https://kolorline.hu/Mélyen ható ’56-os emlékünnep Kazincbarcikán

Mélyen ható ’56-os emlékünnep Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Frissen és összetetten, lélekemelő zenével, önálló filmalkotással és „trendhagyó” történészi beszéddel ünnepelte Kazincbarcika Város Önkormányzata október 23-án a forradalmi hősöket. A sokakat megérintő műsor a városi szervezetek ünnepélyes koszorúzásával zárult.

Kazincbarcika október 23-i megemlékezése a hagyományokat és a forradalom értékrendjét makulátlanul tisztelve is újszerű volt. A Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara indította az ünnepséget, majd a KolorTV összeállítása repítette vissza 68 évvel ezelőttre a közönséget, irodalmi remekek idézetdarabkáin keresztül megmutatva a filmvásznon az ’56-os Magyarországot.

Történészi memento

Katona Csaba történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársa beszédében rendkívüli és elgondolkodtató szemszögből közelítette meg, majd vetítette a jelenre a forradalom emlékének jelentőségét.



Katona Csaba kiemelte, hogy sokaknak volt része a forradalomban: teljesen másként gondolkodó, más társadalmi háttérrel, műveltséggel, világnézettel rendelkező emberek tömörültek egységfrontba, hogy valami ellen fellépjenek.

Katona Csaba szerint ma természetesnek vesszük mindazt, amiért a forradalom kirobbant, de ez a szabadság nem a fán termett és hullott az ölünkbe. Számos ember, kiváló nők és férfiak harca kellett ahhoz, hogy ma a magunkénak mondhassuk. Hozzátette: 1956-ban is azért álltak ki az emberek, hogy a szabad Magyarországon szabadon lehessen gondolkodni. 

„Ez azért fontos, mert ma is előfordul, hogy megkérdőjelezik ezeket a szabadságjogokat — figyelmeztetett a történész. — Hadd mondjam azt, hogyha bárhol azt tapasztaljuk, hogy valakit hátrány ér azért, mert elmondja a véleményét a politikáról, mert megvallja a hitét vagy a hitetlenségét, vagy azért, mert a szexuális orientációja nem tetszik valakinek, akkor mindig álljunk oda mellé, és védjük meg az ő szabadságát, mert az nemcsak az ő szabadsága, hanem a mi szabadságunk is! Csak egy szabadság van, és ha az sérül, akkor mindenki szabadsága sérülni fog. Tehát nem mondhatjuk azt, hogy ez nem az én ügyem. Ha kiállunk valakiért, önmagunkért állunk ki!”



Az emlékezés népdalai és koszorúi

A tudatgazdagító beszédet követően Svéd Mátyás (a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium pedagógusa) és Báder Elemér a zene nyelvén hasonlóan egyedi és erőteljes népdalfeldolgozásai ragyogták be az étert és „szakították ki a szíveket”.

Az esemény végén a Magyar Honvédség Vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred Majthényi Károly 10. Területvédelmi Zászlóalj díszőrségének és koszorúvivőinek közreműködésével Kazincbarcika Város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala, valamint a városi és térségi szervezetek, pártok, intézmények, cégek, egyesületek képviselői helyezték el az emlékezés virágait az ’56-os emlékmű talapzatánál.





 

További híreink

Aláírták a támogatásról szóló dokumentumot a KolorFund nyertes pályázói

Dátum: 2024. okt 27. 11:25

Ünnepélyesen is aláírták szerződéseiket az idei KolorFund nyertes pályázói. A helyi mikro- és kisvállalkozásokat támogató pályázati alapot több mint 10 évvel előtt hívta életre Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az innovatív ötletet néhány évnyi szünet után tavaly hirdette meg újra a városvezetés, és olyan sikeres volt a vállalkozások körében, hogy 2024-ben újra kiírták.

Őszi városkertészi munkák — avartalanítás, fa-, cserje- és virágültetés

Dátum: 2024. okt 26. 18:00

Az őszi időszak beköszöntével aktívan dolgoznak a város zöldfelületeinek rendbetételén a Barcika Park Kft. munkatársai. Az örökös cél maradt, ami eddig is volt, hogy a városlakók minél szebb és élhetőbb környezetben tölthessék mindennapjaikat. Molnár Pétertől, a város főkertésze foglalta össze a Kolorline-nak, hogy mi mindennel kívánják ezt elérni, és hogyan készülnek a jövő évi zöld szezonokra.

Dupla ünneplés a Deák Ferenc iskola 70. születésnapján

Dátum: 2024. okt 26. 12:21

Kétféleképpen is méltón ünnepelte a Kazincbarcikával egykorú Ózdi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola a 70. születésnapját. Az intézményben október 25-én helytörténeti kiállítást nyílt, és egy markánsan kreatív szobrot is felavattak az iskola udvarán.

Közmeghallgatás

Dátum: 2024. okt 26. 02:12

Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete december 4-én közmeghallgatást tart a Polgármesteri Hivatalban. A kérdések és javaslatok már benyújthatóak a cikkben megjelölt módon.

KolorTV élőben

Programajánló

Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör alkotásainak kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk