https://kolorline.hu/Az országos hírű vidéki poéta

Az országos hírű vidéki poéta

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

 Az Edelényi Városi Könyvtárban február 7-én, a perkupai születésű költő, pedagógus születésének 85. évfordulójára emlékeztek. 

A rendezvényen az irodalmi műsor mellett vetítettképes előadást is láthattak - hallhattak az érdeklődők, amely a költő életútjának és munkásságának legfontosabb állomásait mutatta be.  Habodás Sándor, a rudabányai Gvadányi József Művelődési Ház és Könyvtár vezetője, helytörténész elevenítette fel Kalász László pályafutását. A poéta 1933-ban született és 1999-ben hunyt el Szalonnán. A közép- és felsőfokú tanulmányok időszakát leszámítva mindvégig a Bódva völgyében élt, innen küldte verseit a különböző irodalmi lapok és a könyvkiadók szerkesztőségeibe. Ezt a tájat ő „rajzolta” a 20. századi magyar irodalom térképére. A vidéki lét nem akadályozta abban, hogy aktívan részt vegyen a megye, sőt az ország irodalmi életében. Költőtársaival eleven kapcsolatokat ápolt, a Hetek néven ismert csoport - Ágh István, Bella István, Buda Ferenc, Raffai Sarolta, Ratkó József, Serfőző Simon - tagjai közé tartozott.  A versrovat vezetőjeként részt vett a Napjaink című miskolci folyóirat szerkesztésében. Talán nincs is olyan irodalmi lap hazánkban, amelyik első, 1954-es megjelenésétől kezdve, egészen napjainkig ne közölt volna tőle verseket. 13 önálló kötete jelent meg, ebből 11 életében, két válogatás pedig már a halála után.

Számos elismerés kísérte költői útját, melyek közül a legfontosabbak: Radnóti-díj (1970), József Attila-díj (1975), SZOT-díj (1985), Szabó Lőrinc-díj (1987). 1993-ban a Magyar Köztársaság kiskeresztje kitüntetésben részesült. Szülőfalujában, a művelődési ház falán emléktáblát helyeztek el tiszteletére. A perkupai temetőben helyezték örök nyugalomra.

 

Fotók: Edelényi Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely

További híreink

A gyermekek, szülő, szociális munkás háromszög

Dátum: 2018. okt 19. 11:15

Projektzáró rendezvényt tartott a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központja a Mezey István Művészeti Központban október 18-án. Az eseményen a résztvevők értékelték a programban szerzett tapasztalatokat.

„Sosem bántam meg a döntésemet”

Dátum: 2018. okt 19. 09:23

Interjú dr. Bakk Richárddal, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vezetőjével

„Nem mindenki zenész, akinek hangszere van”

Dátum: 2018. okt 18. 21:03

KolorAkadémia – Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal

Költséghatékonyságra törekednek

Dátum: 2018. okt 18. 15:04

Munkaterv szerinti ülést tartott Kazincbarcika Város Önkormányzatának képviselő-testülete október 18-án.

Programajánló

MVSC - Rudabánya

Miskolc

Október 23.-i megemlékezés

Bánhorváti Sportcsarnok

1956-os ünnepség

Művelődési Központ - Edelény, Görögkatolikus templom

Október 23-i ünnepi megemlékezés

Kazincbarcika - Fő tér

KOLORAKADÉMIA

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk