https://kolorline.hu/Kazincbarcikai időutazás — városunk múltja és jelene elevenedik meg a Mezeyben

Kazincbarcikai időutazás — városunk múltja és jelene elevenedik meg a Mezeyben

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcikán két különleges kiállítás is várja az érdeklődőket a Mezey István Művészeti Központban. Az egyik a város 70. évfordulóját ünneplő “Ajándék — múltunk, jelenünk” tárlat, amely a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének alkotásait mutatja be. A másik a “Galéria '70” kiállítás, amely festményeket, grafikákat, fotókat, installációkat és iparművészeti alkotásokat vonultat fel, és szeptember 13-ig ingyenesen látogatható.

Ajándék — múltunk, jelenünk

Kazincbarcika várossá nyilvánításának 70. évfordulója alkalmából „Ajándék — múltunk, jelenünk” címmel állított össze tárlatot a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre. A művészi társaságot az alkotás öröme, az önkifejezés, a teljes kikapcsolódás felemelő érzése hívta életre 2010 októberében. Tagjaik igazi baráti közösséget alkotnak, akik büszkék arra, hogy a gobelin művészetével hozzájárulnak a magyar kultúra és vallás ápolásához, népszerűsítéséhez, városunk jó hírének öregbítéséhez.

A kiállításon, 30 tűgobelin kép látható, amelyek Barcika nevezetességeit mutatják be.  A tárlatot Karikás Lajosné, a Kazincbarcika Város Kommunális és Kulturális Fejlődéséért Alapítvány elnöke nyitotta meg.

„A kiállításon látható gobelin képeken Kazincbarcika múltja és jelene köszön vissza. A gólyózó fiú, Kazincbarcika város címere, az épülő város 1952-ben, a Völgy parkban található borjút terelő fiú, az Egressy Béni út és a legrégebbi fodrászata, a vasút 1962-ben. Valamint iskoláink, óvodáink, templomaink, Mezey István grafikái és a jelenünk: az unikornis, az oroszlán, a zenélő szökőkút, falfestmények” — sorolta Karikás Lajosné.

A tűvel festett képeket az elmúlt 10 év során készítette el a kör 9 tagja, és eddig az ország 64 kisebb-nagyobb településének kiállítótermeiben voltak láthatóak.

„Hogyha eljönnek ide az emberek, és végigmennek a kiállításon, akkor olyan, mintha egy időutazáson vennének részt. Ugyanis a város születésétől kezdve a mai napig minden megtalálható. És a képek alatt nemcsak az olvasható, hogy mit ábrázol, hanem az évszám, hogy mikor került átadásra” — ismertette Kissné Király Piroska, a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre vezetője.

A Kör egy hatalmas felajánlást is tett Kolorcity számára a város 70. születésnapja alkalmából. Az alkotásokat, amelyek Kazincbarcikát ábrázolják, felajánlották a város számára. A születésnapi ajándékot Klimon István alpolgármester köszönte meg az önkormányzat nevében.

„Nagy öröm kapni, nagy öröm adni és nagy öröm látni, hogy ezek a képek valóban felérnek egy fotóval; nemcsak messziről, hanem még közelről is. Úgy látni a legjobban, hogy bizony-bizony ezek tűvel vannak festve. Szívből gratulálok mindenkinek, és nagyon jó munkát kívánok a jövőben is” — fogalmazott Klimon István.

Galéria '70

A Kolorfesztivál első napjának programsorozata 18 kazincbarcikai vagy Kazincbarcikához köthető művész alkotásának kiállításmegnyitójával folytatódott. A helyszín szintén a Mezey István Művészeti Központ volt. A Galéria ‘70 című tárlatot és a kiállítókat Pétervári György műgyűjtő, a Városfejlesztési Bizottság elnöke méltatta.

„Minden kiállító külön utakon jár. Míg egyesek a nyüzsgő városban, a flaszteren, addig mások a vidék magányában, az erdők ölelésében érzik komfortosan magukat. Vannak világjárók, akik mindig más helyen keresik és találják meg az inspirációt. A lakhelyhez kötődő művészetet, a kultúra kiteljesedését, a művészet kiteljesedését a szülőföld határozza meg. Vannak kísérletezők, örökmozgók, és olyan is, aki a megszokott és jól bevált művészi stílushoz alkalmazkodik és azt preferálja. Mindenki másképp csinálja, a végeredmény mindig ugyanaz: a műalkotás” — osztotta meg a közönséggel gondolatait Pétervári György. 

A kiállított festmények, grafikák mellett fotókat, installációkat, iparművészeti alkotásokat láthat a közönség — többek között Kovács Gabriella képzőművész munkáit.

„Én a hétköznapi történésekre reagálok. Mindenre, ami körülöttünk zajlik, akár a családomban. Most elsősorban családi képekkel dolgoztam, de egyébként bárhonnan merítek. Az egyszerű utcai sétából is keresek gondolatokat, amiket meg tudok fogalmazni” — mesélte munkáiról a képzőművész.

Kerekes István fotóművész a rá jellemző szocioportrékkal szeretné megmutatni magát a közönségnek.

„Én azt szeretném, hogyha az emberek, amikor ránéznek a képre, akkor az valamilyen érzéseket váltson ki belőle. Bízom benne, hogy mindenkiben megfogalmazódik valami a képeim alapján, aztán remélem, hogyha ez a 3 kép elindított valamit, akkor utánajárnak, hogy hol találnak még további alkotásokat tőlem, és akkor egy nagyobb képet tudnak alkotni rólam” — mondta Kerekes István.

A kiállítás megnyitójának elmékére Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester adott át az alkotók részére ajándékokat. A Galéria ’70 című kiállítás a Mezey István Művészeti Központban szeptember 13-ig tekinthető meg díjmentesen az érdeklődők számára.

Galéria ’70 kiállítás alkotói:

⇒ Bacsó István, művésztanár
⇒ Bánki Ákos, festőművész
⇒ Id. Bolacsek László, ötvös-fémműves iparművész 
⇒ Dobos Norbert, festő
⇒ Fülöp Tibor, kovács, népi iparművész
⇒ Hegedűs János, grafikus
⇒ Kerekes István, fotóművész
⇒ Kin Gábor, festő
⇒ Kovács Gabriella, képzőművész
⇒ Kövesdi Tibor, fotóművész
⇒ Lalák Angelika, keramikus
⇒ Majercsik János, festőművész
⇒ Majercsikné Bierbaum Anna, festőművész
⇒ Somodi-Hornyák Szilárd Távolodó, festőművész
⇒ Szathmáry-Király Ádám, fotográfus
⇒ Szűcs Judit, festő                             
⇒ Tóth Éva, képzőművész
⇒ Zilahy Olivér, festő


                           

További híreink

Reflexiók közéletről, hagyományokról — internetes napló Fészbukságaim 2.0 címmel

Dátum: 2024. aug 14. 08:10

Dr. Czifra János Fészbukságaim 2.0 című könyvét mutatták be a Kolorfesztiválon, a Mezey István Művészeti Központban. A kazincbarcikai közíró kötetei egyfajta internetes naplók, amelyek betekintés engednek a nyugalmazott ügyvéd reflexiójába közéletről, régmúltról, hagyományokról és személyes élményekről.

Durván drágult a szabálytalan parkolás: tessék még jobban vigyázni!

Dátum: 2024. aug 12. 07:10

Egy augusztus 1-jétől érvényes új kormányrendelet sokkal nagyobb bírságokkal sújtja a szabálytalanul parkolókat. A Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet figyelmezteti a lakosságot, hogy még körültekintőbbek legyenek, nehogy véletlenül tilosban parkoljanak. A tudatosan szabálytalankodók pedig nagyobbat kockáztató hazárdjátékosokká válnak mostantól.

Mindaz, amit különösen fontos tudni a nyári véradásról

Dátum: 2024. aug 11. 08:10

A nyár a legkritikusabb időszak az életbe vágóan fontos véradási rendszer számára. A véradakozási hajlandóság a szabadságok, nyaralások csúcsidején tömegesen alábbhagy. Az egyébként rendszeres véradók sem feltétlenül gondolnak arra, hogy mások is éppen akkor tartanak spontán „véradási szünetet”, mint ők, így a vértartalék nyaranta drasztikusan csökken. Ennek orvoslására tudatos, proaktív véradói részvételre van szükség.

Önkormányzati tárgyi ajándék a Kazincbarcikai Mentőállomásnak

Dátum: 2024. aug 10. 06:40

Éves hagyomány, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzata mindnyájunk egészségügyi védőhálójának, a Kazincbarcikai Mentőállomásnak hálát mond, és ezt egy hasznos ajándékkal is kifejezi. Idénre leginkább egy csapatösszetartó étkezőgarnitúra vált számukra szükségessé, így ezt ünnepélyesen át is vehették.

KolorTV élőben

Programajánló

ExperiDance és a 100 tagú cigányzenekar szólistái: „Fergeteges – Sissi legendája”

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Varga Miklós és a Band életmű nagykoncert

Aggtelek, Baradla-barlang Hangversenyterem

A padlás

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Kamarazenei koncert

Bánhorváti, Református templom

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk