KolorTV élőben

https://kolorline.hu/Rudabányaiak Kárpátalján

Rudabányaiak Kárpátalján

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A hosszú hétvégét kihasználva, október 19-e és 22-e között négynapos kárpátaljai körutazáson vett részt egy 35 fős rudabányai csoport.

A Beregszász melletti Jánosiban lévő „főhadiszállásukról” járták be a környéket. Természetesnek tűnt, hogy az első úti cél Munkács feltérképezése volt. A következőkben Kárpátalja távolabbi tájaira vezetett az út.


A rudabányai csoport a munkácsi várban...

A Szolyvai Emlékparkban koszorút helyeztek el a málenkij robot elszenvedőinek emlékművénél. Innen egy érdekes természeti látványossághoz, a fülöpfalvai -pilipeci- Sipot-vízeséshez utaztak, amely 16 m-es magasságával a térség egyik legnagyobb és legszebb vízesése. Az idei nagy szárazság ellenére most is bőven zúdult alá a víz a meredek sziklafalon. Hazafelé Beregszentmiklós (Csinagyijevo) településen megtekintették a korábbi romos állapotából részben helyreállított, és ma művésztelepként funkcionáló Telegdy-Rákóczi kastélyt. 1403-ban Perényi Imre engedélyt kapott a királytól erődített várkastély építésére, amely azonban csak az 1450-es években készült el. Később a tulajdonosai változtak, és többször átépítették. Falai között több hírneves személy is megfordult, így például Zrínyi Ilona is gyakran tartózkodott itt, és többször találkozott későbbi férjével, Thököly Imrével. II. Rákóczi Ferenc fejedelem szintén gyakran járt a településen, még a száműzetésbe vonulása előtti utolsó éjszakát is a kastélyban töltötte.
A harmadik napon a beregszászi városnézés szerepelt a programban, melynek során megtekintették egyebek mellett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola műemlék-épületét is.


... és a Turul-emlékműnél

Ezt követően a fatornyos, festett famennyezetes csetfalvai református templomot és a tiszaújlaki Turul-emlékművet keresték fel. Este borkóstolón vettek részt Bene községben, a Parászka család pincészetében.
Az utolsó napon Rudabánya testvértelepülését, Badalót látogatták meg, ahonnan élményekben gazdagon tértek haza.

 

További híreink

Rács mögött a putnoki baltás rablók (Frissítve!)

Dátum: 2019. jan 15. 11:59

A rendőrök őrizetbe vették azt a két rablót, akik még hétfőn rátámadtak egy apára és fiára Putnokon.

Lehetőség 240 l űrmértékű szelektív edényzetre

Dátum: 2019. jan 14. 10:10

Lehetőség van a 2016. év folyamán átvett 120 l űrmértékű szeletív edényzetek 240 l űrmértékűre történő cseréjére.

Szoros időközi önkormányzati választáson az MSZP-DK jelöltje nyert Sajószentpéteren

Dátum: 2019. jan 14. 10:09

A sajószentpéteri 1. egyéni választókerület korábbi jobbikos önkormányzati képviselőjének, Hernádi Norbertnek a halála miatt kellett időközi választást kiírni a településen, melyen összesen hat jelölt indult.

Újévi koncert Illényi Katicával

Dátum: 2019. jan 13. 11:17

Újévi koncert keretében köszöntötte Kazincbarcika városa a 2019-es évet január 11-én és 12-én az Egressy Béni Művelődési Központ színháztermében. A kétnapos eseményen fellépett Illényi Katica, Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész és a Kodály Zoltán Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény „MELÓDIA” kamarazenekara.

KolorTV élőben

Programajánló

KOLORAKADÉMIA

Kazincbarcika

A bükki füvesember Ózdon

Ózd

Retro Game - Évnyitó

Berente

Floorball Diákolimpia® Országos Döntő - Kazincbarcika

Kazincbarcika

Harcban a Delfinek

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk