https://kolorline.hu/Meddig tanul az ember?

Meddig tanul az ember?

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az MTA Miskolci Területi Bizottságának Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottsága, a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány, a Miskolci Egyetem BTK MFI Nyelv és Kommunikáció Kutatócsoportja, valamint a Szikra Alapítvány „Emberközpontú tudományt-emberközelbe visszük” mottóval kihelyezett munkabizottsági ülést tartott Vadnán, a Göőz Pál Művelődési Házban, április 17-én.

 


Fotó: Dr. Dobosné Vörös Eleonóra, a képek közlését Dr. Dobos László engedélyezte

„Akit szülőföldjének erkölcsi normái vezéreltek” – avagy a tanulás szerepe az ember életében címmel megtartott elő­adás annak a kezdeményezésnek a folytatása, mely tavaly fogalmazódott meg a gerontológiai munkabizottságban. A gerontológiai bizottság döntően az emberrel, ezen belül az időskorúakkal, illetve a nemzedékek kapcsolatával foglalkozik. A cél az volt, hogy a tudományt belopják a mindennapokba és társítsák a gyakorlattal. A napokban megtartott rendezvény előadója prof. dr. Patkó Gyula professzor emeritus, okleveles gépész­mérnök, egyetemi tanár, a Miskolci Egyetem egykori rektora volt. Ezt megelőzően a megjelenteket a házigazda intézmény vezetője, Marinné Tóth Krisztina fogadta, majd a helyi óvodások és az Őszirózsa Nyugdíjas Klub Énekkarának műsorát követően Bencze Péter, Vadna polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

A rendezvényen szép számú hallgatóság volt jelen, hiszen az eseményen részt vettek a környező települések, - Kazincbarcika, Sajókaza, Kurityán – képviselői, valamint a professzor miskolci tisztelői is. A falu első embere részletesen, a múltból elindulva a jövő felé vezető úton bemutatta települését a vendégeknek. Ezt követően dr. Dobos László, a Társadalom – és Humántudományi Gerontológia Munkabizottság titkára ismertette dr. Patkó Gyula életútját. Az érdekfeszítő beszámoló két szálon futott, egyrészt a tanítás-tanulás tudománytörténetét vizsgálta meg, kitérve az oktatás területén az ókortól kezdődően a napjainkban gyakorolt intézményi formákra. Másrészt saját életpályáján keresztül szemléltette, hogy egy kis őrségi faluból elindulva, önnön erejéből miként küzdötte fel magát pályája csúcsára, az egyetemi rektori székig. Érzékeltette mindazokat az értékeket, melyeket attól az összetartó közösségtől kapott, melyben felnőtt, melyek sorsának alakításában motiválták. A mintegy 50 perces előadás végén a feltett kérdések nyomán kötetlen beszélgetés alakult ki.   

További híreink

Változások a városi közlekedésben a Kolorfutás ideje alatt

Dátum: 2019. júl 19. 12:55

2019. augusztus 4-én 7.00 - 14.00 között kerül megrendezésre a 6. Kolorfutás Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi térképen megjelölt területeken számíthatnak a városlakók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Egy áldozatos életpálya elismerése

Dátum: 2019. júl 18. 09:12

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét.

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Dátum: 2019. júl 17. 17:02

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

Összefogás Dédestapolcsányért

Dátum: 2019. júl 16. 12:12

Zenés jótékonysági est a település megsegítésére

Programajánló

Mozdulj, Kazincbarcika! Mire képes a testünk?

Kazincbarcika

Csapatépítő családi nap

Kazinczy Sportcsarnok - Kazincbarcika

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Kazincbarcika

KOL-ART - 7.0 Kolorfesztivál

Kazincbarcika

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk