https://kolorline.hu/Meddig tanul az ember?

Meddig tanul az ember?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az MTA Miskolci Területi Bizottságának Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottsága, a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány, a Miskolci Egyetem BTK MFI Nyelv és Kommunikáció Kutatócsoportja, valamint a Szikra Alapítvány „Emberközpontú tudományt-emberközelbe visszük” mottóval kihelyezett munkabizottsági ülést tartott Vadnán, a Göőz Pál Művelődési Házban, április 17-én.

 


Fotó: Dr. Dobosné Vörös Eleonóra, a képek közlését Dr. Dobos László engedélyezte

„Akit szülőföldjének erkölcsi normái vezéreltek” – avagy a tanulás szerepe az ember életében címmel megtartott elő­adás annak a kezdeményezésnek a folytatása, mely tavaly fogalmazódott meg a gerontológiai munkabizottságban. A gerontológiai bizottság döntően az emberrel, ezen belül az időskorúakkal, illetve a nemzedékek kapcsolatával foglalkozik. A cél az volt, hogy a tudományt belopják a mindennapokba és társítsák a gyakorlattal. A napokban megtartott rendezvény előadója prof. dr. Patkó Gyula professzor emeritus, okleveles gépész­mérnök, egyetemi tanár, a Miskolci Egyetem egykori rektora volt. Ezt megelőzően a megjelenteket a házigazda intézmény vezetője, Marinné Tóth Krisztina fogadta, majd a helyi óvodások és az Őszirózsa Nyugdíjas Klub Énekkarának műsorát követően Bencze Péter, Vadna polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

A rendezvényen szép számú hallgatóság volt jelen, hiszen az eseményen részt vettek a környező települések, - Kazincbarcika, Sajókaza, Kurityán – képviselői, valamint a professzor miskolci tisztelői is. A falu első embere részletesen, a múltból elindulva a jövő felé vezető úton bemutatta települését a vendégeknek. Ezt követően dr. Dobos László, a Társadalom – és Humántudományi Gerontológia Munkabizottság titkára ismertette dr. Patkó Gyula életútját. Az érdekfeszítő beszámoló két szálon futott, egyrészt a tanítás-tanulás tudománytörténetét vizsgálta meg, kitérve az oktatás területén az ókortól kezdődően a napjainkban gyakorolt intézményi formákra. Másrészt saját életpályáján keresztül szemléltette, hogy egy kis őrségi faluból elindulva, önnön erejéből miként küzdötte fel magát pályája csúcsára, az egyetemi rektori székig. Érzékeltette mindazokat az értékeket, melyeket attól az összetartó közösségtől kapott, melyben felnőtt, melyek sorsának alakításában motiválták. A mintegy 50 perces előadás végén a feltett kérdések nyomán kötetlen beszélgetés alakult ki.  



 

További híreink

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk