https://kolorline.hu/Hárman háromfelé – Kazától, Kazáig

Hárman háromfelé – Kazától, Kazáig

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A fenti mottóval nyílt kiállítás Sajókazán, március 03-án, a Radvánszky – kastélyban, a Radvánszky Béla születésnapja alkalmából megrendezett eseményen.

Fotók: Radvánszky Béla Művelődési Ház és Könyvtár   A képen a kiállítók

A művészetkedvelő és pártoló bárói család tagjai is elismeréssel adóznának a pazar gyűjtemény láttán.

A festnény báró Radvánszky Bélát ábrázolja. Alkotója Kövesdi Judit, aki a községnek ajándékozta művét.

A szervezők három, Sajókazához kötődő, kiváló festőművész munkáiból állították össze a nem mindennapi tárlatot. A kastély impozáns nagyszalonja adott helyet az országos hírű magyar festő és grafikus olajfestményeinek. Az idősebb generáció által még mindig Palcsó tanító bácsiként emlegetett művész 1923 és 1955 között tanította nebulóit a faluban, miközben megörökítette a számára oly kedves tájat és embereket. A kiállításra a falut, a családtagjait, az itt élőket ábrázoló munkáit hozta el leszármazottja. Palcsó Dezső Ferenczy Károly tanítványa volt a Képzőművészeti Főiskolán. Kevesen tudják, hogy Kazincbarcikán az Izsó Miklós Képzőművészeti Kört vezette, s bár később elsodorta az élet a községből, végakaratának megfelelően szeretett falujában helyezték örök nyugalomra.

Palcsó Dezső önarcképe

A következő kiállító, Kövesdi Judit szorosabb szálakkal kötődik a településhez, hiszen itt született, rokonsága által ma is gyakran tér vissza gyermekkora helyszínére. A ma már Miskolcon élő és alkotó hölgy akvarelljeit tárta a közönség elé. Alkotásaiban nem csupán a szeretett szülőföldet ábrázolja autentikus módon, hanem kedvenc helyeit is. Képei szerepelnek megyei, országos Amatőr Artium rendezvényeken a rangos Miskolci Téli Tárlatokon, de eljutottak Kassára, Németországba, Texasba, Pekingbe, Olaszországba és Hollandiába.

A sajókazai Radvánszky-kastély Kövesdi Judit festménye

Rézművesné Nagy Ildikó szintén Sajókazán kezdte pedagógusi pályafutását. Öt éven keresztül nevelte diákjait a rajz szeretetére. Ezt követően más települések oktatási intézményeiben találta meg a boldogulást. Az elmúlt több,  mint fél évszázadban számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt. A kastélyba grafikáit hozta el. A nagy siker aratott megnyitóünnepség viszont a hagyományoknak megfelelően kezdődött. A résztvevőket Szalipszki Péter történész, muzeológus avatta be a történelem segédtudományainak ismeretébe, majd a SeptoForte együttes hangulatos, középkori zenével szórakoztatta a jelenlévőket. A polgármesteri köszöntőt követően a festőművészekkel együtt a 2000-ben alakult és munkáival rendszeresen jelentkező Praktika Kézműves Klub tagjainak szokásos éves kiállításában is gyönyörködhettek a látogatók. A nívós tárlat két hétig áll nyitva a nagyközönség előtt.

További híreink

Ballagás és évzáró a Pollackban

Dátum: 2018. jún 20. 16:20

Mintegy kétezer-kétszáz diák kezdte meg a jól megérdemelt nyári szünidőt. A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában és tagintézményeiben a héten tartják a ballagási ünnepségeket és az évzárókat is.

Dísz tér tervbemutatója

Dátum: 2018. jún 20. 15:31

Meghívó a Kazincbarcika régi-új közösségi terének, a Polgármesteri Hivatal előtti Dísz tér megújulásának tervbemutatójára.

Előkelő helyen végzett a magyar csapat labdarúgásban

Dátum: 2018. jún 20. 15:03

A KBSC játékosa szerezte a gólokat

Kondói rajzos sikerek

Dátum: 2018. jún 20. 14:45

A Kondói Harica-Völgyi Óvoda óvodásai sikeresen szerepelek több országos rajzpályázaton.

Programajánló

Kastély-szerenád

Edelény

I. Császtai Terepfutás és Mountain Bike Verseny

Edelény - Császta Szőlőhegy

Föld alatt és föld felett teljesítménytúrák

Aggtelek

BLAST!

Berente

Németh Kori Edzés

Dédestapolcsány

Reklám

Legfrissebb galéria

Reklám

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk