KolorTV élőben

https://kolorline.hu/Az országos hírű vidéki poéta

Az országos hírű vidéki poéta

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

 Az Edelényi Városi Könyvtárban február 7-én, a perkupai születésű költő, pedagógus születésének 85. évfordulójára emlékeztek. 

A rendezvényen az irodalmi műsor mellett vetítettképes előadást is láthattak - hallhattak az érdeklődők, amely a költő életútjának és munkásságának legfontosabb állomásait mutatta be.  Habodás Sándor, a rudabányai Gvadányi József Művelődési Ház és Könyvtár vezetője, helytörténész elevenítette fel Kalász László pályafutását. A poéta 1933-ban született és 1999-ben hunyt el Szalonnán. A közép- és felsőfokú tanulmányok időszakát leszámítva mindvégig a Bódva völgyében élt, innen küldte verseit a különböző irodalmi lapok és a könyvkiadók szerkesztőségeibe. Ezt a tájat ő „rajzolta” a 20. századi magyar irodalom térképére. A vidéki lét nem akadályozta abban, hogy aktívan részt vegyen a megye, sőt az ország irodalmi életében. Költőtársaival eleven kapcsolatokat ápolt, a Hetek néven ismert csoport - Ágh István, Bella István, Buda Ferenc, Raffai Sarolta, Ratkó József, Serfőző Simon - tagjai közé tartozott.  A versrovat vezetőjeként részt vett a Napjaink című miskolci folyóirat szerkesztésében. Talán nincs is olyan irodalmi lap hazánkban, amelyik első, 1954-es megjelenésétől kezdve, egészen napjainkig ne közölt volna tőle verseket. 13 önálló kötete jelent meg, ebből 11 életében, két válogatás pedig már a halála után.

Számos elismerés kísérte költői útját, melyek közül a legfontosabbak: Radnóti-díj (1970), József Attila-díj (1975), SZOT-díj (1985), Szabó Lőrinc-díj (1987). 1993-ban a Magyar Köztársaság kiskeresztje kitüntetésben részesült. Szülőfalujában, a művelődési ház falán emléktáblát helyeztek el tiszteletére. A perkupai temetőben helyezték örök nyugalomra.

 

Fotók: Edelényi Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely

További híreink

Dupla győzelem - a tabella második helyén a delfinek

Dátum: 2018. febr 17. 17:42

Kazincbarcika adott otthont az Észak-keleti Liga Kupa Területi Utánpótlás Vízilabda-bajnokság harmadik fordulójának február 17-én.

Agytorna Idővár módra

Dátum: 2018. febr 17. 15:01

Rejtvényfejtő versenyre várta az érdeklődőket az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub és a Barcika Art Kft. február 17-én a Mezey István Művészeti Központba.

Meghúzták a farsang farkát

Dátum: 2018. febr 16. 17:13

A farsang az evés, ivás, valamint a jelmezbe bújás időszaka.

Mesés karnevál a bölcsiben

Dátum: 2018. febr 16. 15:30

Farsangi ünnepséget tartottak az I.sz. Pollack úti bölcsödében február 16-án. A gyerekeket szüleik is elkísérték, így közösen töltötték kicsik és nagyok a zenés, jó hangulatú délelőttöt.

KolorTV élőben

Programajánló

Jóga

Kazincbarcika

Camoletti: Boeing, boeing - Leszállás Párizsban

Sajószentpéteri Művelődési Központ - Sajószentpéter, Sport út 32/1.

Operett est

Edelény

Vízitorna

Kazincbarcika Fedett Uszoda

Gerinctorna

Kazincbarcika - Egressy Béni Művelődési Központ

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Szavazás

Fitt Barcika - Ön melyik ingyenes sportfoglalkozást választaná?

Kazincbarcika Város Önkormányzatának támogatásából egész éves, ingyenes sportprogram veszi kezdetét február 19-én. Kéthavonta változó órarenddel, szakképzett oktatókkal több helyszínen, hetente legalább tíz alkalommal várják a mozogni vágyókat. A foglalkozások mindegyike ingyenes, a teljes eszközparkot is az önkormányzat biztosítja.

Tollaslabda Csorba Róberttel és Székelyné Amászta Enikővel

Erősítő edzés Apostol Viviennel

Egészségmegörző torna Szopkó Rolanddal

Alakformáló edzés Grcsics Judittal

Jóga 40 felett Sütő Ágnessel

Fitt-baba Varga Judittal

Kismamatorna Szegediné Aleva Andreával

Gerinctorna Szopkó Rolanddal

Vízitorna Cselei Bélánéval

Szavazok

Facebook

Szurkoljunk