Kastély-szerenád Edelényben
Hangulatos, nyárzáró koncert helyszíne volt az edelényi L’Huillier–Coburg-kastély, augusztus 25-én.
A Miskolci Szimfonikus Zenekar Kastély-szerenád programja 2016-ban indult, az előadott zeneművekben alkalmazkodva az ünnepekhez és az évszakok hangulatához. A koncert zenei összeállítása ezúttal is páratlan nyáresti programot kínált. A műsorban Antal Mátyás vezényletével felcsendült Bach C-dúr szvitje és Mozarttól a Kis éji zene.
Fotók: Edelényi Kastélysziget
Különleges meglepetés volt Händel Tűzijáték-szvitje, melynek dallamai alatt csodálatos tűzijátékban gyönyörködhettek a résztvevők. A koncert előtt a Gallay Pince jóvoltából rendhagyó, előadással egybekötött borkóstoláson vehetett részt a közönség.
A pincészet a Bükki borvidék első családi boutique borászata, amely a prémium borok készítése mellett a bükki borvidék megmentését és szélesebb körben való megismertetését tűzte ki célul. A Borbély József és fia, Borbély Roland nevével fémjelzett Gallay Pince kezdetben garázsborászatként működött, majd 2012-ben elindították saját pincéjüket, mely az anyai nagymama, Gallay Izabella után kapta a nevét. Apa és fia a kezdetektől tudták, hogy ők viszik tovább azt a családnevet, melyről a nagymama és három nővére úgy hitték, majdan a feledés homályába vész. Igaz, eleve elrendeltetésről nem volt szó. Az ifjabb Borbély gépésznek tanult. Nagyjából tizenhat évvel ezelőtt néhány borkóstolási élmény hatására döntött a borász szakma mellett. Álma megvalósítása érdekében folyamatosan képezte magát, a szőlész-borász diploma megszerzését követően a San Franciscotól egy órányi útra elterülő, az USA leghíresebb borvidékének számító Napa völgyben gyarapította ismereteit. Ma a család minden tagja részt vesz a vállalkozásban. Borbély József végzi a szőlészeti munkák garmadát, melyhez a felesége biztosítja a hátteret. Borbély Roland borászt ugyancsak a párja támogatja, hiszen ő szervezi a napi teendőket, bemutatókat. Főként a borvidékre jellemző fehér fajtákat termelnek, a zenit, a pinot blanc, a cserszegi fűszeres és a zweigelt szőlőkből készítenek borokat.
- A család személyes kedvence a Nyékládháza nevű borunk, ami 100 %-ban zenit szőlőből készül, hordóban erjesztjük és érleljük finom seprőn. Összességében nagyon szerencsés helyzetben vagyok, mert olyan borvidéken dolgozhatok, melynek adottságai országos viszonylatban is kiválóak, bár kevéssé ismert, pedig Magyarország egyik legjobb szőlőtermő helye, a nyékládházi Pittyén-dűlő – tájékoztatott Borbély Roland.