https://kolorline.hu/Madarak és fák napja

Madarak és fák napja

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Térség

A madarak és fák napját Magyarországon először 1902-ben ünnepelték meg, Chernel István ornitológus szervezésében, melynek előzménye az ugyanebben az évben, a hasznos madarak védelméről kötött párizsi egyezmény volt.

A megemlékezés célja a társadalomban, főként a fiatal generációban a természetvédelem iránti elkötelezettség tudatosítása.  Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e.


Fotók: Edelényi Városi Televízió

Edelényben L’Huillier–Coburg-kastély udvarán, illetve a Városi Könyvtárban tartottak programokat a jeles nap kapcsán, május 8-án. Kora délután a Holocén Természetvédelmi Egyesület és a Zöld Kör közreműködésével az „Ökosátorban” a madarak hangjával, valamint fotó alapján, különféle madárfajokkal és fákkal ismerkedhettek a fiatalok. Érdekfeszítő volt látni a madárgyűrűzés bemutatóját, annál is inkább, mert ez elősegítheti az ifjúság környezetvédelem iránti elhivatottságát. Hálók segítségével nagyjából tíz egyedet sikerült befogni, melyeket a gyűrűzés után elengedtek, ugyanis a sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézrekerülése sokat árul el szokásaikról. Segítségével megismerhetők az egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalai, pihenő- és táplálkozóhelyei, illetve telelőterületei. Az előadást Somoskői Péter vezetésével, az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportja prezentálta. Lenyűgöző látvány tárult a jelenlévők elé, mikor egy drón felvételei madártávlatból közvetítették egy gólyafészek belsejét.


Ízelítő a kiállítás fotóiból

A könyvtárban Loj Balázs Edelény város alpolgármestere nyitotta meg Molnár Antal Pro Natura emlékplakettel kitüntetett természetfotós, az Élet a Bodrog-mentén című kiállítását, majd a fotós avatta be az érdeklődőket diaképes előadás keretében a madárfotózás technikáiba, rejtelmeibe. A természet sokszínűségét ábrázoló képeket május 28-ig tekinthetik meg a látogatók.


A gólyatöcs, vagy székigólya    Forrás: cultura.hu

Idén egyébként az év madara a gólyatöcs, népi nevén székigólya. Az apró, fekete-fehér madár hosszú lábával és csőrével valóban miniatűr fehér gólyához hasonlít. A mindössze 35-40 cm hosszú, 15-20 dekát nyomó gólyatöcs (Himantopus himantopus) táplálékát a víz színéről és a partról szedegeti össze, főleg vízi rovarokat, rákokat, lárvákat csipeget. Vonuló madár, amely március-áprilisban érkezik meg a trópusi Afrikából és augusztusban már el is hagyja hazánkat.


A sajmeggy, vagy törökmeggy fa    Forrás: Wikipédia

Ez évben a sajmeggy, vagyis a törökmeggy az év fája. Ehető, kissé kesernyés, borsszem nagyságú, fényes fekete termése a madarak kedvelt eledele, fűszerként használt mandulaízű magja és a fa kérge gyulladáscsökkentő, nyugtató, értágító hatású kumarint tartalmaz.

 

Forrás: fna.hu

További híreink

Változnak a házi gyermekorvosi körzetek

Dátum: 2019. máj 22. 14:35

Kazincbarcikán szeptember elsejétől módosulnak a házi gyermekorvosi körzetek.

Megtalálták a tegnap eltűnt gyereket

Dátum: 2019. máj 22. 10:55

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint a tegnap este folyamán megtalálták a Kurityáni Fészek Lakásotthonból elszökött fiút.

Utcafórumot tartott Szanyi Tibor

Dátum: 2019. máj 21. 21:04

Kazincbarcikán tett látogatást május 21-én Szanyi Tibor az Európai Parlament képviselője, aki utcafórum keretében beszélgetett a járókelőkkel.

Országos leány röplabda diákolimpia elődöntő Kazincbarcikán

Dátum: 2019. máj 21. 13:00

A színes városban rendezték meg az országos leány röplabda diákolimpia IV. korcsoportjának elődöntőit május 21-én.

Programajánló

Porfogó

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Horgászverseny

Kazincbarcika

Gyere és fuss velünk a sérült gyermekekért!"

Sajóbábony

III. Fitness Day Kazincbarcika

Kazincbarcika

Játszótéri kalandtúra!

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk