https://kolorline.hu/Múzeumok Éjszakája – barangolás Szendrő és Rudabánya látványosságai között

Múzeumok Éjszakája – barangolás Szendrő és Rudabánya látványosságai között

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Tizenötödik alkalommal nyíltak meg a múzeumok kapui június 24-én éjjel, a Múzeumok Éjszakája rendezvény keretében. Az ország mintegy 380 kisebb-nagyobb kiállítóhelye csatlakozott a programhoz. Ezen az éjszakán számos csodával találkozhattak a késői múzeumtúrára vállalkozó látogatók. Megelevenedett eleink történelme, szemet gyönyörködettek természeti kincseink.

Szendrő három gyűjteményét ismerhették meg az érdeklődők. Az épületbarangoló az idén, a kultúra napján átadott Kincses Házban kezdődött. A Svájci – Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával, az ÉRV ZRT. szakmai partnerségével megvalósult „Természeti katasztrófák megelőzése és kezelése a Rakacai víztározónál” projekt eredményeként jött létre „A Bódva Völgy Természeti Kincsei” című állandó kiállítás, mely a térségben fellelhető építészeti értékeket valamint a növény-és élővilág ritkaságait mutatja be. A 20. század elején, de leginkább a két világháború között a jobb élet reményében Amerikába kivándorolt "amerikás magyaroknak" állít emléket a valamikori pedellus házban kialakított Amerikás Ház. Az épület hátsó szobájában kaptak helyet a paraszti életmód tartozékai. Az első szoba a módosan hazatért lakosok személyes tárgyait sorakoztatja fel. A pitvarban az emigrációt megelőző és az azt követő időszak emlékei láthatók. Az istálló a kivándorlás eszközeit, kellékeit szemlélteti, de korabeli levélrészletek, fotók is színesítik a tárlatot. Az oktatástörténeti kiállítás a régmúlt idők diákjainak iskolai életét eleveníti meg. A résztvevők a helyszíneken az előre kiadott ismertető füzetekből totót töltöttek. A 13+1 találatot elérők közül egy szerencsés nyertes értékes kerékpárral lett gazdagabb.

Rudabányán a Bányászattörténeti Múzeum és a Gvadányi József Művelődési Ház közös szervezésében tartották meg a rendezvényt. Délután gyermekprogramokat rendeztek, melyben helyet kapott például a Libapásztorlány lakodalma című népi játék a Viktor Gyula gyermekszínjátszó – csoport produkciójában. Ezt követően Dr. Szakáll Sándor, a Miskolci Egyetem tanszékvezető tanárának vetítettképes előadásán vehettek részt az érdeklődők, melynek témája a Rudabányán felfedezett új ásvány a rudabányait volt. Még az év elején zárult le a Magyarhoni Földtani Társulat, Év ásványa és Év ősmaradványa nevű gyermekrajzpályázata. Az alkotásokból válogatott vándorkiállítás rudabányai megnyitója a programsorozat napjára esett, „Gyűjthető múlt” címmel. A rendhagyó tárlatvezetés után a látogatók között értékes ajándékot sorsoltak ki.

 

 

 

További híreink

A kazincbarcikai idősek vevők az élethosszig tartó tanulásra

Dátum: 2024. febr 27. 12:34

Megkezdődött az Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem tavaszi előadássorozata. Az első rendezvényre február 22-én került sor. A Mezey István Művészeti Központban több, mint száz idős ember gyűlt össze, hogy mindent megtudjon a globalizáció egészséges öregedésre gyakorolt hatásáról.

Lakossági tájékoztató áramszünetről

Dátum: 2024. febr 27. 07:05

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a biztonságosabb villamosenergia-ellátás érdekében hálózatukon felújítási, karbantartási munkát végez márciusban több alkalommal is. A munkavégzés időtartama alatt a villamosenergia-szolgáltatás szünetel.

Lakossági tájékoztató MoLaRi-rendszer hangos üzemű próbájáról

Dátum: 2024. febr 26. 12:56

Kazincbarcikán 2024. március 4-én (hétfőn) hangos szirénapróbára kerül sor. A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak nincs teendője.

Újabb helyi vállalkozók örvendhettek a KolorFUND eredményének

Dátum: 2024. febr 25. 19:00

Újabb cégek vehették át az önkormányzati támogatásról szóló jelképes táblát Kazincbarcikán. A tavalyi pályázaton 44 helyi vállalkozás összesen 62 millió Ft támogatási forráshoz jutott.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika

Kazincbarcika

Kézjegyek - az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Rajtam nem múlt — pódiumbeszélgetés és dedikálás Alföldi Róberttel

Ádám Jenő Tagiskola

Városi ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk