https://kolorline.hu/Aláírták a támogatásról szóló dokumentumot a KolorFund nyertes pályázói

Aláírták a támogatásról szóló dokumentumot a KolorFund nyertes pályázói

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Ünnepélyesen is aláírták szerződéseiket az idei KolorFund nyertes pályázói. A helyi mikro- és kisvállalkozásokat támogató pályázati alapot több mint 10 évvel előtt hívta életre Kazincbarcika Város Önkormányzata. Az innovatív ötletet néhány évnyi szünet után tavaly hirdette meg újra a városvezetés, és olyan sikeres volt a vállalkozások körében, hogy 2024-ben újra kiírták.

A KolorFund célja a helyi vállalkozások működésének segítése, és az anyagi támogatásnak köszönhetően a Kazincbarcikán működő cégek fellendítése. A 2024-es KolorFund Pályázati Alapra 87 pályázat érkezett, a formai és jogosultsági kritériumoknak pedig 77 felelt meg. A Bíráló Bizottság 49-et javasolt támogatásra, végül Kazincbarcika Város Önkormányzata 16 nyertessel kötött támogatási szerződést.

A nyertes pályázókat a város üzleti reggelire várta az egyik Kazincbarcikai étterembe, ahol minden jelenlévő helyi vállalkozó ünnepélyesen írta alá szerződését. 

A Bíráló Bizottság szempontjai

Szigorú volt a pályázatok elbírálásánál a Bíráló Bizottság, amelynek tagjai voltak: dr. Juhász-Nagy Judit jogász-közgazdász, Koleszár Péter közlekedésgépész-technikus, tanár és számítógép rendszerprogramozó, valamint Kovács István közgazdász. Értékelésükben leírták: a rendelkezésre álló 30 millió Ft-os keretösszeg több mint négyszeresére érkezett igény, amely jól mutatja az önkormányzat által nyújtott támogatás iránti nagy érdeklődést. Hangsúlyt helyeztek arra, hogy a támogatott tevékenységek mennyire hiánypótlóak a térségben, illetve mennyiben szolgálják a kazincbarcikai közösség érdekeit, szem előtt tartva a pályázatból megvalósuló fejlesztések fenntarthatóságát, azaz, hogy a támogatás mennyiben járul hozzá a cégek hosszú távú, eredményes működéséhez. A bizottság 3 támogatási kategóriában tett javaslatot, amelyek értelmében a pályázók az igényelt támogatás egyharmadát, felét vagy kétharmadát kapják meg szerződéskötés után.



Támogatási intenzitás

33,5% — a bizottság a támogatási igény egyharmadának megítélésére javasolta a szépségiparba tartozó vállalkozásokat, valamint azon szolgáltató vagy termelőtevékenységet végző vállalkozásokat, amelyek esetében az eszközbeszerzés nem eredményez tevékenységbővülést vagy jelentős változást a pályázó működésében.

50% — jellemzően gyártó tevékenységet végző vállalkozások tartoznak ide, amelyek esetében jelentős árbevétel-növekedést jelent a tervezett beruházás megvalósítása, illetve egyedi pályázatukkal vagy más szempont alapján kitűntek a többi közül.

66,5% — a támogatási igény kétharmadának biztosítására abban az esetben tett javaslatot a Bíráló Bizottság, amennyiben a pályázat innovatív, illetve a város fejlesztési stratégiájához különösen kapcsolódó vagy a közösség fejlesztését célzó tevékenység megvalósítására irányul.

Ünnepélyes aláírási ceremónia

Az üzleti reggelin Szitka Péter polgármester mondott beszédet a megjelent vállalkozóknak. A városvezető kiemelte: valószínűleg ezen az alkalmon sokkal többen vettek volna részt, ha minden pályázatot 100%-ban támogat az önkormányzat. Ezúttal azonban olyan célokat és terveket támogattak, amelyekre a vállalkozásoknak szüksége van, és amelyek Kazincbarcika javára is válnak.

„Hogy ez hogyan fog az elkövetkezendő években változni, arról a vállalkozások és a város részéről is megfogalmazódhatnak elképzelések — közölte Szitka Péter. — Azaz, hogy a pályázati kiírás hogyan lehet még vállalkozásspecifikusabb. Természetesen az a tény, hogy a pályázó az elképzelésén túl a saját erejét és felelősségét is beletegye, az megmarad a jövőben is, mi pedig ehhez megadjuk majd a végső segítséget.”

A polgármester kiemelte még, hogyha a város aktív kapcsolatot tart a kisvállalkozásokkal, az kifizető marad, hiszen így a cégek — szolgáltatások tekintetében — többet adhatnak akár az itt élőknek is. 



Ahogyan a nyertesek látják

Kazincbarcika Város Önkormányzata 16 nyertes pályázóval köt szerződést, közülük az üzleti reggelin 9-en vettek részt és írták alá a dokumentumokat. Habináné Gál Éva 20 éve dolgozik kozmetikusként, 10 éve pedig saját szépségszalont üzemeltet. Ő egy arckezelő gép beszerzésére és egy motoros elektromos kezelőágy megvásárlására kapott támogatást a várostól.

„Tavaly az egyik fodrászként dolgozó vendégemtől hallottam a pályázatról, aki maga is nyert támogatást. Akkor gondoltam, hogy én is szeretnék rajta részt venni, hogy a fájdalmas invazív beavatkozásokat le tudjam váltani mellékhatás nélküli, noninvazív kezelésekre úgy, hogy közben a vendég bőre feszesebb, ránctalanabb legyen — fogalmazott Éva. — Nagyon örültem, mikor megtudtam, hogy nyertem. Számomra pozitív, hogy az önkormányzat ily módon is segíti a helyi kisvállalkozásokat.”




A szintén kazincbarcikai Lipták Gépjavító és Kereskedelmi Bt. 50%-os támogatást kapott eszközparkjának bővítésére. A cég gépjárműjavítással és -vizsgáztatással, kis és nagy gépjárművek karbantartásával foglalkozik.

„Én nemcsak eszközbeszerzési támogatást kaptam, hanem motivációt is az önkormányzattól — nyilatkozta Lipták Ferenc igazgató-tulajdonos. — Az utóbbi időben egy kicsit lelassult a vérkeringés a cégen belül, és nagyon régi cél volt, hogy egy víztisztító berendezést vásároljak, ezzel hatékonyabbá és környezetbaráttá téve az autómosást. A megnyert nagynyomású mosót és a komplex víztisztító rendszert igyekszünk majd minél hamarabb telepíteni.”

Lipták Ferenc hozzátette még, hogy a város színességét és fejlődését tükrözi a KolorFund Pályázati Alap. A cégvezető ezt egy kiváló támogatási formának tartja, és szimpatikusnak a város részéről, hogy ilyen lehetőséget kínál a helyi kisvállalkozásoknak Kazincbarcikán.



A nyertes pályázatok lekövetése

A visszacsatolás, ahogyan tavaly, úgy idén is megvalósul. A városvezetés úgy tervezi, hogy minden nyertes pályázóhoz ellátogatnak majd megtekinteni azt a szolgáltatást, amelyre a támogatást megnyerték. Ezek a találkozók lehetőséget nyújthatnak arra is, hogy a személyes találkozások egyeztetéseinek és beszélgetéseinek köszönhetően finomhangolások történhessenek, amelyek a későbbi támogatásokat segíthetik.

További híreink

Őszi városkertészi munkák — avartalanítás, fa-, cserje- és virágültetés

Dátum: 2024. okt 26. 18:00

Az őszi időszak beköszöntével aktívan dolgoznak a város zöldfelületeinek rendbetételén a Barcika Park Kft. munkatársai. Az örökös cél maradt, ami eddig is volt, hogy a városlakók minél szebb és élhetőbb környezetben tölthessék mindennapjaikat. Molnár Pétertől, a város főkertésze foglalta össze a Kolorline-nak, hogy mi mindennel kívánják ezt elérni, és hogyan készülnek a jövő évi zöld szezonokra.

Dupla ünneplés a Deák Ferenc iskola 70. születésnapján

Dátum: 2024. okt 26. 12:21

Kétféleképpen is méltón ünnepelte a Kazincbarcikával egykorú Ózdi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola a 70. születésnapját. Az intézményben október 25-én helytörténeti kiállítást nyílt, és egy markánsan kreatív szobrot is felavattak az iskola udvarán.

Közmeghallgatás

Dátum: 2024. okt 26. 02:12

Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete december 4-én közmeghallgatást tart a Polgármesteri Hivatalban. A kérdések és javaslatok már benyújthatóak a cikkben megjelölt módon.

Forgalmirend-változás a temetőnél

Dátum: 2024. okt 24. 17:20

A közelgő mindenszentek és halottak napja miatt október 25-től (péntektől) változik a kazincbarcikai temetőnél a forgalmi rend. Az arra közlekedők a szabályok betartásával, óvatosan közlekedjenek.

KolorTV élőben

Programajánló

Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör alkotásainak kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk