KolorTV élőben

https://kolorline.hu/Az országos hírű vidéki poéta

Az országos hírű vidéki poéta

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

 Az Edelényi Városi Könyvtárban február 7-én, a perkupai születésű költő, pedagógus születésének 85. évfordulójára emlékeztek. 

A rendezvényen az irodalmi műsor mellett vetítettképes előadást is láthattak - hallhattak az érdeklődők, amely a költő életútjának és munkásságának legfontosabb állomásait mutatta be.  Habodás Sándor, a rudabányai Gvadányi József Művelődési Ház és Könyvtár vezetője, helytörténész elevenítette fel Kalász László pályafutását. A poéta 1933-ban született és 1999-ben hunyt el Szalonnán. A közép- és felsőfokú tanulmányok időszakát leszámítva mindvégig a Bódva völgyében élt, innen küldte verseit a különböző irodalmi lapok és a könyvkiadók szerkesztőségeibe. Ezt a tájat ő „rajzolta” a 20. századi magyar irodalom térképére. A vidéki lét nem akadályozta abban, hogy aktívan részt vegyen a megye, sőt az ország irodalmi életében. Költőtársaival eleven kapcsolatokat ápolt, a Hetek néven ismert csoport - Ágh István, Bella István, Buda Ferenc, Raffai Sarolta, Ratkó József, Serfőző Simon - tagjai közé tartozott.  A versrovat vezetőjeként részt vett a Napjaink című miskolci folyóirat szerkesztésében. Talán nincs is olyan irodalmi lap hazánkban, amelyik első, 1954-es megjelenésétől kezdve, egészen napjainkig ne közölt volna tőle verseket. 13 önálló kötete jelent meg, ebből 11 életében, két válogatás pedig már a halála után.

Számos elismerés kísérte költői útját, melyek közül a legfontosabbak: Radnóti-díj (1970), József Attila-díj (1975), SZOT-díj (1985), Szabó Lőrinc-díj (1987). 1993-ban a Magyar Köztársaság kiskeresztje kitüntetésben részesült. Szülőfalujában, a művelődési ház falán emléktáblát helyeztek el tiszteletére. A perkupai temetőben helyezték örök nyugalomra.

 

Fotók: Edelényi Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely

További híreink

Rács mögött a putnoki baltás rablók (Frissítve!)

Dátum: 2019. jan 15. 11:59

A rendőrök őrizetbe vették azt a két rablót, akik még hétfőn rátámadtak egy apára és fiára Putnokon.

Lehetőség 240 l űrmértékű szelektív edényzetre

Dátum: 2019. jan 14. 10:10

Lehetőség van a 2016. év folyamán átvett 120 l űrmértékű szeletív edényzetek 240 l űrmértékűre történő cseréjére.

Szoros időközi önkormányzati választáson az MSZP-DK jelöltje nyert Sajószentpéteren

Dátum: 2019. jan 14. 10:09

A sajószentpéteri 1. egyéni választókerület korábbi jobbikos önkormányzati képviselőjének, Hernádi Norbertnek a halála miatt kellett időközi választást kiírni a településen, melyen összesen hat jelölt indult.

Újévi koncert Illényi Katicával

Dátum: 2019. jan 13. 11:17

Újévi koncert keretében köszöntötte Kazincbarcika városa a 2019-es évet január 11-én és 12-én az Egressy Béni Művelődési Központ színháztermében. A kétnapos eseményen fellépett Illényi Katica, Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész és a Kodály Zoltán Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény „MELÓDIA” kamarazenekara.

KolorTV élőben

Programajánló

KOLORAKADÉMIA

Kazincbarcika

A bükki füvesember Ózdon

Ózd

Retro Game - Évnyitó

Berente

Floorball Diákolimpia® Országos Döntő - Kazincbarcika

Kazincbarcika

Harcban a Delfinek

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk