https://kolorline.hu/Várjuk a tavaszt!

Várjuk a tavaszt!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A farsang vízkereszttől hamvazószerdáig tart, a tavaszvárás örömünnepének is nevezik. Évszázadok óta az evés-ivás, a lakodalmak, a disznótorok és a jelmezes felvonulások jellemzik, melyekkel a hiedelmek szerint a természetet bőségre késztetik.

Magyarországi népszokások 

A farsang csúcspontja a karnevál, amelyet a „farsang farkának” nevezünk. Ehhez a háromnapos mulatsághoz kapcsolódik a legtöbb szokás, azaz farsangvasárnaphoz, farsanghétfőhöz és húshagyókeddhez. Az utolsó napot jelölő húshagyó elnevezés a 40 napos böjti időszak kezdetét jelenti.

Farsangkor a legények sorra járták a lányos házakat és hívogatták az eladósorban lévőket, valamint ők szervezték a bálokat is: a táncköltségre, a muzsikusok megfizetésére adományokat gyűjtöttek. De nemcsak a legények és a lányok rendeztek táncmulatságokat, hanem a házasemberek, a különféle céhek, az ipartestületek, az asszonyok, sőt a gyerekek is, azonban a farsangi báloknak hagyományosan a párválasztásban volt nagy szerepük. 

Az udvarlás és a lakodalmak legfőbb ideje a paraszti életben ez az időszak volt. Éppen ezért a farsang adott alkalmat arra is, hogy tréfásan vagy durván figyelmeztessék azokat, akik még nem mentek férjhez. A vénlány-csúfolásnak különböző változatai voltak, pl. tuskóhúzás, kongózás, szűzgulya-hajtás, állakodalom. Számos városban egyébként ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

A jelmezek

A párválasztás mellett a farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása, amelyet jól példáz a következmény nélküli bolondázás az álarc névtelensége mögött, vagy a nemi szerepek felrúgása asszonyfarsangkor. (Az asszonyfarsang a szabályok megszegésének és a nemi szerepek összeolvadásának kitűnő példája volt. Az asszonyfarsangon, csakis asszonyok vehettek részt, akik az év egyetlen napján korlátlanul ihattak, és nótázhattak, férfi módra mulattak.)

Farsang idején a mohácsi busók fűzfából faragott, rikító színűre festett, félelmetes álarcaikban, kereplőket forgatva, kolompokat rázva hagyományosan vidám forgataggá varázsolják a várost. A téltemető, tavaszköszöntő nagy ünnep húshagyókedden látványos, jókedvű farsangtemetéssel ér véget. 

Farsangi ételek

A két kötelező étel a kocsonya és a fánk. Előbbitől sokan idegenkednek, pedig az elkészítése nem nagy ördöngösség, utóbbihoz pedig mágikus erőt tulajdonítottak: a Szerémségben például azért sütötték, hogy a vihar ne vigye el a háztetőt. A következő két receptet követve, biztosan a mi kocsonyánk és fánkunk lesz a legfinomabb!


Kocsonya

Hozzávalók (8 adag): 2 kg sertésköröm, 1 kg sertéscsülök, 50 dkg sertésfül, 50 dkg sertésfarok, 6 gerezd fokhagyma, 1 db közepes vöröshagyma, 1 db közepes sárgarépa, 15 szem bors, só ízlés szerint



Elkészítés: A húsokat gondosan szőrmentesítjük, majd egy lábasba tesszük és hideg vízzel felöntjük. Nagyon lassú tűzön főzzük, időnként lehabozzuk. Ha már nem kell habozni beletesszük a fűszereket és a répát. Addig főzzük, amíg a hús le nem válik a csontról, ez kb. 5 óra, majd kiszedjük és kicsontozzuk, a levét pedig leszűrjük. A húst elosztjuk az előkészített tányérokba rászedjük a levet. Az erős íz kedvelőinek akár erőspaprikát is tehetünk bele. Végül hideg helyre tesszük, míg megdermed.
 

 


Farsangi fánk

Hozzávalók (4 adag): 50 dkg finomliszt, 2,5 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál rum, 3,5 dl tej, 1 db tojás, 75 dkg sertészsír



Elkészítés: A tejből kiöntünk egy decit, és meglangyosítjuk. Feloldjuk benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, hozzáöntjük a liszthez. Hozzáadjuk a maradék tejet is, a tojást és a rumot. Fakanállal elkezdjük verni, és jó 10 percen át dolgozunk rajta, míg hólyagos, sima tésztát nem kapunk. A tetejére szórunk egy kis lisztet, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk 2-3 cm vastagra, és kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk. Ismét letakarjuk, és fél órán át kelesztjük ugyanolyan meleg helyen. Ha kész, felforrósítjuk a zsírt, és a fánkokat fejjel lefelé (tehát azzal az oldallal, ami eddig a deszkán volt) a forró zsírba tesszük. 2-3 perc után, ha már szép piros az alja, megfordítjuk (ha elég jól dolgoztunk, és mély a lábasunk, maguktól megpördülnek, amint hozzájuk értünk). Lecsöpögtetjük, és még melegen fogyasztjuk őket porcukorral és lekvárral.
 

További híreink

Elérhető a COVID-vakcina

Dátum: 2025. jan 10. 18:00

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint a WHO idei évre vonatkozó ajánlása szerinti összetétellel rendelkező COVID-19 elleni oltóanyag rendelkezésre áll a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei irányító fekvőbeteg-ellátó intézményben. Az oltóanyag a vármegyei kormányhivatalokon keresztül érhető el a háziorvosok, illetve a bentlakásos szociális intézményt ellátó orvosok részéről az igénylők számára.

Megfizethető éves bérlet – új évad kezdődik a Fitt Barcika életében  

Dátum: 2025. jan 10. 10:34

Újraindul a Fitt Barcika Kazincbarcikán, de új rend szerint működik tovább a többféle és változatos mozgáslehetőséget kínáló program. Idéntől éves bérletet kell váltani rá, amivel egészen decemberig, korlátlanul lehet heti több edzésforma közül választani.

Virágos Magyarország, virágos KolorCity – elismerés a tudatos tervezésért

Dátum: 2025. jan 07. 13:00

Újabb díjat kapott Kazincbarcika Város Önkormányzata a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen. Ezzel nemcsak a tiszta, szép zöldfelületeket és a színpompás növényeket ismerték el, hanem Kolorcity alkalmazkodását is a klímakihívásokhoz.

Ünnepnapok 2025-ben

Dátum: 2025. jan 06. 07:41

Az év eleji tervezéshez nyújt segédletet cikkünk, amelyben mutatjuk, hogy hogyan alakulnak az ünnepnapok és a hosszú hétvégék az új esztendőben.

KolorTV élőben

Programajánló

20. Jubileumi újévi koncert

Egressy Béni Művelődési Központ

Lelkem vásznai - Kristóf Krisztián kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk