https://kolorline.hu/Kidobolta a kisbíró…

Kidobolta a kisbíró…

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Régen a szüret társas eseménynek számított, melyre egy egész faluközösség készült, s melyet a végén mulatságok zártak.


Fotók: Dobos Norbert

Ma már a család, a szűkebb tágabb rokonság, a barátok, a szomszédok jó kedélyű, fricskákkal tarkított programja.  Ám napjainkban is sok hagyomány él, amihez ragaszkodnak az emberek. A helyi tradíciók ápolása, a más településektől eltérő szokás felelevenítése számos közösség számára egyet jelent az identitás megőrzésével, a lakosság összekovácsolásának igényével.

Október közepe felé haladva a legtöbb helyen véget ért a szüret, a borospincék hordói megteltek musttal, eljött az ideje a jól megérdemelt vigasságnak. Mályinkán az elvégzett munka után, október 6-án. a Mályinkai Sportegyesület szervezésében tartották meg a szüreti felvonulást és a bált. A falu apraja – nagyja utcára vonult, hogy részt vegyen a vidám, tréfás elemekkel tarkított parádén. A színpompás menetet harangalakú vaspántra erősített hatalmas szőlőcsokrot vivő, népviseletbe öltözött fiatal pár vezette.

Az őket követő szekerekről önfeledt nótaszó hallatszott, melyet a Tardonai Kulturális Egyesület és a helyi óvodások műsora tett még emlékezetesebbé.

Sajátos hagyománya a községnek- talán a környéken máshol nem is él e szokás – hogy a kisbíró vicces, komikus versike formájában kidobolja az év során elkövetett apróbb baklövéseket, s felhívja a jelenlévők figyelmét, hogy a következő esztendőben jól viseljék magukat, nehogy a szüreti listára kerüljenek. Némi pihenő után este kezdetét vette a szüreti bál. A táncmulatság résztvevői élőzenére ropták hajnalig.

 

További híreink

Öt kazincbarcikai arany

Dátum: 2018. okt 20. 17:08

Sikeresen szerepeltek a kazincbarcikaiak az október 20-án megrendezett XI. Szücs Lajos Súlyemelő Emlékversenyen és a VII. Szabó Ferenc Masters Súlyemelő Emlékversenyen.

„Az első laborom”

Dátum: 2018. okt 20. 15:48

Idén először lehetősége nyílt a Szalézis diákoknak, hogy vegyész fakultáción vehessenek részt.

Őrizzük meg csontjaink egészségét!

Dátum: 2018. okt 20. 10:00

A csontritkulás világnapját ünnepeljük!

A gyermekek, szülő, szociális munkás háromszög

Dátum: 2018. okt 19. 11:15

Projektzáró rendezvényt tartott a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központja a Mezey István Művészeti Központban október 18-án. Az eseményen a résztvevők értékelték a programban szerzett tapasztalatokat.

Programajánló

Október 23.-i megemlékezés

Bánhorváti Sportcsarnok

1956-os ünnepség

Művelődési Központ - Edelény, Görögkatolikus templom

Október 23-i ünnepi megemlékezés

Kazincbarcika - Fő tér

KOLORAKADÉMIA

Kazincbarcika

Kolorakadémia - Szenior Szabadegyetem

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk