részvétel várható. A júliusra jelentkezett 60 diák már dolgozni is kezdett. Augusztustól az álláshelyek listája bővül az Egressy Béni Városi Könyvtáréval, így akkor még többféle pozícióban próbálhatják ki magukat az „ifjú munkások”.

Miskolci Egyetemen jogásznak tanuló Kovács Bianka idén nyáron például a Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatalban segít. Úgy véli, hogy ez a munka jó lehetőség arra, hogy betekintsen a hivatal mindennapi működésébe, ezzel is csak felkészülve célzott pályájára. Másik ágon a 16 éves Kaczur Levente az általa választott óvodában a dajkák és az óvónők segítésén túl a homokozó felásására és a gyerekekkel való foglalkozásra is készül. 
Hogy zajlik a kazincbarcikai diákmunka a gyakorlatban 2024-ben?

A munkaidő változó: a legtöbb helyen délelőtt dolgoznak a fiatalok, de a Barcika Art és a Barcika Park foglalkoztatottjai munkaidőkeretben dolgoznak, így akár délután is végezhetik a feladataikat. A napi munkaidő általában négy óra, és havi két szabadságot is figyelembe vesznek. A bruttó 133.400, így nettó 108.721 forintos fizetés sok diák számára jó lehetőség. Bóta Edittől, az önkormányzat HR-tanácsadójától megtudtuk, hogy a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya az önkormányzati diákmunka programnak csak egy részét támogatja. A fennmaradó öt napot Kazincbarcika Önkormányzata finanszírozza.

A szakember beszélt arról is, hogy a korábbi tapasztalatok és visszajelzések alapján az önkormányzat, illetve a cégei, intézményei által kínált nyári munkavégzés egyre népszerűbb, értékes tapasztalatokat nyújt, és a diákok jól is érzik magukat ezeken a munkahelyeken.

„Mindig megkérdezzük a diákokat egy kérdőívben, hogy hogyan érezték magukat — mondta Bóta Edit. — Vannak a válaszok között nekünk nagyon hasznos kritikai észrevételek is, amelyeket már a következő év munkatervezésébe igyekszünk beépíteni. Legfontosabb, hogy mindenki odakerüljön, ahol jól érzi magát, hiszen ez a program egy kicsit pályaorientációt is jelent. Ennek érdekében idén még több energiát tettünk az igényfelmérésbe, mind a munkaadók, mind a diákok részéről."
Diákmunka, mint karrier-ugródeszka

Szitka Péter polgármester szerint az önkormányzati diákmunka a pénzkereseten túl értékes tapasztalatokat nyújt a fiataloknak, illetve megmutatja, hogy mit jelent a munkavégezés a gyakorlatban egy polgármesteri hivatalban, intézményeknél, cégeknél. A városvezető Kazincbarcika jövője szempontjából is előremutatónak látja, ha az itt élő fiatalok időben megismerik a város működését.

„Tizenhat éves kortól lehet jelentkezni. Ez az a kor, amikor egy fiatal már nemcsak a telefont nyomkodja, hanem elkezd olyan dolgokkal is foglalkozni, amelyek később meghatározhatják az életét — vélekedett a Szitka Péter. — A program sikeressége például, hogy mind a 120 önkormányzat által meghirdetett diákpozíció betelt, és ez azt mutatja, hogy a jövő generációja készen áll a kihívásokra és a fejlődésre.”

 

További híreink

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

Szúnyoggyérítés a város megbízásából

Dátum: 2024. júl 22. 10:12

A Bogármérnökség Kft. végez szúnyoggyérítést Kazincbarcikán július 22-én, hétfőn. A földi-kémiai beavatkozás mellett földi-biológiai irtásra is sor kerül.

Kínai delegáció Kazincbarcikán – fókuszban Yantai város

Dátum: 2024. júl 21. 15:48

A város részéről Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere fogadta a kínai delegációt, amelynek kiemelt tagjai voltak Yantai város gazdaságfejlesztési vezetői, szakemberei. A delegáció kíséretében helyet kaptak a BorsodChem vezetői, Kazincbarcika képviseletében pedig önkormányzati képviselők, szakbizottságok és intézmények első emberei képviselték Kolorcityt.

A KolorTV stúdiójában a kolortáborosok

Dátum: 2024. júl 20. 12:13

A tévézés, a vágás és a hangrögzítés kulisszatitkaiba is betekinthettek azok a gyerekek, akik a Barcika Art Nonprofit Kft. által szervezett napközis táborban vettek részt. A diákok hangfelvételeket készíthettek, műsort vezethettek és birtokba vehették a TV stúdiót is. Az egyhetes program során sok izgalmas felfedezés várt rájuk, ebbe illet bele az a péntek délelőtt, amelyben médiaismeretekre is szert tehettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk