https://kolorline.hu/Madarak és fák napja

Madarak és fák napja

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A madarak és fák napját Magyarországon először 1902-ben ünnepelték meg, Chernel István ornitológus szervezésében, melynek előzménye az ugyanebben az évben, a hasznos madarak védelméről kötött párizsi egyezmény volt.

A megemlékezés célja a társadalomban, főként a fiatal generációban a természetvédelem iránti elkötelezettség tudatosítása.  Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e.


Fotók: Edelényi Városi Televízió

Edelényben L’Huillier–Coburg-kastély udvarán, illetve a Városi Könyvtárban tartottak programokat a jeles nap kapcsán, május 8-án. Kora délután a Holocén Természetvédelmi Egyesület és a Zöld Kör közreműködésével az „Ökosátorban” a madarak hangjával, valamint fotó alapján, különféle madárfajokkal és fákkal ismerkedhettek a fiatalok. Érdekfeszítő volt látni a madárgyűrűzés bemutatóját, annál is inkább, mert ez elősegítheti az ifjúság környezetvédelem iránti elhivatottságát. Hálók segítségével nagyjából tíz egyedet sikerült befogni, melyeket a gyűrűzés után elengedtek, ugyanis a sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézrekerülése sokat árul el szokásaikról. Segítségével megismerhetők az egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalai, pihenő- és táplálkozóhelyei, illetve telelőterületei. Az előadást Somoskői Péter vezetésével, az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportja prezentálta. Lenyűgöző látvány tárult a jelenlévők elé, mikor egy drón felvételei madártávlatból közvetítették egy gólyafészek belsejét.


Ízelítő a kiállítás fotóiból

A könyvtárban Loj Balázs Edelény város alpolgármestere nyitotta meg Molnár Antal Pro Natura emlékplakettel kitüntetett természetfotós, az Élet a Bodrog-mentén című kiállítását, majd a fotós avatta be az érdeklődőket diaképes előadás keretében a madárfotózás technikáiba, rejtelmeibe. A természet sokszínűségét ábrázoló képeket május 28-ig tekinthetik meg a látogatók.


A gólyatöcs, vagy székigólya    Forrás: cultura.hu

Idén egyébként az év madara a gólyatöcs, népi nevén székigólya. Az apró, fekete-fehér madár hosszú lábával és csőrével valóban miniatűr fehér gólyához hasonlít. A mindössze 35-40 cm hosszú, 15-20 dekát nyomó gólyatöcs (Himantopus himantopus) táplálékát a víz színéről és a partról szedegeti össze, főleg vízi rovarokat, rákokat, lárvákat csipeget. Vonuló madár, amely március-áprilisban érkezik meg a trópusi Afrikából és augusztusban már el is hagyja hazánkat.


A sajmeggy, vagy törökmeggy fa    Forrás: Wikipédia

Ez évben a sajmeggy, vagyis a törökmeggy az év fája. Ehető, kissé kesernyés, borsszem nagyságú, fényes fekete termése a madarak kedvelt eledele, fűszerként használt mandulaízű magja és a fa kérge gyulladáscsökkentő, nyugtató, értágító hatású kumarint tartalmaz.

 

Forrás: fna.hu

További híreink

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk