https://kolorline.hu/„Borban él az élet…”

„Borban él az élet…”

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Tizenhét évvel ezelőtt a Bánhorváti-Nagybarca Polgári Együttműködés Egyesület akkori elnökének, Csíkász Gábornak és barátainak az elképzelése nyomán rendezték meg első ízben a három település, – Bánhorváti, Nagybarca és Vadna – összefogásával a Bán-völgye Borversenyt, melyben jelentős szerepet vállaltak a nagybarcai származású Séra testvérek.


Képforrás: Tollas Tibor Emlékház

Talán maga sem hitte volna, hogy a hagyományteremtő céllal megtartott esemény ilyen hosszú utat jár be, s utódai ugyanolyan lendülettel és szeretettel folytatják közösségépítő munkáját, mint egykoron azt ő tette. Az április 13-án lebonyolított versenyre minden gazda kétféle borral nevezhetett, melyeket a falvak művelődési házaiban gyűjtöttek össze és szállítottak a rendező községbe.

A minősítés négy kategóriában történt: Bán-völgye fehér- és vörösbora, valamint más táj fehér-, illetve vörösbora szerint. A leadott mintákat tíztagú zsűri bírálta. A bizottság elnökei neves borászok voltak: Módos Péter, a Magyar Borakadémia nyugalmazott elnöke, Urbánné Huszár Klára borász, nyugalmazott főiskolai tanár, valamint Viniczai Sándor borász, szakújságíró. A verseny koordinálását, valamint bíráló bizottságok véleményének tolmácsolását Séra Mihály borász vállalta magára.  A három település képviseletében Antal Attila, ifj. Czövek Károly és Csehes Károly vett részt a zsűri munkájában. A hagyományoknak megfelelően a díjak előtt adták át a Séra család által 2007-ben alapított „Csikász Gábor Emlékérmet”, melyet ezúttal a zsűriben végzett több éves tevékenységéért Módos Péter kapott. Emellett a zsűri 11 arany, 22 ezüst, 37 bronzérmet és 25 oklevelet osztott ki. A 2018-as év legjobb Bánvölgye fehérbora Tóbiás Lászlóé, a legjobb vörösbor pedig Sivák László borgazdáé lett. A résztvevőket Vadnai Zoltán, Nagybarca polgármestere, Demeter Ádám, a Bánhorváti-Nagybarca Polgári Együttműködés Egyesület elnöke és Demeter Zoltán ország­gyűlési képviselő köszöntötte, majd dr. Jacsó Pál, az Avasi Borászok Asztaltársaságának alelnöke saját verseiből és boros dalokból összeállított műsorát tekinthették meg a jelenlévők. A jóízűen elfogyasztott ebéd után a helyi borosgazdák kedélyes tapasztalatcserére pincéikbe invitálták a vendégeket.

További híreink

A második éves RePohár esete a kevesebb szeméttel az idei Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. szept 05. 08:10

A 11. Kolorfesztiválnak — sok más tényező mellett — idén is büszke vívmánya lett az elenyésző mennyiségű szemét. A tavaly indított RePohár rendszer már a második évébe lépett. A mutatós kolorcitys és Kazincbarcika 70-es RePoharakat sokan visszaváltották, de már gyűjtők is szép számmal akadtak, akik hazavitték a kollekcióba az idei új példányokat. A szelektív gyűjtők szintén jól szuperáltak, és zömében újrahasznosítható szeméttel teltek meg. Mindez a fesztiválozók és szakemberek odafigyelésének is köszönhető.

Bányásznapi megemlékezés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. szept 04. 12:11

Magyarországon 1951 óta szeptember első vasárnapja bányásznap, amelyet az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére rendeznek. Kazincbarcikán idén szeptember 1-jén az Egressy Béni Művelődési Központ melletti bányászszobornál tartották a koszorúzással egybekötött megemlékezést.

Intézmények nevezhetnek még a Kolorfutásra

Dátum: 2024. szept 03. 18:57

Csak pár napra és csak pár száz regisztráció erejéig újranyílt a BorsodChem Kolorfutás nevezési ablaka meghatározott csoportok részére.

Kazincbarcikai rendőr kapta a Tündik Csaba-díjat

Dátum: 2024. szept 03. 14:32

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője négy éve alapított díjat az egykor tragikus hirtelenséggel elhunyt bűnügyi osztályvezető, az emberként és rendőrként is kimagasló kvalitású Tündik Csaba emlékének megőrzésére.

KolorTV élőben

Programajánló

Retró perspektíva ARC/ÉLEK - Kövesdi Tibor kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Kolorfutás 2024

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk