https://kolorline.hu/Családbarát munkahelyként tüntették ki a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságot

Családbarát munkahelyként tüntették ki a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságot

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

„Családbarát Hely Munkahely” tanúsított védjegyet szerzett 2024-ben a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság. A cím elnyerését a rendőrség jó alapjait kiegészítő helybéli intézkedések segítették, mint például egy rendőrségi gyermekszoba kialakítása.

Nagy Gábor, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vezetője örömmel fogadta a cím elnyerését, de hozzátette, hogy a rendőrségnél alapvetően is sok olyan intézkedés van, amelyekkel magukban is ki lehetne érdemelni ezt a védjegyet. Mint megtudtuk, rugalmas munkavégzési és munkaidő-lehetőségek könnyítik a feladatok ellátását, de akár anyagi tényezőkért is hálásak lehetnek, mint a munkáltatói kölcsönért, a balesetbiztosításért és sok minden másért. Nagy Gábor mindehhez hozzátette: ezt a jó alapot kellett kiegészíteniük a helyi sajátosságok figyelembevételével.

„Láttuk, hogy a családbarát rendszer több kapitányságon is jól működik — ismertette az előzményeket a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vezetője. — Azt gondolom, hogy a magánélet és a munka nem választható szét szervesen, hiszen ha egy kollégának bármilyen személyes gondja van, például a gyermeke felügyeletét nem tudja megoldani, akkor az a munka rovására mehet. Mindenki jobban végzi a feladatát, ha a munkáltatója felől azt érzi, hogy számíthat rá ilyen helyzetekben. Ezt azzal hálálja meg az érintett, hogy több energiája marad a munkavégzésre.”




Gyermekszoba, a családbarát munkahely vezéreleme

A rendőrkapitánynak külön büszkesége, hogy az adottságaikon felül sikerült kialakítaniuk több olyan pályázati pontnak megfelelő kritériumot, amellyel magas pontszámot érhettek el. A legfőbb extra pontszerző vívmány egy rendőrségi gyerekszoba kialakítása volt.

„Folyamatosan előfordult, különösen kolléganőknél, hogy egy-egy napra a gyermekük elhelyezését nem tudták megoldani, betegség vagy rendkívüli iskolai szünet miatt – mesélte el Nagy Gábor. — Ilyenkor sokszor behozták magukkal a gyerekeket. A nálunk zajló munkavégzés azonban nem mindig teszi lehetővé egy nyomozónál vagy különösen egy járőrnél, hogy magával hozza a gyermekét. Kollégák vetették fel a gyerekszoba ötletét, és ők is alakították ki a Bűnmegelőzési Vagyonvédelmi Alapítvány támogatásával, de saját kétkezű munkájukkal. A szülők végezhetik az adminisztratív munkájukat az oda telepített hálózati munkaállomáson, és közben a gyermekekre is felügyelhetnek egy olyan környezetben, ahol ők jó érzik magukat, játszhatnak és nem sérülhetnek meg.”

Rendszeres családbarát programok a rendőrségnél

A rendőrségi gyermekszoba beváltotta a hozzáfűzött reményeket, de a teljes családbarát képhez sok egyéb tényező hozzátartozik, például a sportnapok és a családi napok, melyeket idén egy bállal szeretnének kiegészíteni a rendőrségi programszervezők. Nagy Gábor hangsúlyozta, hogy igyekeznek arra koncentrálni, hogy egy jó csapatszellemű és légkörű munkahely legyen a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság.

A további ezirányú fejlesztéseket egy ötletláda segíti, amelybe várják a kollégák visszajelzéseit és elképzeléseit, ahogyan élőszóban, kötetlenül is. Jövőbeni cél még több olyan program, amellyel egész családokat vonnak be és mozgatnak meg.




„Családbarát Hely Munkahely” tanúsított védjegy – 6 szempont, 74 kérdés

Jaskó Judit a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság balesetmegelőzési főelőadója két gyermek édesanyjaként személyesen is érintett munkahelyének családbaráttá tételében.

„Ahhoz, hogy egy munkahely elnyerje ezt a családbarát védjegyet, egy hosszú auditálási folyamaton kell keresztül menni — ismertette a főelőadó. — Be kellett nyújtanunk egy kérelmet, melyben 6 szempont alapján, összesen 74 kérdésre kellett válaszolnunk, dokumentumokkal alátámasztva, például fényképpel vagy rendezvényfotókkal. Ezután februárban személyesen eljött hozzánk a Belügyminisztérium egy kollégája, aki mindent ellenőrzött, és megnézte az új helyiségünket is, amelyre nagy örömünkre azt mondta, hogy sok multicég sem rendelkezik ilyen kialakítású gyermekszobával, mint mi.”

Jaskó Judit arról is beszámolt, hogy a pályázat elbírálói azt is vizsgálták, hogy munkáltatóként biztosítanak-e részmunkaidőt vagy rugalmas munkaidőt az édesanyáknak, illetve élet- és balesetbiztosítást a dolgozóknak. Azt is nagyon komolyan vették az ellenőrök, hogy szerveznek-e például Mikulás-napi rendezvényeket, családi napokat, sportnapokat. Ezeket a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság minden évben megrendezni. Fontos adalék volt az is, hogy a rendőrség beiskolázási segélyt is biztosít, amelyet idén 62 iskoláskorú diák kapott meg a rendőrkapitányság kollégáihoz tartozó nagyjából 130 tizennyolc év alatti gyerek közül.

Nagy megkönnyebbülés a rendőrség kötelékén belül dolgozó édesanyáknak

Jaskó Judit édesanyaként maga is fontosnak tartja a rugalmas munkaidőt, például a gyermekei délutáni programjai miatt. Nagyon hasznos számára a rendőrség által biztosított havi négy óra esélyegyenlőségi szabadidő is. Ugyanígy élvezi anyaként az új szobát is, ahol gyerekei biztonságosan el tudják tölteni az időt.

Ujházi Zsuzsanna, a Közlekedésrendészeti Osztály előadójának gyermeke idén kezdte az ötödik osztályt. Ők is az új családbarát helyiség előnyélvezői.

„Ha tanúkat, akár gyanúsítottakat kell kihallgatnunk egy bűncselekmény kapcsán, nem ildomos, hogy a gyermek az irodámban legyen — mesélte Ujházi Zsuzsanna. — Ez a helyiség viszont teljesen alkalmas a hasznos időtöltésre vagy a házi feladat elkészítésére. Én pedig nyugodt vagyok, mert vidéki lévén nem tudom egyedül hazaengedni őt.”

Ujházi Zsuzsától azt is megtudtuk, hogy a szobában található játékok mellett sikerült egy TV-t is beszerezni, amelyen lejátszhatók a gyermekek kedvenc meséi is.

További híreink

Toboroz a KBSC — fociedzések ovisoknak

Dátum: 2024. szept 26. 19:00

Ismét toboroz a KBSC. A futballedzők korábban már tartottak toborzást, akkor több mint 40 óvodás csatlakozott az edzésekhez. Mivel még sok az érdeklődő, így a sportcentrum október 3-án újabb toborzást tart, és arra biztatják a gyerekeket, hogy jöjjenek el és csatlakozzanak hozzájuk.

Őszi üzemmódban zenél a Fő téri vízijáték-show

Dátum: 2024. szept 26. 15:45

A közimádatnak örvendő vízijáték-show fokozatosan megy csak téli álomra. November 1-jéig pénteken és szombaton esténként még tovább élvezhetőek fényei, valamint idén interaktívan felfokozott zenei repertoárja.

Áramszünet

Dátum: 2024. szept 25. 12:00

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a biztonságosabb villamosenergia-ellátás érdekében hálózatukon felújítási, karbantartási munkát végez. A cikkben részletezett időpontokban és helyszíneken Kazincbarcika néhány utcájában szünetelni fog a szolgáltatás.

Kolorcity Kazincbarcika - PSE — VS Dunakeszi 5-8

Dátum: 2024. szept 25. 09:12

Első hazai mérkőzését játszotta hétfőn a Kolorcity Kazincbarcika - PSE a férfi futsal NB II. Keleti csoportjának 2. fordulójában. A parasznyai csapat a Dunakeszit fogadta a Kazinczy Ferenc Sportcsarnokban, de ezúttal nem sikerült pontot begyűjteni az összecsapáson.

KolorTV élőben

Programajánló

Születésfa-avató ünnepség

Völgy park

Gyalog- és biciklitúra

Kazincbarcika

Országos Könyvtári Napok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Közösségi nap a Herbolyai I-es tavon

Herbolyai I-es tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk