https://kolorline.hu/Múzeumok Éjszakája – barangolás Szendrő és Rudabánya látványosságai között

Múzeumok Éjszakája – barangolás Szendrő és Rudabánya látványosságai között

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Tizenötödik alkalommal nyíltak meg a múzeumok kapui június 24-én éjjel, a Múzeumok Éjszakája rendezvény keretében. Az ország mintegy 380 kisebb-nagyobb kiállítóhelye csatlakozott a programhoz. Ezen az éjszakán számos csodával találkozhattak a késői múzeumtúrára vállalkozó látogatók. Megelevenedett eleink történelme, szemet gyönyörködettek természeti kincseink.

Szendrő három gyűjteményét ismerhették meg az érdeklődők. Az épületbarangoló az idén, a kultúra napján átadott Kincses Házban kezdődött. A Svájci – Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával, az ÉRV ZRT. szakmai partnerségével megvalósult „Természeti katasztrófák megelőzése és kezelése a Rakacai víztározónál” projekt eredményeként jött létre „A Bódva Völgy Természeti Kincsei” című állandó kiállítás, mely a térségben fellelhető építészeti értékeket valamint a növény-és élővilág ritkaságait mutatja be. A 20. század elején, de leginkább a két világháború között a jobb élet reményében Amerikába kivándorolt "amerikás magyaroknak" állít emléket a valamikori pedellus házban kialakított Amerikás Ház. Az épület hátsó szobájában kaptak helyet a paraszti életmód tartozékai. Az első szoba a módosan hazatért lakosok személyes tárgyait sorakoztatja fel. A pitvarban az emigrációt megelőző és az azt követő időszak emlékei láthatók. Az istálló a kivándorlás eszközeit, kellékeit szemlélteti, de korabeli levélrészletek, fotók is színesítik a tárlatot. Az oktatástörténeti kiállítás a régmúlt idők diákjainak iskolai életét eleveníti meg. A résztvevők a helyszíneken az előre kiadott ismertető füzetekből totót töltöttek. A 13+1 találatot elérők közül egy szerencsés nyertes értékes kerékpárral lett gazdagabb.

Rudabányán a Bányászattörténeti Múzeum és a Gvadányi József Művelődési Ház közös szervezésében tartották meg a rendezvényt. Délután gyermekprogramokat rendeztek, melyben helyet kapott például a Libapásztorlány lakodalma című népi játék a Viktor Gyula gyermekszínjátszó – csoport produkciójában. Ezt követően Dr. Szakáll Sándor, a Miskolci Egyetem tanszékvezető tanárának vetítettképes előadásán vehettek részt az érdeklődők, melynek témája a Rudabányán felfedezett új ásvány a rudabányait volt. Még az év elején zárult le a Magyarhoni Földtani Társulat, Év ásványa és Év ősmaradványa nevű gyermekrajzpályázata. Az alkotásokból válogatott vándorkiállítás rudabányai megnyitója a programsorozat napjára esett, „Gyűjthető múlt” címmel. A rendhagyó tárlatvezetés után a látogatók között értékes ajándékot sorsoltak ki.

 

 

 

További híreink

Legó élményparadicsom Kazincbarcikán április 12-től 15-ig

Dátum: 2023. márc 26. 21:10

A legózás, sőt a legóművészet felsőfokából részesülhet Kazincbarcika és a környék lakossága április 12-től 15-ig. A Mezey István Művészeti Központ két szinten, 500 négyzetméteren ad otthont 4 napig a Kockabarátok közösség kiállításának és játszóházának. A különleges kisvásárral egybekötött esemény kezdőknek és haladóknak egyaránt szól. Nemcsak gyerekeknek lesz nagy élmény, de a 9 és 14 éves kor közöttieknek építőpályázatot is hirdetnek a szervezők.

Jól halad a 26-os elkerülő út építése

Dátum: 2023. márc 25. 20:06

Jó ütemben halad a Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. A kivitelező a mintegy 2 kilométeres útszakasz nyomvonalát építi át, annak burkolatát erősíti meg, kapcsolódva a 26-os elkerülő út északi végpontjához. A beruházás elemeként körforgalmi csomópont is épül, a felújítás a nyár végére készül el.

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Dátum: 2023. márc 24. 21:17

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

Szépkiejtési, vers- és prózamondó verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 23. 15:39

Mintegy 3 évtizedes múltra tekint vissza Kazincbarcikán a Szabó Zoltán szépkiejtési és a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny. A COVID-időszak után idén ismét megrendezték az általános iskolás diákok megmérettetését, amelynek a Dózsa György Tagiskola adott otthont.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk