https://kolorline.hu/Így ért véget a 2024-es diákmunkaszezon Kazincbarcikán

Így ért véget a 2024-es diákmunkaszezon Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az idén is aktív diákmunkaprogram keretében, júliusban és augusztusban összesen 120 — 16 és 25 év közötti — fiatal dolgozhatott Kazincbarcika Város Önkormányzatnál és cégeinél, intézményeinél egy-egy hónapot. A szervezők egyértelműen pozitív, sőt fejlődő összképről számoltak be.

Bóta Edit, az önkormányzat HR-tanácsadója és a diákmunka-projekt főfelelőse mindig egyik legizgalmasabb feladatának tartja azt, amikor a szezon végén diákmunkásaik véleményét olvashatja. Az eredmény idén ráadásul még hálásabb volt a korábbiaknál.

„Összesítést készítettünk arról, hogy diákjaink hogyan látnak minket. Idén az volt ebben a legnagyobb öröm, hogy jóval többen írtak arról, hogy mi tetszett nekik — mondta Bóta Edit. — A fiatalok kifejtették, hogy értelmes, hasznos munkát végezhettek, hogy a felnőttek bevonták őket a feladatokba és egyenrangú partnerként kezelték őket. Jó volt ezt olvasni, mert a célunk is ez, hogy úgy tapasztalják meg a fiatalok a munka világát, hogy közben valóban érzik, hogy fontos, amit csinálnak. Nagyon örülök ennek a tapasztalatnak.”

A minőség mellett mennyiségileg is dicső visszajelzések érkeztek 

Bóta Edit a kérdőívek összesítése után, 74%-os válaszadási aránnyal büszkélkedhetett a program résztvevői köréből, amit nagyon szépnek ítélt. Külön öröm volt számára szervezői szemmel, hogy a fiatalok pont annyira aktívak voltak a kérdésekkel, mint a munkával szemben, amiért köszönetét fejezte ki nekik.

Természetesen a válaszok között kisebb számban, de panaszokkal is szembesültek, de ezek inkább a szervezői oldaltól független körülményeket érintették, mint az ünnep miatti munkanap-áthelyezések, a kötött szabadságolások vagy a fizikai dolgozók esetében a nagy meleg. Még negatívumként is pozitív volt azonban azt olvasni, hogy milyen kár, hogy csak egy hónapig tarthatott a diákmunka. Mint megtudtuk, 80%-ban azt írták az “ifjú munkások”, hogy jövőre is szívesen jelentkeznének, sőt legtöbben ugyanoda, ahol idén tevékenykedtek. Néhányan írták csak, hogy máshova mennének.




A dicsőség a mentoroké és a vezetőké is

Bóta Edit kiemelt hálát mondott a mentoroknak és vezetőknek. Egyrészt a személyüket is kifejezetten sok pozitív visszajelzés érte. Másrészt a HR-tanácsadó úgy érzi, hogy a gondos előkészítő munkának is nagy szerepe van abban, hogy idén nagyon kevés negatív visszajelzést olvashattak.

„Ezúttal nem panaszkodtak, hogy nem tudták, hogy mi lesz másnap a munka, sőt a pozitív oldalon jelezték a diákok, hogy milyen szervezett volt a rendszer. Tudták, hogy másnap mit fognak csinálni, hova kell menni — árulta el Bóta Edit. — Kihasználták a modern technikát is. Voltak helyek, ahol közös Messenger-csoportot alakítottak, és ezeken keresztül tájékoztatták a vezetők és a mentorok a fiatal kollégákat.”

A gondosabb igényfelmérés is meghozta a gyümölcsét

A szervezők a hatékonyságról is kiemelten pozitívan számoltak be. Ezen a nyáron tudatosan több energiát tettek az igényelmérésbe, főleg arról, hogy ki milyen területen szeretne dolgozni. Így például, akik fizikai munkákat vállaltak, fel voltak készülve arra, hogy ott többek között a szabadban kell majd dolgozni.

„Az, hogy a felnőttek is elégedettek voltak a diákjaink munkájával, megerősített minket abban, hogy érdemes az igényfelmérésre kiemelten figyelni az elején” — jelentette ki a HR-tanácsadó.

A szakirányú munka is boldog értékeléseket vont magával, például az óvodákban a pedagógiai szakra vagy az óvónőképzőbe járó tanulók örültek, hiszen így beleláthattak a szakmájukba. A Barcika Parknál fizikai munkát végző diákok pedig többek között arról meséltek, hogy miközben megtapasztalták hogyan is működik ez a munka, meglátták, hogy tényleg mennyi minden kell ahhoz, hogy egy város úgy nézhessen ki, „ahogyan kinéz”.

A Barcika Art diákmunkakörét pedig a Kolorfesztivál előkészületeibe sikerült eredményesen bevonni, fizikai munkába és adminisztrációba egyaránt. Maga a Városháza is mosolygós fiatal arcokkal telt meg júliusban és augusztusban. A folytatás már csak ezért sem maradhatott kérdés.



 

További híreink

Közlekedésbiztonság játékosan – újabb Bike Day a gyerekeknek

Dátum: 2024. szept 15. 22:16

Tanévkezdéskor már hagyományosan közlekedésbiztonsági Bike Dayt tart a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság a város általános iskolásai számára. Amikor újra beköszönt a suliidő, különös fontos feleleveníteni és elmélyíteni a szabályok ismeretét. Szeptember 12-én ezt játékos, sőt versenyzős formában tehették meg a diákok. A tét többek között egy vándorkupa volt.

BorsodChem Kolorfutás 2024

Dátum: 2024. szept 15. 12:47

Szeptember 21-én újra elrajtol a BorsodChem Kolorfutás. Cikkünket folyamatosan frissítjük a programmal kapcsolatos tudnivalókkal. Az esemény az útvonal miatt forgalmirend-változásokkal jár, térképen mutatjuk, mire kell számítani. Cikkünk frissült a Volánbusz járatainak közlekedésével és útvonalával, TÉRKÉPPEL!

Elindult a visszaszámlálás a BorsodChem Kolorfutás rajtjáig

Dátum: 2024. szept 14. 22:38

Feltartóztathatatlanul közelít szeptember 21., az idei BorsodChem Kolorfutás nagy napja. A mintegy 1000 nevezőnek a dátum felé haladva Viszoczky Sándor, az egyik főszervező és Kovács László önkormányzati sporttanácsadó is üzent.

Rönkgátak Kazincbarcika és Mályinka térségében – a villámárvizek okozta károk enyhítésére

Dátum: 2024. szept 13. 21:08

Egyre gyakoribbak a villámárvizek, amelyek néhány óra leforgása alatt képesek megbénítani a városok és a környező települések életét és közlekedését. Ezeknek a hatásoknak az enyhítésére mostantól Kazincbarcika és Mályinka határában is rönkgátak védik az épített környezetet és az emberek mindennapi életét. A természetes megoldás ugyanis lassítja a víz és a hordalék lezúdulását, időt adva annak, hogy a csatornák elvezessék a hirtelen leömlő csapadékot.

KolorTV élőben

Programajánló

Értékeink nyomában - kiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Születésfa-avató ünnepség

Völgy park

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk