KolorTV élőben

https://kolorline.hu/A csodagumó

A csodagumó

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A csodagumó a trópusi Afrikában és Ázsiában, azon belül is Szumátrában, Burmában őshonos. A csodagumó torzsavirágzatának van egy különleges tulajdonsága, mégpedig az, hogy képes felmelegedni. Ez az évelő növény egy meghatározott hosszúságú pihenőidőt követően föld és öntözés nélkül életre kel és kontyvirágfélékre jellemző szerkezetű virágot nevel.

Szerte a világon a különleges növények kedvelői virágoztatják a csodagumót.

Fotón:csodagumó

Ennek a családnak a tagja a régen jól ismert szobanövény a filodendron, flamingóvirág, a pompás virágú kalla, amely hosszú évtizedeken át a menyasszonyi csokrok nélkülözhetetlen virága volt. Szintén ebbe a családba tartozik a vadon élő, de ma már inkább csak a kertekben ültetett vízparti növény a kálmos, amely illatos gyógyhatással rendelkezik.

Fotón:filodendron 

Fotón:flamingóvirág

Fotón:kalla

Fotón:kálmos

A csodagumónak azonban vannak nem túl kellemes tulajdonságai is, mégpedig, hogy igen erős dögre, patkányürülékre emlékeztető bűzt áraszt. A rovarokat azonban ez a szag csalogatja. A csodagumó meglehetősen tartós, 4-6 napig pompázik, azután elhervad. A gumót, aztán védett, félárnyékos, tápanyagokban és humuszban gazdag helyre, jó vízháztartású földbe kell ültetni úgy, hogy 6-8 cm földréteg legyen a gumó felett. A rendszeres öntözés hatására a gumóból 60-90 cm-es levélzet fejlődik.

Fotón: csodagumó

Ennek függvényében hamis tehát az a feltevés, hogy a csodagumónak nincs szüksége földre és vízre. Kora ősszel a növény gumóját fel kell szedni és fagymentes helyen, homokban, vagy fűrészpor között kell tárolni a tél végéig.

forrás: bálintgazda.hu

További híreink

Rács mögött a putnoki baltás rablók (Frissítve!)

Dátum: 2019. jan 15. 11:59

A rendőrök őrizetbe vették azt a két rablót, akik még hétfőn rátámadtak egy apára és fiára Putnokon.

Lehetőség 240 l űrmértékű szelektív edényzetre

Dátum: 2019. jan 14. 10:10

Lehetőség van a 2016. év folyamán átvett 120 l űrmértékű szeletív edényzetek 240 l űrmértékűre történő cseréjére.

Szoros időközi önkormányzati választáson az MSZP-DK jelöltje nyert Sajószentpéteren

Dátum: 2019. jan 14. 10:09

A sajószentpéteri 1. egyéni választókerület korábbi jobbikos önkormányzati képviselőjének, Hernádi Norbertnek a halála miatt kellett időközi választást kiírni a településen, melyen összesen hat jelölt indult.

Újévi koncert Illényi Katicával

Dátum: 2019. jan 13. 11:17

Újévi koncert keretében köszöntötte Kazincbarcika városa a 2019-es évet január 11-én és 12-én az Egressy Béni Művelődési Központ színháztermében. A kétnapos eseményen fellépett Illényi Katica, Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész és a Kodály Zoltán Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény „MELÓDIA” kamarazenekara.

KolorTV élőben

Programajánló

KOLORAKADÉMIA

Kazincbarcika

A bükki füvesember Ózdon

Ózd

Retro Game - Évnyitó

Berente

Floorball Diákolimpia® Országos Döntő - Kazincbarcika

Kazincbarcika

Harcban a Delfinek

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk