https://kolorline.hu/Hárman háromfelé – Kazától, Kazáig

Hárman háromfelé – Kazától, Kazáig

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A fenti mottóval nyílt kiállítás Sajókazán, március 03-án, a Radvánszky – kastélyban, a Radvánszky Béla születésnapja alkalmából megrendezett eseményen.

Fotók: Radvánszky Béla Művelődési Ház és Könyvtár   A képen a kiállítók

A művészetkedvelő és pártoló bárói család tagjai is elismeréssel adóznának a pazar gyűjtemény láttán.

A festnény báró Radvánszky Bélát ábrázolja. Alkotója Kövesdi Judit, aki a községnek ajándékozta művét.

A szervezők három, Sajókazához kötődő, kiváló festőművész munkáiból állították össze a nem mindennapi tárlatot. A kastély impozáns nagyszalonja adott helyet az országos hírű magyar festő és grafikus olajfestményeinek. Az idősebb generáció által még mindig Palcsó tanító bácsiként emlegetett művész 1923 és 1955 között tanította nebulóit a faluban, miközben megörökítette a számára oly kedves tájat és embereket. A kiállításra a falut, a családtagjait, az itt élőket ábrázoló munkáit hozta el leszármazottja. Palcsó Dezső Ferenczy Károly tanítványa volt a Képzőművészeti Főiskolán. Kevesen tudják, hogy Kazincbarcikán az Izsó Miklós Képzőművészeti Kört vezette, s bár később elsodorta az élet a községből, végakaratának megfelelően szeretett falujában helyezték örök nyugalomra.

Palcsó Dezső önarcképe

A következő kiállító, Kövesdi Judit szorosabb szálakkal kötődik a településhez, hiszen itt született, rokonsága által ma is gyakran tér vissza gyermekkora helyszínére. A ma már Miskolcon élő és alkotó hölgy akvarelljeit tárta a közönség elé. Alkotásaiban nem csupán a szeretett szülőföldet ábrázolja autentikus módon, hanem kedvenc helyeit is. Képei szerepelnek megyei, országos Amatőr Artium rendezvényeken a rangos Miskolci Téli Tárlatokon, de eljutottak Kassára, Németországba, Texasba, Pekingbe, Olaszországba és Hollandiába.

A sajókazai Radvánszky-kastély Kövesdi Judit festménye

Rézművesné Nagy Ildikó szintén Sajókazán kezdte pedagógusi pályafutását. Öt éven keresztül nevelte diákjait a rajz szeretetére. Ezt követően más települések oktatási intézményeiben találta meg a boldogulást. Az elmúlt több,  mint fél évszázadban számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt. A kastélyba grafikáit hozta el. A nagy siker aratott megnyitóünnepség viszont a hagyományoknak megfelelően kezdődött. A résztvevőket Szalipszki Péter történész, muzeológus avatta be a történelem segédtudományainak ismeretébe, majd a SeptoForte együttes hangulatos, középkori zenével szórakoztatta a jelenlévőket. A polgármesteri köszöntőt követően a festőművészekkel együtt a 2000-ben alakult és munkáival rendszeresen jelentkező Praktika Kézműves Klub tagjainak szokásos éves kiállításában is gyönyörködhettek a látogatók. A nívós tárlat két hétig áll nyitva a nagyközönség előtt.

További híreink

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk