https://kolorline.hu/Életterünk, a Föld

Életterünk, a Föld

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A Föld napjához közeledve felmerül a kérdés: mennyire bánunk tudatosan környezetünkkel? Gyakorlatilag az már tény, hogy Földünk az emberi tevékenység nyomán visszafordíthatatlan változáson megy keresztül. Különösen a népességnövekedés és a növekvő életszínvonal terheli meg a Föld véges erőforrásait.

A lélekszám emelkedése együtt jár a fogyasztás erősödésével, mely környezetkárosításhoz, erdőirtáshoz, szennyezéshez, hulladékhegyekhez vezet. Hiszen a táplálék megtermeléséhez újabb földeket kell termelés alá venni, ami csak újabb természetes élőhelyek, ökoszisztémák felszámolásával, felégetésével, erdőirtással nyerhető. Ez veszélyezteti a biológiai sokféleséget, fák irtásával pedig kedvezőtlenül hat a szén-dioxid-mérlegre. Felmérések szerint a vízfelhasználás kétszer gyorsabb ütemben nőtt az elmúlt száz évben, mint a lakosság, miközben a vízkészlet 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Ráadásul édesvízkészletet a túlzott fogyasztáson kívül az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés, a gazdasági növekedés, a változó életstílus is veszélyezteti. Ugyanakkor a fogyasztói társadalom egyre nagyobb nyersanyag-és energiaigénnyel jelentkezik. A gazdasági és a technikai fellendülés okán a világnak 50%-kal több megújuló erőforrásra lenne szüksége, mint amennyit a Föld fenntartható módon nyújtani tud.


Fotó: Pál Gábor László

Ezen alapgondolatok mezsgyéjén vázolta fel gondolatait Hornyák Gyula, a Miskolci Egyetem munkatársa Bánhorvátiban, az április 10-én tartott elő­adásában. A bolygónk állapota, avagy hogyan pusztítjuk el földünket című prezentációjában azt hangsúlyozta az előadó, hogy jelenleg egy olyan jövő felé száguldunk, ami a bolygó pusztulását eredményezi. Beszámolójában egészen a Föld születésétől kezdve ecsetelte a bolygó változásaihoz vezető utat. Kitért többek között az óceánok szennyezésére, beszélt a Mexikói-öbölben található „halott zónáról”, ahol már szinte eltűnt az élet. A térségben a környezetszennyezés hatására oxigénhiányos övezet alakult ki. A tengervíz alacsony oxigénszintje elpusztítja a halakat, károsítja a tengeri élőlényeket, ezért nevezik halott zónának. Az érdekfeszítő előadás célja az volt, hogy felnyissa az emberek szemét, a jövő bennünk rejlik, csak rajtunk múlik, hogyan élünk ezzel a lehetőséggel.

 

Forrás: http://fna.hu

További híreink

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk