https://kolorline.hu/Dupla ünneplés a Deák Ferenc iskola 70. születésnapján

Dupla ünneplés a Deák Ferenc iskola 70. születésnapján

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kétféleképpen is méltón ünnepelte a Kazincbarcikával egykorú Ózdi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola a 70. születésnapját. Az intézményben október 25-én helytörténeti kiállítást nyílt, és egy markánsan kreatív szobrot is felavattak az iskola udvarán.

Az Ózdi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola — elődintézményének köszönhetően — egyidős Kazincbarcikával. Így egyértelmű volt, hogy részt kíván venni Kazincbarcika egész éves 70. születésnapi ünneplésében. 

„Úgy gondoltuk, hogy ezt a 70 évet valamilyen úton-módon nekünk is meg kell ünnepelni — hangsúlyozta Mészáros Gáborné igazgató. — Ehhez városi hozzájárulással, civil pályázaton keresztül nyertünk támogatást, melynek köszönhetően helytörténeti kiállítással készültünk. A tárlat az elmúlt 70 évre tekint vissza.”



A szakképző iskola szakmái művészien kockára vetve

Az intézmény épülete nemrégiben komoly felújításon esett át, amelynek tavalyi átadóján Kazincbarcika városvezetői anyagi támogatást ajánlottak fel a jeles évfordulóra egy szobor készítéséhez. Az alkotást a 70 Kazincbarcika — 70 Deák címet viselő összetett ünnepségen leplezték le. 

Az avatáson Nagy Zsuzsanna, az Ózdi Szakképzési Centrum kancellárja ünnepi beszédében kiemelte: a szobor az iskola szellemiségét és az ott folyó munkát jelképezi, az alkotás középpontjában pedig egy toll és egy dobókocka áll. A Deákban zajló művészeti képzés szimbóluma rejtélyesen maga az iskolalogó lett, de helyet kapott a sokoldalú kockán az építőipar, a gépészet, az épületgépészet és az oktatás is. 



A szoboravatót követően az intézmény aulájában egy kiállítás is nyílt. Itt Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója jubileumi gondolatait megosztva arról beszélt, hogy megérkezvén az ünnepségre megtekintette a kiállított képeket és tárgyakat, amelyeket maguk a diákok készítettek, valamint azokat a régmúltból származó emlékeket is, amelyek az iskolához köthetőek. 

„Arra gondoltam, hogy lesznek, akik felismerik magukat a fényképeken, hiszen elég gazdag képanyag mutatja be az iskola történetét — fogalmazott a főigazgató. — Amikor egy-egy fényképpel találkozom, mindig az jár a fejemben, hogy vajon mi van velük?”



A régi diákok gyakorlati helye 70 éve maga Kazincbarcika volt

Az ünnepi ceremónián Kazincbarcika alpolgármestere is részt vett. Klimon István úgy gondolja, hogy ugyanúgy nagyon jó érzés a várossal egyidős intézményt köszönteni, mint ahogyan egy szintén egykorú városlakóval találkozni és beszélgetni.

„Amikor a Deák elődintézménye 70 évvel ezelőtt megkezdte munkáját, sok diák gyakorlati helye maga a város volt — emelte ki Klimon István. — Amikor a város épült, akkor azok a gyerekek, akiket itt tanítottak meg falazni vagy festeni-mázolni, a városban kamatoztatták a tudásukat, és azok a falak, amelyek máig állnak, gyakran az ő kezük munkáját dicsérik. Ezek a diákok mára már viszonylag szép kort megélt emberek. Sokan már nem lehetnek közöttünk, de akik igen, nagyon szívesen emlékeznek vissza erre az időszakra. Sokat lehet hallani tőlük arról, hogy milyen volt a régmúlt. Amikor egy ilyen születésnapot ünneplünk, mint a Deákban, és azt halljuk, hogy az iskolának van jövője, az nagyon jó érzés nekünk is. Az önkormányzatnak már nem feladata az iskolákat működtetni, mert állami feladattá vált, de örömmel teszünk eleget azoknak a kéréseknek, amelyekkel az intézmények hozzánk fordulnak, kisebb vagy nagyobb feladatokat adva számunkra. Amikor lehetőségünk nyílik például egy pályázatot kihasználni, akkor örömmel segítünk” — zárta a jövőbe is mutató gondolatsort az alpolgármester.




 

További híreink

Aláírták a támogatásról szóló dokumentumot a KolorFund nyertes pályázói

Dátum: 2024. okt 27. 11:25

Ünnepélyesen is aláírták szerződéseiket az idei KolorFund nyertes pályázói. A helyi mikro- és kisvállalkozásokat támogató pályázati alapot több mint 10 évvel előtt hívta életre Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az innovatív ötletet néhány évnyi szünet után tavaly hirdette meg újra a városvezetés, és olyan sikeres volt a vállalkozások körében, hogy 2024-ben újra kiírták.

Őszi városkertészi munkák — avartalanítás, fa-, cserje- és virágültetés

Dátum: 2024. okt 26. 18:00

Az őszi időszak beköszöntével aktívan dolgoznak a város zöldfelületeinek rendbetételén a Barcika Park Kft. munkatársai. Az örökös cél maradt, ami eddig is volt, hogy a városlakók minél szebb és élhetőbb környezetben tölthessék mindennapjaikat. Molnár Pétertől, a város főkertésze foglalta össze a Kolorline-nak, hogy mi mindennel kívánják ezt elérni, és hogyan készülnek a jövő évi zöld szezonokra.

Közmeghallgatás

Dátum: 2024. okt 26. 02:12

Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete december 4-én közmeghallgatást tart a Polgármesteri Hivatalban. A kérdések és javaslatok már benyújthatóak a cikkben megjelölt módon.

Forgalmirend-változás a temetőnél

Dátum: 2024. okt 24. 17:20

A közelgő mindenszentek és halottak napja miatt október 25-től (péntektől) változik a kazincbarcikai temetőnél a forgalmi rend. Az arra közlekedők a szabályok betartásával, óvatosan közlekedjenek.

KolorTV élőben

Programajánló

Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör alkotásainak kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk