https://kolorline.hu/Többszörösen összetett Szüreti vigalom Kazincbarcikán

Többszörösen összetett Szüreti vigalom Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hagyományosan, de megújulva ünnepelte Kazincbarcika városa a szüretet október 12-én. A kicsik jelmezben vonultak fel, a nagyobbak és az igazán nagyok népviseletben, magukkal víve a zenét és a táncot. A Fő téren változatos színpadi móka, kézműves vásár és bemutatók, illetve „Bükk & bor” szellemű vendéglátás várta az érdeklődőket.

Október derekának, pepitában napos-felhős szombat délutánján talpak sokasága indult meg ütemesen Kazincbarcikán a Mezey István Művészeti Központ udvaráról a Szüreti vigalom új epicentrumába, a Fő térre. Felvonultak a térség zenei és táncos tehetségei, valamint a kreatív szüret tematikájú álruhákba bújt helyi óvodások és kisiskolások. 

A díszes menet

A hosszú felvonulást a több mint százéves Megyaszói Fúvószenekar vezette fel. Őket követték kísérőikkel a különböző óvodák és alsós osztályok a Szüreti vigalmat farsanggá is változtató beöltözött csoportjai. A sajóivánkai Nyitnikék Népdalkör díszes öltözetű csapata volt a következő, majd nem kisebb cicomában a Tardonai Hagyományőrzők, akiknek köreiben még egy demizson is kézről kézre járt, igazán hagyományosan. A Szinvavölgyi Néptáncműhely és a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola táncosai újabb adag fiatalos esszenciával töltötték meg a hosszú sor hátsó szakaszát, majd a tisztes veteránok, a Számadó Zenekar zárta a menetet markáns muzsikával.

Összetett audiovizuális élményt kapott, aki végignézte az egész felvonulást, amely összekapcsolódó zenés-táncos fellépésekben eszkalálódott a Fő téri színpad előtt.




A legifjabbak jelmezversenyének eredményhirdetése

A kicsik gondosan elkészített és kreatív jelmezekben tették még színesebbé a felvonulást, de tétre is ment a móka. Háromtagú zsűri választotta meg a legmenőbb maskarások csoportját, akik végül a SmileHome Játszóházba nyertek egy privát délutánt, és a helyszínen ajándék kürtőskalácsot is kaptak. A zsűri tagja volt Untenerné Márton Ágnes, Kazincbarcika Polgármesteri Hivatalának nyugalmazott osztályvezetője, Dr. Illés Pálné, nyugalmazott intézményvezető és Ursutzné Blága Krisztina, a Gyermekek Háza-Kézművesház vezetője, de a döntéshozatalban részt vett Pácz János, a Sajómenti Népművészeti Egyesület elnöke is. A kiválasztott csapatot dr. Makkai Orsolya polgármesteri kabinetvezető, a Barcika Art Nonprofit Kft. ügyvezetője hirdette ki. A zsűritagok közös kedvence a Kazincbarcikai Összevont Óvodák Székhelyóvodájának álruhás bagázsa lett. A győzteseken kívül is minden beöltöző nyert, ugyanis a RePohár RePonton minden gyerek meglepetés ajándékot kapott.





A porond nem nyughatott

A színpadi műsorok az eredményhirdetés után sem álltak le. Először helyi értékünk, a Galagonya Citerazenekar energikus, különleges, még citerás körökben is ritka stílusú műsora bírta ámulatra a színpadnál maradókat. Majd indult a Bükk & bor gasztronómiai kerekasztal-beszélgetés a rendezvényen résztvevő vendéglátósokkal: Thür Ádámmal, a debreceni IKON Restaurant séfjével, Vargáné Bodnár Henriettával, a miskolci Végállomás bistro & wine étteremvezetőjével, a hazai pálya képviseletében Gyulai Évával, a GinGin kávézó és koktélbár alapító-tulajdonosával, illetve dr. Juhász-Koleszár Tündével, az edelényi Edelin Birtok tulajdonosával. Mindnyájan bemutatkoztak egyedi kínálatukkal együtt. Thür Ádám még tudatformáló szándékú és hatású gondolatsorba is kezdett. A főprogram-fináléról a CimbaliBand, a Fonogram — Magyar Zenei Díjas magyar világzenei zenekar koncertje gondoskodott, mielőtt átadta a színpadot a kifulladásig tartó „jazz and wine” programnak Dj.Németi prezentálásában.



Akik ételt, italt adtak…

A gasztronómiai kínálatot idén tudatosan nívós vendégszereplőkkel töltötték meg a szervezők. Az IKON Restaurant Michelin-ajánlott étterem Debrecenből érkezett. Hozták magukkal az „ikonikus” debreceni páros feltuningolt változatát, azon kívül kreatív fogásokat, például a furmányos-magyaros nokedlis választ az amerikai Mac&Cheese sajtos tésztára Nokk & Cheese néven. A szintén Michelin által ajánlott miskolci Végállomás bistro & wine féktelenül kreatív „mangalica nyalókával” és az erdő ízeivel komponált, zöld szósszal töltött, tépett mangalicahúsos kovászolt lepénnyel készült. A „Bükk & bor” tematikát bükki borászatok, mint a nyékládházi Gallay Kézműves Pince és az edelényi Edelin Birtok egyesítették. Kazincbarcika színeiben a GinGin kávézó és koktélbár jelent meg. A háziasszony, Gyulai Évi italtervező most sem hazudtolta meg mesterségét, és külön furfangos italokat költött a Szüreti vigalomhoz, és ehhez szintén nem félt az erdő ízeihez nyúlni. Így teremtett többek között a természet kincseivel tovább bolondított egyedi koktélokat. A kürtőskalácsos szüntelen hosszú sort produkált, míg a Trizsi Ízek palacsintával várták a gyerekeket és az édesszájúakat.




Kézművesek és a mesterségek sétánya

A Sajómenti Népművészeti Egyesület fontos szerephez jutott a Szüreti vigalmon: gyerekjátszóházat, kézműves-bemutatót és vásárt is tartottak tagjai a legváltozatosabb mesterségek felvonultatásával, a gyöngyfűzéstől a fafaragáson át a festőkig.

A még lelkesebb és lelkesítőbb folyatásra fel

Az újrakomponált Szüreti vigalom csak a kezdet, továbbvíve az első új alkalom kívánalmait, tanulságait és új ötleteit, a szervezők nagy folytatásra készülnek a jövőre, amelyről legfőbb időben értesítenek minden érintettet.



 

További híreink

Kiállítás Bolacsek László ötvös-fémműves iparművész munkáiból

Dátum: 2024. okt 15. 22:25

Az Időskorúak Gondozóházában nyílt kiállítása Bolacsek Lászlónak az idősek hónapjában. A minitárlat különlegességét az adja, hogy a művész néhány hónapja maga is a gondozóház lakójává vált.

Városszépítő, őszi, csereberélős virágbörze

Dátum: 2024. okt 15. 06:28

Kazincbarcika virágszeretői gyűltek össze a hétvégén az Ambrózia Étterem előtt rendezett virágbörzén a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület szervezésében. A programon osztották ki azt a 800 tő árvácskát is, amelynek beszerzését Kazincbarcika Város Önkormányzata támogatta.

Kazincbarcikai sikerek a Kölyökből Atléta Program regionális csapatversenyén

Dátum: 2024. okt 14. 19:00

Miskolcon bonyolították le a Kölyökből Atléta Program őszi csapatversenyét 2 korosztályban. A kazincbarcikai csapatok minden számban győzelmet arattak.

Már újrahasznosított növényolajból is gyárt műanyag-alapanyagot a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. okt 14. 16:36

A körkörös gazdasági folyamatok fejlesztése, és 2030-ra a CO2-kibocsátás 30 százalékos csökkentése is a fő célok között szerepel a vállalatnál.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcika Város Önkormányzatának '56-os emlékünnepsége

Kazincbarcika, '56-os emlékmű

Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör alkotásainak kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk