https://kolorline.hu/Kidobolta a kisbíró…

Kidobolta a kisbíró…

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Régen a szüret társas eseménynek számított, melyre egy egész faluközösség készült, s melyet a végén mulatságok zártak.


Fotók: Dobos Norbert

Ma már a család, a szűkebb tágabb rokonság, a barátok, a szomszédok jó kedélyű, fricskákkal tarkított programja.  Ám napjainkban is sok hagyomány él, amihez ragaszkodnak az emberek. A helyi tradíciók ápolása, a más településektől eltérő szokás felelevenítése számos közösség számára egyet jelent az identitás megőrzésével, a lakosság összekovácsolásának igényével.

Október közepe felé haladva a legtöbb helyen véget ért a szüret, a borospincék hordói megteltek musttal, eljött az ideje a jól megérdemelt vigasságnak. Mályinkán az elvégzett munka után, október 6-án. a Mályinkai Sportegyesület szervezésében tartották meg a szüreti felvonulást és a bált. A falu apraja – nagyja utcára vonult, hogy részt vegyen a vidám, tréfás elemekkel tarkított parádén. A színpompás menetet harangalakú vaspántra erősített hatalmas szőlőcsokrot vivő, népviseletbe öltözött fiatal pár vezette.

Az őket követő szekerekről önfeledt nótaszó hallatszott, melyet a Tardonai Kulturális Egyesület és a helyi óvodások műsora tett még emlékezetesebbé.

Sajátos hagyománya a községnek- talán a környéken máshol nem is él e szokás – hogy a kisbíró vicces, komikus versike formájában kidobolja az év során elkövetett apróbb baklövéseket, s felhívja a jelenlévők figyelmét, hogy a következő esztendőben jól viseljék magukat, nehogy a szüreti listára kerüljenek. Némi pihenő után este kezdetét vette a szüreti bál. A táncmulatság résztvevői élőzenére ropták hajnalig.

 

További híreink

Hópelyhecske a Lévayban

Dátum: 2018. dec 14. 10:00

Fagyapó és Sznyegurocska lepték meg a gyerekeket

A jóságos Mikulás ajándéka

Dátum: 2018. dec 14. 10:00

A jó gyerekekhez megérkezett a Mikulás

Megjelent a Kolorhét Magazin utolsó idei lapszáma

Dátum: 2018. dec 14. 09:30

Kedves Olvasóink, a mai délelőtt minden Kazincbarcikai és térségbeli olvasóink kézzel kaphatták a Kolorhét magazin utolsó idei, ünnepi kiadását!

Advent fényei

Dátum: 2018. dec 14. 09:00

Jézus születésére várva

Programajánló

Nemzetek Kupája - Teke

Kazincbarcika

Karácsony Felső-Barcikán

Kazincbarcika

Szekeres Adrien Adventi koncertje

Kazincbarcika

Angyali érintés - Kissné Király Piroska kiállítása

Kazincbarcika

Adventi játszóház

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk