https://kolorline.hu/Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

"Nyáron a betegségek nem mennek szabadságra, de az emberek annál inkább. Ilyenkor ugyanúgy szükség van vérre – jelentette ki Molnár Marietta, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei véradásszervező koordinátora. – Ezért mindenkinek felhívnánk a figyelmét, hogy legyen szíves ebben az utolsó augusztusi hónapban is menjen el, és adjon vért."

A véradás ugyan kevesebb nyaranta, de a lehetőség pont ugyanannyi rá

Szerencsére nagyon sok lehetőség van véradásra egész Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. Az itt illetékes Vöröskereszt nagyjából 40-50 véradó eseményt szervez havi szinten, és fontos, hogy részükről nyáron sem kevesebbet, csak ekkor nehezített pályán dolgoznak a szakemberek.

"A munkahelyeken sokan vannak szabadságon, az iskolák, egyetemek zárva tartanak, de mi nehezítve is mindent megteszünk, hogy biztosítsuk a véradási helyszíneket és mindenkinek legyen lehetősége vért adni" – foglalta össze Molnár Marietta.

Általánosan hasznos tudnivalók a véradással kapcsolatban

Van, amit nem lehet elégszer elmondani. Ilyenek a véradással kapcsolatos legfontosabb információk és a tévhitekre adott válaszok is. A koordinátor ezért újra összegezte a Kolorline-nak a leggyakrabban felmerülő témákat:

⇒ A véradás nagyjából negyven percet-egy órát vesz igénybe
Előzetes regisztrációval kezdődik. Először a személyes okmányokat kell átadni, ami lehet személyi igazolvány vagy más fényképes okmány is, például jogosítvány vagy útlevél. 
⇒ Ugyanígy fontos, hogy a lakcímkártya és a TAJ-kártya is a véradónál legyen.
⇒ Regisztráció után mindenki kap egy személyre szóló nyomtatványt az egészségügyi állapotával kapcsolatos kérdésekkel, és ezt ki kell tölteni.
⇒ A egészségügyi lap kitöltése után egy ujjbegyszúrással hemoglobinszint-viszgálat történik.
⇒ A fentiek után következik az orvosi vizsgálat vérnyomásméréssel és a véradó egészségügyi állapotának orvosi átbeszélésével. Ha a doktor is mindent rendben talál, akkor megkezdődhet a tényleges véradás.
⇒ Csak 56 naponta szabad vért adni.
A férfiak évente ötször, a nők évente négyszer adhatnak vért.
⇒ Alapvetően 18 és 65 éves kor között lehet vért adni.
50 kilogramm a beugró súly a véradáshoz.
⇒ Feltétel, hogy a jelentkező egészségesnek érezze magát.
⇒ Kizáró ok lehet a fiatalok körében mostanában nagyon népszerű tetoválás és piercing is.
⇒ Bizonyos gyógyszerek szedése és betegségek is parkolópályára küldhetik a véradót.
Kullancs- és rovarcsípések után is várni kell.
Műtétek után pedig 6 hónapos kiszűrési idő érvényes.
Felépülés vagy gyógyulás esetén az előbbi esetek érintettjei újra vért adhatnak.
⇒ A kizáró okot jelentő gyógyszerek listája a véradási helyszínen érhető el.
⇒ Különleges esetekben a jelenlévő orvos kompetenciáin múlhat, hogy ki lehet véradó és ki nem.
Kazincbarcikán minden hónap utolsó hétfőjén van egész napos véradás, alapesetben az Egressy Béni Művelődési Központban, jelenleg, annak felújítása idején a Mezey István Művészeti Központban.

Kazincbarcika véradós teljesítménye a vármegyén belül

A Kazincbarcikán nemrég rendezett intenzív nyári véradásra buzdító kampány után azt is átbeszéltük a Vöröskereszt képviselőjével, hogy milyen városunk lakóinak véradási eredményessége a vármegyei térképen. Mint megtudtuk, a legutóbbi nyári alkalmon nagyon szép számmal, 63-an vettek részt.

"Hatvan ember által adott vérrel 180 emberen tudunk segíteni – hangsúlyozta a véradás-matematikai összefüggést Molnár Marietta. – Háromféle vérkészítmény készül egyetlen levett adag vérből. Ezért is ez a szlogenünk, hogy egy fő három ember életét is megmentheti a véradásával." 

A koordinátor Edelényt és Sajószentpétert emelte ki legeredményesebb helyszínként a vármegyénkből. Állítólag Mezőkövesden is szép számmal jelentkeznek véradók, de a kazincbarcikai véradásokat is nagyon jól sikerülnek titulálta Molnár Marietta. Hozzátartozik a teljes képhez, hogy a BorsodChemben minden második héten van véradás a dolgozók számára.

Segédapplikáció véradók részére

A Magyar Vöröskereszt külön büszkesége az okostelefonos alkalmazásuk bármilyen rendszerű telefonkészülékre. Ezt bárkinek ajánlják letölteni, hiszen azon keresztül bármikor elérhető a legközelebbi véradási helyszín és időpont. A rendszeres véradók pedig nyomon követhetik a segítségével, hogy mikor telik le számukra az 56 nap a következő véradásig.

További híreink

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

Tiszta, virágos városszépítő mozgalmat hirdet a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület

Dátum: 2024. aug 09. 19:05

Jubileumi „Tiszta, virágos, városszépítő mozgalom”-ban való részvételre buzdítja az itt élőket a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület. A felhívást az teszi különlegessé, hogy a szervezet, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepli 2024 októberében.

Szent István-ünnep három napon át

Dátum: 2024. aug 07. 15:00

Az idei Kolorfesztiválon augusztus 18. és 20. között ünnepi programok várják az érdeklődőket a Fő téren. Itt lesz többek között az Első emelet, a Bikini, Horváth Tamás, a Fricska Táncegyüttes, Korda György és Balázs Klári. Az augusztus 20-i ünnepséget tűzijáték zárja.

Útlezárás a Csónakázó-tónál

Dátum: 2024. aug 07. 13:20

A Kolorfesztivál Csónakázó-tavi programjai miatt útlezárásra számítsanak a kiskertekbe közlekedők. A szervezők a kerttulajdonosok türelmét és megértését kérik.

KolorTV élőben

Programajánló

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Alma Együttes

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Barokk templomi szonáták, és görögkatolikus liturgikus énekek

Kazincbarcika, Szent János Görögkatolikus Templom

Kölyöksziget

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Csizmás kandúr

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk