https://kolorline.hu/Várjuk a tavaszt!

Várjuk a tavaszt!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A farsang vízkereszttől hamvazószerdáig tart, a tavaszvárás örömünnepének is nevezik. Évszázadok óta az evés-ivás, a lakodalmak, a disznótorok és a jelmezes felvonulások jellemzik, melyekkel a hiedelmek szerint a természetet bőségre késztetik.

Magyarországi népszokások 

A farsang csúcspontja a karnevál, amelyet a „farsang farkának” nevezünk. Ehhez a háromnapos mulatsághoz kapcsolódik a legtöbb szokás, azaz farsangvasárnaphoz, farsanghétfőhöz és húshagyókeddhez. Az utolsó napot jelölő húshagyó elnevezés a 40 napos böjti időszak kezdetét jelenti.

Farsangkor a legények sorra járták a lányos házakat és hívogatták az eladósorban lévőket, valamint ők szervezték a bálokat is: a táncköltségre, a muzsikusok megfizetésére adományokat gyűjtöttek. De nemcsak a legények és a lányok rendeztek táncmulatságokat, hanem a házasemberek, a különféle céhek, az ipartestületek, az asszonyok, sőt a gyerekek is, azonban a farsangi báloknak hagyományosan a párválasztásban volt nagy szerepük. 

Az udvarlás és a lakodalmak legfőbb ideje a paraszti életben ez az időszak volt. Éppen ezért a farsang adott alkalmat arra is, hogy tréfásan vagy durván figyelmeztessék azokat, akik még nem mentek férjhez. A vénlány-csúfolásnak különböző változatai voltak, pl. tuskóhúzás, kongózás, szűzgulya-hajtás, állakodalom. Számos városban egyébként ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

A jelmezek

A párválasztás mellett a farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása, amelyet jól példáz a következmény nélküli bolondázás az álarc névtelensége mögött, vagy a nemi szerepek felrúgása asszonyfarsangkor. (Az asszonyfarsang a szabályok megszegésének és a nemi szerepek összeolvadásának kitűnő példája volt. Az asszonyfarsangon, csakis asszonyok vehettek részt, akik az év egyetlen napján korlátlanul ihattak, és nótázhattak, férfi módra mulattak.)

Farsang idején a mohácsi busók fűzfából faragott, rikító színűre festett, félelmetes álarcaikban, kereplőket forgatva, kolompokat rázva hagyományosan vidám forgataggá varázsolják a várost. A téltemető, tavaszköszöntő nagy ünnep húshagyókedden látványos, jókedvű farsangtemetéssel ér véget. 

Farsangi ételek

A két kötelező étel a kocsonya és a fánk. Előbbitől sokan idegenkednek, pedig az elkészítése nem nagy ördöngösség, utóbbihoz pedig mágikus erőt tulajdonítottak: a Szerémségben például azért sütötték, hogy a vihar ne vigye el a háztetőt. A következő két receptet követve, biztosan a mi kocsonyánk és fánkunk lesz a legfinomabb!


Kocsonya

Hozzávalók (8 adag): 2 kg sertésköröm, 1 kg sertéscsülök, 50 dkg sertésfül, 50 dkg sertésfarok, 6 gerezd fokhagyma, 1 db közepes vöröshagyma, 1 db közepes sárgarépa, 15 szem bors, só ízlés szerintElkészítés: A húsokat gondosan szőrmentesítjük, majd egy lábasba tesszük és hideg vízzel felöntjük. Nagyon lassú tűzön főzzük, időnként lehabozzuk. Ha már nem kell habozni beletesszük a fűszereket és a répát. Addig főzzük, amíg a hús le nem válik a csontról, ez kb. 5 óra, majd kiszedjük és kicsontozzuk, a levét pedig leszűrjük. A húst elosztjuk az előkészített tányérokba rászedjük a levet. Az erős íz kedvelőinek akár erőspaprikát is tehetünk bele. Végül hideg helyre tesszük, míg megdermed.
 

 


Farsangi fánk

Hozzávalók (4 adag): 50 dkg finomliszt, 2,5 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál rum, 3,5 dl tej, 1 db tojás, 75 dkg sertészsírElkészítés: A tejből kiöntünk egy decit, és meglangyosítjuk. Feloldjuk benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, hozzáöntjük a liszthez. Hozzáadjuk a maradék tejet is, a tojást és a rumot. Fakanállal elkezdjük verni, és jó 10 percen át dolgozunk rajta, míg hólyagos, sima tésztát nem kapunk. A tetejére szórunk egy kis lisztet, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk 2-3 cm vastagra, és kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk. Ismét letakarjuk, és fél órán át kelesztjük ugyanolyan meleg helyen. Ha kész, felforrósítjuk a zsírt, és a fánkokat fejjel lefelé (tehát azzal az oldallal, ami eddig a deszkán volt) a forró zsírba tesszük. 2-3 perc után, ha már szép piros az alja, megfordítjuk (ha elég jól dolgoztunk, és mély a lábasunk, maguktól megpördülnek, amint hozzájuk értünk). Lecsöpögtetjük, és még melegen fogyasztjuk őket porcukorral és lekvárral.
 

További híreink

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán 


Dátum: 2024. máj 25. 18:05

Kazincbarcikán 2024. május 28-án (kedden) szúnyoggyérítésre kerül sor. A földi-kémiai védekezést napnyugta után végzik a szakemberek. A tartaléknapok május 29-30-ra vannak ütemezve.

Ovizsaru, avagy KRESZ játékosan — közlekedésbiztonság a legkisebbeknek

Dátum: 2024. máj 25. 09:00

A biztonságos közlekedés elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni. Ennek érdekében a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság két munkatársa saját szellemi termékeként a középső- és nagycsoportos óvodásoknak tartott újra játékos interaktív tréninget. A program célja kettős, sikere pedig már most kimutatható.

A legvégéhez közelít a Derkovits tér környékének megújítása

Dátum: 2024. máj 24. 20:20

A “Belterületi utak megújítása” projekt keretében a forgalmilag jelentős Derkovits Gyula tér és környezete is teljesen új aszfaltburkolatot kapott a terület lakosságának és sofőrjeinek örömére. A munkálatok során egy közműhibát is sikerült diagnosztizálni és ideális időben javítani. Már alig van hátra a feladatokból a komplett befejezésig.

GYORSHÍR - nem maradnak el a KolorPlatz-avató mai programjai

Dátum: 2024. máj 24. 14:24

Bár érkezik egy nagy eső, de elhagyja térségünket, így a KolorPlatz-avató mai programjai várhatóan nem maradnak el, maximum csúszásra lehet benne számítani.

KolorTV élőben

Programajánló

Játszóeszköz-avató

Kazincbarcika

Nonstop sport 70+3 órán keresztül

Kazincbarcika

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Nyári Kertmozi a Mezey udvarán

Mezey István Művészeti Központ udvara

Kolorkölyök napközis táborok Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk