https://kolorline.hu/Rönkgátak Kazincbarcika és Mályinka térségében – a villámárvizek okozta károk enyhítésére

Rönkgátak Kazincbarcika és Mályinka térségében – a villámárvizek okozta károk enyhítésére

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egyre gyakoribbak a villámárvizek, amelyek néhány óra leforgása alatt képesek megbénítani a városok és a környező települések életét és közlekedését. Ezeknek a hatásoknak az enyhítésére mostantól Kazincbarcika és Mályinka határában is rönkgátak védik az épített környezetet és az emberek mindennapi életét. A természetes megoldás ugyanis lassítja a víz és a hordalék lezúdulását, időt adva annak, hogy a csatornák elvezessék a hirtelen leömlő csapadékot.

Legutóbb 2010-ben csapott le olyan villámárvíz Kazincbarcikára, amely jelentős károkat okozott, de idén augusztusban is volt része a városnak olyan viharban, amely során majd' egyhavi csapadékmennyiség hullott le néhány óra leforgása alatt.

Mostantól Kazincbarcikán és Mályinka térségében egy-egy rönkgát védi a településeket, lassítva a lezúduló csapadék áthaladását. A rönkgátak megépítésére a LIFE-CLIMCOOP projekt keretei között került sor Kazincbarcika Város Önkormányzatának megbízásából.  


Rönkgát Kazincbarcika


Monostori Balázs, a Forest Group Kft. tulajdonosa, a rönkgát kivitelezője elmondta, hogy: „Általában úgy kell ezeket az építményeket elképzelni, hogy mély völgyeket zárunk el 1-1,5 méter magasságban a csapadékvíz hirtelen lezúdulásától. Ezt körülbelül a felső folyás felső harmadában helyezzük el, így a víz lassabban tud leszivárogni a völgy alsó részeibe, így védve a településeket.”

„Kazincbarcika Város Önkormányzata a LIFE-CLIMCOOP projektben többek között azt vállalta, hogy 2 rönkgátat valósít meg – nyilatkozta Deák Mónika projektmenedzser. – Ezek a gátak a hirtelen lezúduló árhullámmal  jövő vizet és a hordalékot megduzzasztják a felső vízgyűjtőn, mielőtt az elérné az épített környezetet. Ezek a rönkgátak nem zárnak hermetikusan, a farönkök között némi víz el tud csordogálni, így az nem fog lezúdulni egy hatalmas villámárvíz esetén a településre, illetve annak környezetére. Ez egy természetes vízmegtartó megoldás."

A LIFE-CLIMCOOP projektben a városok és a helyi vállalatok működnek együtt a klímaadaptációért.  „A program az Európai Unió finanszírozásával, a Nyugat-Balkáni Zöldközpont Nonprofit Kft. és az Energiaügyi Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A kedvezményezett konzorciumi partner elsősorban a Miskolci Egyetem, ők koordináló szervezetként működnek közre. Több konzorciumi partner van még ebben a projektben, Kazincbarcika Város Önkormányzata mellett főpartnerként a BorsodChem Zrt. is” – hangsúlyozta Deák Mónika, Kazincbarcika Város Önkormányzatának  projektmenedzsere. A 4 éve indult programban többek között az éghajlati kockázatok csökkentését, a klímaalkalmazkodás javítását és klímaadaptációs terv készítését tűzték ki célul a résztvevők. 


Rönkgát Kazincbarcika


 

További híreink

Esélyegyenlőségi nap Kazincbarcikán

Dátum: 2024. szept 12. 08:00

Nagykorú lett a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesületének éves eseménye, az Esélyegyenlőségi nap. Idén már 18. alkalommal rendezték meg az információs és szórakoztató rendezvényt, hogy ezzel is feldobják a tagjaik mindennapjait, és felhívják a külvilág figyelmét sajátos körülményeikre. A 2024-es alkalom mottója Illés Fanni ezüstérmes magyar paralimpiai bajnok idézete: „Csak emberek vannak”.

Kövesdi Tibor kiállítása - 40 év művészi pályájának portréi a falakon

Dátum: 2024. szept 11. 21:00

A Galéria ’70 sokművész(et)i tárlat egyik kiállítója önálló, gazdag gyűjteménnyel debütált a közönségnek szeptember elején a Mezey Művészeti Központ emeleti termében, „Retró perspektíva” ARC/ÉLEK címmel. Mindeközben három válogatott fényképe a lenti együttes kiállításon szintén megtekinthető.

Legyen ez a hónap iskolapélda!

Dátum: 2024. szept 11. 09:29

Véget ért a nyári szünet, szeptemberben megkezdődött a tanítás az általános- és középiskolákban. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint több szempontból is fokozott veszélyeket rejthet a gyermekek számára a tanévkezdet: gyakorlatilag egyszerre jelentek meg a mindennapok közlekedésében.

Mozgás Receptre — háziorvosok ajánlják és írhatják fel a fizikai aktivitást

Dátum: 2024. szept 09. 19:00

Magyarországon is elindul a Mozgás Receptre program, amely nemzetközi példák alapján kívánja növelni a lakosság fizikai aktivitását. A program célja, hogy jelentősen csökkentse a soha nem mozgók számát és növelje azokét, akik elérik a WHO által javasolt minimális mozgásmennyiséget. A rendszert elsőként Új-Zélandon alkalmazták, de már Budapest XII. kerületében is évek óta sikerrel működik.

KolorTV élőben

Programajánló

Értékeink nyomában - kiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Születésfa-avató ünnepség

Völgy park

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk