https://kolorline.hu/Meddig tanul az ember?

Meddig tanul az ember?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

Az MTA Miskolci Területi Bizottságának Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottsága, a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány, a Miskolci Egyetem BTK MFI Nyelv és Kommunikáció Kutatócsoportja, valamint a Szikra Alapítvány „Emberközpontú tudományt-emberközelbe visszük” mottóval kihelyezett munkabizottsági ülést tartott Vadnán, a Göőz Pál Művelődési Házban, április 17-én.

 


Fotó: Dr. Dobosné Vörös Eleonóra, a képek közlését Dr. Dobos László engedélyezte

„Akit szülőföldjének erkölcsi normái vezéreltek” – avagy a tanulás szerepe az ember életében címmel megtartott elő­adás annak a kezdeményezésnek a folytatása, mely tavaly fogalmazódott meg a gerontológiai munkabizottságban. A gerontológiai bizottság döntően az emberrel, ezen belül az időskorúakkal, illetve a nemzedékek kapcsolatával foglalkozik. A cél az volt, hogy a tudományt belopják a mindennapokba és társítsák a gyakorlattal. A napokban megtartott rendezvény előadója prof. dr. Patkó Gyula professzor emeritus, okleveles gépész­mérnök, egyetemi tanár, a Miskolci Egyetem egykori rektora volt. Ezt megelőzően a megjelenteket a házigazda intézmény vezetője, Marinné Tóth Krisztina fogadta, majd a helyi óvodások és az Őszirózsa Nyugdíjas Klub Énekkarának műsorát követően Bencze Péter, Vadna polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

A rendezvényen szép számú hallgatóság volt jelen, hiszen az eseményen részt vettek a környező települések, - Kazincbarcika, Sajókaza, Kurityán – képviselői, valamint a professzor miskolci tisztelői is. A falu első embere részletesen, a múltból elindulva a jövő felé vezető úton bemutatta települését a vendégeknek. Ezt követően dr. Dobos László, a Társadalom – és Humántudományi Gerontológia Munkabizottság titkára ismertette dr. Patkó Gyula életútját. Az érdekfeszítő beszámoló két szálon futott, egyrészt a tanítás-tanulás tudománytörténetét vizsgálta meg, kitérve az oktatás területén az ókortól kezdődően a napjainkban gyakorolt intézményi formákra. Másrészt saját életpályáján keresztül szemléltette, hogy egy kis őrségi faluból elindulva, önnön erejéből miként küzdötte fel magát pályája csúcsára, az egyetemi rektori székig. Érzékeltette mindazokat az értékeket, melyeket attól az összetartó közösségtől kapott, melyben felnőtt, melyek sorsának alakításában motiválták. A mintegy 50 perces előadás végén a feltett kérdések nyomán kötetlen beszélgetés alakult ki.   

További híreink

Az élet harmóniája

Dátum: 2020. jún 07. 10:26

Sikerorientált, túlhajszolt világunkban folyamatosan keresünk valami fogódzót, amelybe kapaszkodva rálelhetünk a békére. Arra a harmóniára, ami elvezet belső nyugalmunk megtalálásához és összhangot teremt a külvilággal. Ám mindenki másként jut el a kiegyensúlyozottság idilli állapotához. Kiváltképp az utóbbi hónapok megszokottól eltérő történései tettek szükségessé különleges megoldásokat, az egyén és a közösségek számára is. A koronavírus okozta kihívásokra válaszként született meg a kazincbarcikai Szalézi Plébánia online oratóriumának ötlete. Az egyik adásban Kukuczka Robert, szalézi szerzetes atya a zene az élet harmóniáját elősegítő, meghatározó erejéről mesélt. Ennek kapcsán beszélgettünk Robert atyával a lélek rezgéseiről.

Köszönetet mondanak a városvezetők a pedagógusoknak – Pedagógusnap nap

Dátum: 2020. jún 07. 08:00

Kazincbarcika Város Önkormányzata Pedagógusnap alkalmából szeretettel köszönti a városban tevékenykedő szakembereket. A magyar kormány döntése alapján, a járványügyi helyzetre való tekintettel, a hagyományos ünnepi gálaműsor megtartására nincs lehetőség, így ebben a formában köszöntik a városvezetők a pedagógusokat. A városi díjak, így a Polgármesteri Elismerő Oklevelek és a „Kazincbarcika Város Közneveléséért” kitüntető díj, amint lehetőség van rá, átadásra kerülnek.

Finisben a játszótéri fejlesztések Kazincbarcikán

Dátum: 2020. jún 06. 11:00

Hamarosan átadásra kerül a völgyparki Nautilus, és a kertvárosi Flóra elnevezésű hatalmas óriáscsúszda. A Fő téri kalandvárat és az Eötvös téri hajót már birtokba is vették a gyerekek.

Mini ballagásokat tartanak a Szaléziban

Dátum: 2020. jún 06. 10:00

Rendhagyó módon pótolják be az elmaradt ballagást a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban. Az iskolában vannak olyan tantárgyak, amikből szóbelizni kell a diákoknak, így az adott napokon a bizonyítványok átvétele után a végzős osztályok külön-külön napokra bontva mini ballagást tartanak a Szaléziben.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk