https://kolorline.hu/Rudabányaiak Kárpátalján

Rudabányaiak Kárpátalján

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A hosszú hétvégét kihasználva, október 19-e és 22-e között négynapos kárpátaljai körutazáson vett részt egy 35 fős rudabányai csoport.

A Beregszász melletti Jánosiban lévő „főhadiszállásukról” járták be a környéket. Természetesnek tűnt, hogy az első úti cél Munkács feltérképezése volt. A következőkben Kárpátalja távolabbi tájaira vezetett az út.


A rudabányai csoport a munkácsi várban...

A Szolyvai Emlékparkban koszorút helyeztek el a málenkij robot elszenvedőinek emlékművénél. Innen egy érdekes természeti látványossághoz, a fülöpfalvai -pilipeci- Sipot-vízeséshez utaztak, amely 16 m-es magasságával a térség egyik legnagyobb és legszebb vízesése. Az idei nagy szárazság ellenére most is bőven zúdult alá a víz a meredek sziklafalon. Hazafelé Beregszentmiklós (Csinagyijevo) településen megtekintették a korábbi romos állapotából részben helyreállított, és ma művésztelepként funkcionáló Telegdy-Rákóczi kastélyt. 1403-ban Perényi Imre engedélyt kapott a királytól erődített várkastély építésére, amely azonban csak az 1450-es években készült el. Később a tulajdonosai változtak, és többször átépítették. Falai között több hírneves személy is megfordult, így például Zrínyi Ilona is gyakran tartózkodott itt, és többször találkozott későbbi férjével, Thököly Imrével. II. Rákóczi Ferenc fejedelem szintén gyakran járt a településen, még a száműzetésbe vonulása előtti utolsó éjszakát is a kastélyban töltötte.
A harmadik napon a beregszászi városnézés szerepelt a programban, melynek során megtekintették egyebek mellett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola műemlék-épületét is.


... és a Turul-emlékműnél

Ezt követően a fatornyos, festett famennyezetes csetfalvai református templomot és a tiszaújlaki Turul-emlékművet keresték fel. Este borkóstolón vettek részt Bene községben, a Parászka család pincészetében.
Az utolsó napon Rudabánya testvértelepülését, Badalót látogatták meg, ahonnan élményekben gazdagon tértek haza.

 

További híreink

Az utánpótlás hétvégi eredményei

Dátum: 2019. márc 24. 21:00

KBSC utánpótlás eredmények / U 19, U 17, U 15, U 14, /

Léböjt: egészséges vagy sem?

Dátum: 2019. márc 24. 12:15

Tavasz közeledtével sokakban felmerül az igény, hogy belevágjanak egy léböjt kúrába.

Motivációs nap - Kazincbarcika 100

Dátum: 2019. márc 23. 18:33

Motivációs napot tartott az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub, illetve a Kazincbarcika Város Kommunális és Kulturális Fejlődéséért Alapítvány a Mezey István Művészeti Központban március 23-án tíz órától.

Bódi Ilona Emlékverseny - IX. Shotokan Karate Kupa

Dátum: 2019. márc 23. 18:00

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Bódi Ilona Emlékversenyt március 23-án a felújított Kazincbarcikai Sportközpont Tornacsarnokában.

Programajánló

Anyák napi ajándékkészítés

Kazincbarcika

Simon Balázs festő kiállítása a Mezey Művészeti Központban

Kazincbarcika

Rádió Top! Új hangszínben!

Kazincbarcika

Színes Folt Klub

Kazincbarcika

Rajz szakkör

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk