https://kolorline.hu/Az országos hírű vidéki poéta

Az országos hírű vidéki poéta

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

 Az Edelényi Városi Könyvtárban február 7-én, a perkupai születésű költő, pedagógus születésének 85. évfordulójára emlékeztek. 

A rendezvényen az irodalmi műsor mellett vetítettképes előadást is láthattak - hallhattak az érdeklődők, amely a költő életútjának és munkásságának legfontosabb állomásait mutatta be.  Habodás Sándor, a rudabányai Gvadányi József Művelődési Ház és Könyvtár vezetője, helytörténész elevenítette fel Kalász László pályafutását. A poéta 1933-ban született és 1999-ben hunyt el Szalonnán. A közép- és felsőfokú tanulmányok időszakát leszámítva mindvégig a Bódva völgyében élt, innen küldte verseit a különböző irodalmi lapok és a könyvkiadók szerkesztőségeibe. Ezt a tájat ő „rajzolta” a 20. századi magyar irodalom térképére. A vidéki lét nem akadályozta abban, hogy aktívan részt vegyen a megye, sőt az ország irodalmi életében. Költőtársaival eleven kapcsolatokat ápolt, a Hetek néven ismert csoport - Ágh István, Bella István, Buda Ferenc, Raffai Sarolta, Ratkó József, Serfőző Simon - tagjai közé tartozott.  A versrovat vezetőjeként részt vett a Napjaink című miskolci folyóirat szerkesztésében. Talán nincs is olyan irodalmi lap hazánkban, amelyik első, 1954-es megjelenésétől kezdve, egészen napjainkig ne közölt volna tőle verseket. 13 önálló kötete jelent meg, ebből 11 életében, két válogatás pedig már a halála után.

Számos elismerés kísérte költői útját, melyek közül a legfontosabbak: Radnóti-díj (1970), József Attila-díj (1975), SZOT-díj (1985), Szabó Lőrinc-díj (1987). 1993-ban a Magyar Köztársaság kiskeresztje kitüntetésben részesült. Szülőfalujában, a művelődési ház falán emléktáblát helyeztek el tiszteletére. A perkupai temetőben helyezték örök nyugalomra.

 

Fotók: Edelényi Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely

További híreink

Izsó Miklós emlékezete

Dátum: 2018. máj 26. 20:56

Szülőfalujában emlékeznek Izsó Miklósra

Kazincbarcika és a vasút

Dátum: 2018. máj 26. 15:34

Kismarton Zsolt helytörténész május 29-i előadásának előzetese

Harry herceg is elkelt

Dátum: 2018. máj 26. 12:16

Görög Ibolya protokollszakértőt Harry herceg esküvőjéről kérdeztük

Pünkösdi rózsa azaz a bazsarózsa

Dátum: 2018. máj 26. 10:00

A kert és az otthon illatvirága

Programajánló

Városi Gyermeknap

Kazincbarcika

Mihályi Réka - Masni és Pocó

Kazincbarcika

Kazincbarcika és a vasút

Kazincbarcika - Újkazinci Programsziget

Bringás flashmob és bringatúra

Kazincbarcika

Magyarország - Horvátország röplabda mérkőzés

Kazincbarcika Don Bosco Sportközpont

Reklám

Legfrissebb galéria

Reklám

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk