https://kolorline.hu/Madarak és fák napja

Madarak és fák napja

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A madarak és fák napját Magyarországon először 1902-ben ünnepelték meg, Chernel István ornitológus szervezésében, melynek előzménye az ugyanebben az évben, a hasznos madarak védelméről kötött párizsi egyezmény volt.

A megemlékezés célja a társadalomban, főként a fiatal generációban a természetvédelem iránti elkötelezettség tudatosítása.  Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e.


Fotók: Edelényi Városi Televízió

Edelényben L’Huillier–Coburg-kastély udvarán, illetve a Városi Könyvtárban tartottak programokat a jeles nap kapcsán, május 8-án. Kora délután a Holocén Természetvédelmi Egyesület és a Zöld Kör közreműködésével az „Ökosátorban” a madarak hangjával, valamint fotó alapján, különféle madárfajokkal és fákkal ismerkedhettek a fiatalok. Érdekfeszítő volt látni a madárgyűrűzés bemutatóját, annál is inkább, mert ez elősegítheti az ifjúság környezetvédelem iránti elhivatottságát. Hálók segítségével nagyjából tíz egyedet sikerült befogni, melyeket a gyűrűzés után elengedtek, ugyanis a sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézrekerülése sokat árul el szokásaikról. Segítségével megismerhetők az egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalai, pihenő- és táplálkozóhelyei, illetve telelőterületei. Az előadást Somoskői Péter vezetésével, az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportja prezentálta. Lenyűgöző látvány tárult a jelenlévők elé, mikor egy drón felvételei madártávlatból közvetítették egy gólyafészek belsejét.


Ízelítő a kiállítás fotóiból

A könyvtárban Loj Balázs Edelény város alpolgármestere nyitotta meg Molnár Antal Pro Natura emlékplakettel kitüntetett természetfotós, az Élet a Bodrog-mentén című kiállítását, majd a fotós avatta be az érdeklődőket diaképes előadás keretében a madárfotózás technikáiba, rejtelmeibe. A természet sokszínűségét ábrázoló képeket május 28-ig tekinthetik meg a látogatók.


A gólyatöcs, vagy székigólya    Forrás: cultura.hu

Idén egyébként az év madara a gólyatöcs, népi nevén székigólya. Az apró, fekete-fehér madár hosszú lábával és csőrével valóban miniatűr fehér gólyához hasonlít. A mindössze 35-40 cm hosszú, 15-20 dekát nyomó gólyatöcs (Himantopus himantopus) táplálékát a víz színéről és a partról szedegeti össze, főleg vízi rovarokat, rákokat, lárvákat csipeget. Vonuló madár, amely március-áprilisban érkezik meg a trópusi Afrikából és augusztusban már el is hagyja hazánkat.


A sajmeggy, vagy törökmeggy fa    Forrás: Wikipédia

Ez évben a sajmeggy, vagyis a törökmeggy az év fája. Ehető, kissé kesernyés, borsszem nagyságú, fényes fekete termése a madarak kedvelt eledele, fűszerként használt mandulaízű magja és a fa kérge gyulladáscsökkentő, nyugtató, értágító hatású kumarint tartalmaz.

 

Forrás: fna.hu

További híreink

Változások a városi közlekedésben a Kolorfutás ideje alatt

Dátum: 2019. júl 19. 12:55

2019. augusztus 4-én 7.00 - 14.00 között kerül megrendezésre a 6. Kolorfutás Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi térképen megjelölt területeken számíthatnak a városlakók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Egy áldozatos életpálya elismerése

Dátum: 2019. júl 18. 09:12

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét.

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Dátum: 2019. júl 17. 17:02

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

Összefogás Dédestapolcsányért

Dátum: 2019. júl 16. 12:12

Zenés jótékonysági est a település megsegítésére

Programajánló

Mozdulj, Kazincbarcika! Mire képes a testünk?

Kazincbarcika

Csapatépítő családi nap

Kazinczy Sportcsarnok - Kazincbarcika

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Kazincbarcika

KOL-ART - 7.0 Kolorfesztivál

Kazincbarcika

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk